Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Poradne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať som 2,5 roka od predošlého cisárskeho a momentálne som tehotná v 11 TT a poradne mám každé dva týždne všetko je v poriadku aj jazva len ma zaujíma či každá žena má poradne každé 2 týždne alebo je to kvôli cisárskemu? Ďakujem a samozrejme opýtam sa aj svojho gynekológa len teraz mi to vŕta v hlave

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    normálne sa robí tehotenská poradňa na začiatu á 3-4 týždne, ale spýtajte sa kolegu, prečo Vás objednal skôr, zrejme kvôli načasovaniu odberov krvi.

Podobné otázky

  • Piata choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bolo by možné prísť k Vám do ambulancie v ružinove, nakoľko ako som spomínala netuším kam s tým mám ísť a ani obvodný ani gynekológ mi testy neurobia. Konzultovala som túto skutočnosť s obomi. Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom Šidlíková.

  • vysoky krvny tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den...som v 32tt a pravdepodobne ,mam problemy s tlakom..v poradni som mala stale 130/90 140/90 a dnes az 150/90..moj gynekolog ma poslal na interne tam mi namerali 140/80 a vcera som mala na cely den holter avysledky v norme 127/79 v kl. faze 108/61 pri namahe 180/100 beriem dopegyt a magne b6....doma mam stale tlak v norme nie nad 130 a nie nad 90 takze uz mam stres z merania a dnes ked som sla ku gynekologovi do poradne sla som so strachom a tym ze zas mi tlak vyskoci a presne aj tak bolo srdce sa mi rozbuchalo a tlak som mala tych 150/90...moj gynekolog ma poslal ze mam ist v pondelok do nemocnice do rizikovej poradne...ozaj moc mam vporiadku a ani nepuchnem..ale on mi povedal ze to aj tak moze byt zaciatok gestozy..chcela by som pocut vas nazor na to ...za odpoved dakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno je to možné, že máte začínajúcu preeklampsiu, vhodné by bolo aj vyšetrenie krvi a prísne sledovanie tlaku a stavu plodu. Preeklampsia je neezpečná aj pre dieťa, preto je potrebná opatrnosť.

  • vrodená chyba maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, milý p. doktor. Vaša poradne mi je veeeľmi sympatická. Idem hned k veci: dá sa zistiť vrodená chyba maternice pred otehotnením? totiž jedná sa o to, že sa mi narodilo bábo sekciou pre polohu KP. Vdaka Vám už viem, že táto polaha bábätka sa zvykne opakovať ak sa vyskytne vrodená chyba maternice. Totiž, chceli by sme dalšie bábo ale už nikdy nechcem zažiť sekciu, preto sa chcem opýtať, aké vyšetrenia by som mala absolvovať aby sa teda vylúčila tato vrodená chyba maternice?
    Veľmi pekne dakujem za odpoved.
    S pozdravom... andrea

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    i napriek polohe KP je pravdepodobnosť vrodenej vady maternice pomerne malá a hlavne by to asi pri cisárksom reze zistili.
    Stačí dokladné ultrazvukové vyšetrenie. Vzhľadom k tomu, že už ste po jednom cisárskom reze, máte cca. 50% šancu, že Vám ho budú opakovať, nezávisle na polohe plodu.

  • Glukozovy test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat ze ci sa glukozovy test robi pri kazdom tehotenstve ja som tehotna druhy krat som v 27-mom tyzdni do zatial mi lekarka o tom nic nerozpravala ze tam pojdem do poradne pojdem tak budem mat 28 a 4 dni citala som ze test sa robi medzi 24 a 28 tt nebude uz potom neskoro ak ma posle teraz ked pridem do poradne? dakujem za odpoved

  • ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den, pán doktor.aj ked moja otázka je trošku iná, rada by som poznala váš názor na danú vec.takže-môj gynekológ má v ordinácii vlastné sono.no super, nemusíme chodiť do nemocky, ale...mám pár dní do pôrodu a ked si zrátam v tehu preukaze, tak mi sono robil už 9 krát!!viem, že bábetku to zrejme neškodí, ale vzhľadom na to, že plod je úplne v poriadku, ja tiež, nevidela som dôvod na to, aby sa sono robilo každú poradnu.proste som ale držala hubu a krok.posledné dve poradne mi už došlo, o čo ide..po vyšetrení si pán dr. vypýtal 8,30eur za sono, nakoľko poisťovna mu vraj hradí len tri.ale načo potom robí sono na každej poradni??chápem dobre, že sa mu na ten prístroj asi skladáme??no, nič v zlom, pána doktora si vážim, je odborník, ale toto ma dosť zaráža.v našom zdravotníctve sa asi musí obracať, ja viem, že to je o hubu, ale tento spôsob mi príde trochu nefér voči nám pacientom.prepáčte, že vás tým zaťažujem, ale možno si to prečítajú aj iné maminky a doktori a snád sa nad tým trošku zamyslia.dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    :) 8,30 euro.
    To je neuveriteľné, že lekár žiaľ v tejto komunistickej krajine musí pýtať takéto smiešne sumy. Normálne sa za sono platí všade na svete desaťnásobne viac. A pritom prístroj stojí rovnako ako na západe.
    Musíme ešte dlho vychovávať pacientov, že za zdravie sa platí, a zrejme musíme začať smiešnymi sumami, aby ste si zvykli, že poistenie Vám hradí iba základnú starostlivosť.
    Mne iba pripadne skutočne neuveriteľné, že za smiešnych 8,30 dokážete napísať nejaký príspevok a pritom za kaderníka radi zaplatíte x násobok :).
    Prečítajte si príspevky žien z Anglie, tie sa na sono za poisťovňu ani nedostanú :) a vy to máte priamo na ambulancii bez čakania bez objednania, za smiešnych 8.30 za jedno vyšetrenie. Osobne by som to na mieste kolegu pre pacientov za tak smiešnu cenu nerobil, prístroj sa tým nezaplatí, a nech si pacienti čakajú v nemocnici a objednávajú sa.