Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otázka

    , Autor: Veronika19

    Dobrý večer chcela by som sa spýtať s priateľom sme mali nechráni styk a na ďalší deň mi prišla slabšia menstruacia a začala som brat antikoncepciu,na ďalší týždeň som si robila tehotenský test a vyšiel mi pozitívny je nejaka šanca že by som mohla byt tehotná ?

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a pn

    , Autor: Ludka222

    Dobrý deň, som v 24tt. Do 20tt som nemala žiadne bolesti ani nevoľnosť skratka som necítila že som vôbec tehotná. Ale už od 22tt stále vraciam, brucho mi extrémne narástlo s čoho ma bolia kríža a v podbrušku. Niesom si istá zdá ma tie kríza bolia len z dôsledku že by mi narástlo brucho, možno to je aj tým že mi tam tlači malý. Cítim sa extrémne slabá. Niekedy ma tak začnú bolieť kríža že mi musí muž pomáhať ísť do kúpeľne. Moja otázka znie, zda ma musí môj gynekológ vypísať na pn, pretože je známy tým že pn vôbec nedáva aj keď sa žena cíti zle. Viem že to v práci nedám nedá sa to, preto jedine čo by mi ostalo je dávať výpoveď a to ja nechcem keďže moju prácu milujem. Bez komplikácií by som rada pokračovala mne nevadí byť v práci aj do 37tt kľudne pokiaľ sa cítim dobre a nemám žiadne bolesti. Lenže pokiaľ mi náhodou môj gynekológ pnku nedá čo mám spraviť potom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ máte problémy je potrebné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý zhodnotí Váš stav a samozrejme ak to bude ptorebné Vám navhrne a vypíše aj práceneschopnosť. Takto bez vyšetrenia viac k tomu neviem napísať.

  • Toxo

    , Autor: Luludi

    Dobrý som v 16tt a mám vraj hraničné hodnoty toxoplazmózy beriem aj antibiotikum rovamycine a výsledky mám zatiaľ takéto: IgM negat., IgG 56, index avidity 0,332. Otázka je či mám mať obavy alebo nie. Ďakujem

  • Streptococcus agalactiae

    , Autor: Žof

    Pekný večer prajem,
    už je to viac ako rok a pol, čo som pracovala v prostredí, kde mi bola zima a prekonala som postupne 2 infekcie močových ciest, výsledkom bol Streptococcus agalactiae. Odvtedy bojujem s touto baktériou, a neviem sa jej zbaviť. Skúšala som všetky atb postupne (celkovo 4) na ktoré je táto baktéria citlivá, a boli predpísané urológom. Nezabralo. Mávam obdobia, keď mi je dobre, ale striedajú sa s obdobiami, keď sa baktéria ozve. Chcem sa jej nadobro zbaviť, a už neviem, čo vyskúšať. Pijem urologické čaje, užívam brusnice, skúšala som Urosept, Blokurimu, Urinal, Uroval, dokonca som sa obrátila na Alternatívnu medicínu. Bez výsledku. Prosím Vás o radu, čo môžem skúsiť, lebo z močenia sa pre mňa stal postrach, či budem alebo nebudem mať ťažkosti. Moc ďakujem za akúkoľvek radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je otázka pre urológa. Myslím si, že sa pohľad na bakteriálne osídlenie moču mení, dokonca sa už uznáva, že moč nemusí byť sterilný a môže obsahovať baktérie.
    Ak však máte problémy opakované s močením, určite je potrebné kontaktovať urologa a ten by mal problém celkovo vyriešiť.

  • Bolestivy styk

    , Autor: Lenja466

    Dobry den pan doktor,
    Chcela by som sa opytat, ci sa dokaze vagina casom adaptovat na velkost penisu partnera. Pretoze po 16 rokoch co som mala prveho a jedineho partnera mam teraz novy vztah a aktualny partner ma vyrazne hrubsi penis ako som bola zvyknuta a prvy styk bol dost bolestivy. Hlavne pri vchode do vaginy mam teraz trhlinku a odreninu. Na mieste kde som po porode bola trosicku roztrhnuta. S predoslym partnerom som nepocitovala ziadnu bolest pri styku. Je mozne ze za rok a pol bez styku sa nieco zmenilo alebo sa len musi vagina adaptovat na vacsie rozmery?
    Je to vobec mozne? Alebo ma to bude boliet vzdy?
    Posledna otazka - co mi odporucate dat si na ranku po styku?

    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pošva je veľmi pružný orgán a mala by sa adaptovať. Odporúčam používať lubrikačný gel a požiadať partnera, aby bol trpezlivý a jemný. Na tú ranku si nedávajte nič, malo by sa to rýchle zhojiť.

  • Potrat a kyretaz

    , Autor: Kilula

    Dobrý deň prosím vás 19.1.2024 mi odtiekla plodová voda v 18tt 23.1.2024 som porodila a hneď mi robili kyretaz…Prvú kontrolu mám 14.2.2024 u svojho gynekológa moja otázka je že je to už vyše 2 týždňov a mne začali bolesti v podbrušku také pichľave už ani mekrvacam ani nešpinim len ta oblasť posledných 5 dni je taká zvláštna.Mozte mi prosím povedať či je to normálne alebo mám ísť skôr na pohotovosť alebo stačí počkať do toho 14.2 dakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte ísť na pohotovosť, Váš lekár ordinuje a musí Vás zobrať aj skôr, neobjednanú. Na druhej strane však je možné sa ukázať aj v nemocnici, kde potrat prebehol, ak sa jedná o komplikáciu výkonu.