Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • obavy pred otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán doktor,chcela by som Vás poprosiť o radu.Mám 36 rokov.Ešte nie som tehotná,ale z hľadiska môjho veku ma môj gynek.posiela na genet.vyšetrenie ešte pred otehotn.Mám už jedno dievčatko vo veku 9 rokov (zdravé).Problém je v tom,že babička moja a babička manželová boli sesternice.Túto inform.som sa dozvedela,až keď som čakala svoje prvé dieťa.Mojej gynekolog.som o tomto nepovedala,lebo som to vtedy považovala už za bezpredmetné(a aj zo strachu).Moje prvé tehot.prebehlo bez problémov( v 27 rokoch).Teraz mám strach z toho,čo mi na to povie Mudr.na genetike.Túžim po bábätku,ale....Maminej sesternici sa narodilo bábätko s rážtepom chrtice,ktoré po 1 týždni života aj zomrelo.Viem,že toto vyšetrenie mi pomôže rozhodnúť sa,ale bojím sa toho,že mi nebude druhé tehotenstvo odporúčané práve z dôvodu,že babičky boli sesternice a % genet.vývojovej chyby bude zrejme vysoké.Som z toho zúfalá a veľmi ma to trápi.Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste úplne zdravá a riziko poškodenia plodu u Vás je rovnaké ako u ostatnej populácie. Nestresujte sa, normálne otehotnite a prípadná genetická vada plodu sa ukáže v gravidite, máte rovnaké riziko ako ostatné tehotné vo Vašom veku.