Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,802 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,
    Momentálne som v 13 týždni tehotenstva a zatiaľ podľa ultrazvuku a krvných testov je všetko v poriadku. Moje tehotenstvo sme však s partnerom neplánovali, takže po nechránenom pohlavnom styku som užila tabletu po (Escapelle) asi do 48 hodín. Avšak účinok tejto tabletky nebol taký, aký mal byť. Môjho gynekológa som sa už pýtala, či to mohlo nejako ublížiť bábätku, povedal mi, že ak to príroda zariadila takto, že to moje dieťa prežilo, nemalo by to ani nijako inak ovplyvniť jeho vývoj. Môjmu gynekológovi dôverujem, ale chcela by som počuť aj názor iného odborníka. Ešte by som sa chcela opýtať, či alkohol (konkrétne raz červené víno a likér), ktorý som pila ešte predtým ako som vedela o tom, že som tehotná, mohol nejako ovplyvniť vývoj bábätka. A moja posledná otázka je, či sa vlastne robia nejaké genetické testy, ktoré by zistili, či sa dieťa vyvíja skutočne genetický dobre. Môžem povedať, že ma neustále prenasleduje to, že som tomu maličkému tou tabletkou po ublížila. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno je to tak, plod reaguje na začiatku všetko alebo nič, buď sa potratí, alebo nebol poškodený.
    Alkohol je súčasťu vývoja skoro všetkých plodov na začiatku gravidity nemusíte sa stresovať. Testy sa robia, aj ultrazvukové aj krvné.

Podobné otázky

  • Piata choroba

    , Autor: Dia47

    Dobrý deň, som v 18 tom týždni tehotenstva, pracujúca v Mš, kde máme momentálne rozšírenú piatu chorobu, rovnako som bola s deťmi v priamom kontakte. Volala som gynekologičke, obvodnému, na konkrétnu chorobu mi krv nezoberú, robili mi len krv kde som mala crp 35 a následne o dva dni 11..rozšírené testy kde vyšiel hemoglobín hraničný. Prosím o radu, či je potrebné ešte nejako tejto chorobe venovať pozornosť, alebo môžem byť kľudná, nakoľko daľšie vyšetrenia mi neurobia, zatiaľ okrem výsypu som rovnako prejavy mala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri kontakte s infekciou je potrebné u tehotnej vyšetriť protilátky, či prekonala chorobu v detstve, ak áno, je plne chránená. Ak nie, potom sa berú o nejaký čas protilátkiy znova, či sa nezačali tvoriť, čo by znamenalo prekonanú infekciu. Ak bola v tehotnosti prekonaná infekcia je potrebné sledovať plod ultrazvukom, či u neho nedochádza ku chudokrvnosti.

  • Lieky

    , Autor: Lena865

    Dobry den, je obcasne uzitie nalgesinu uplne na zaciatku tehotenstva nebezpecne ? paralen mi nezabera...resp. od ktoreho tyzdna je uz plod plne napojeny na matku a mohlo by mu nieco uskodit ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plod je napojený od začiatku, ale do 6. týždňa reaguje na poškodenie systémom všetko alebo nič, ak sa poškodí, tak sa potratí, ak sa nepotratil, nebol poškodený. Neskôr už môžu niektoré lieky spôsobiť aj vrodené vývojové chyby. Nalgesin nie je úplne bezpečný v tehotnosti, niektoré štúdie na zvieratách dokázali zvýšené riziko potratu, alebo poškodenia plodu. Avšak na ľuďoch nebol tento efekt jednoznačne dokázaný.

  • Lieky na bolesť a uvoľnenie svalstva

    , Autor: Hancika

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžu lieky na bolesť chrbta (kríže, krčná chrbtica atď.) a lieky na uvoľnenie svalstva spôsobiť problémy alebo potrat ak by som ich užívala a nevedela som, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa užívajú lieky takto na začiatku tehotnosti, tak plod reaguje systémom všetko alebo nič.
    Buď sa potratí, ak bol zasiahnutý, alebo prežije a nie je liekmi poškodený. Takže ak tehotenstvo pretrváva, plod nebol poškodený. Avšak drvivá väčšina liekov plod neohrozuje ani na začiatku tehotnosti.

  • Zapal krcka maternice

    , Autor: Judy96

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat, ci moze zapal krcka maternice sposobit nejake komplikacie, potrat v skorom stadiu tehotenstva. Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal krčka maternice môže podľa niektorých štúdií zvyšovať riziko predčasného pôrodu, pretože mikrobiálne osídlenie krčka maternice hrá podstatnú úlohu pri imunitnej ochrane tehotnosti.
    Pri potrate a po pôrode pri zápale krčka hrozí vyššie riziko rozšírenia zápalu na maternicu hrozí aj celková závažná infekcia.

  • Dobrý deň

    , Autor: Gustavo

    Mám otázku som v 7 týždňy tehotenstva a zaťal nemám až také nie voľnosti iba ráno sa mi chce zvracať ale nedá sa a bolí ma strašne hlava a stále chodim na wc je to normálne či ešte mi prídu nejaké príznaky