Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zmena HA?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa Vás spýtať: 4 roky som brala HA Mercilon (ružový) a asi pred 6 mesiacmi som sa rozhodla že si dám aspoň polročnú prestávku, aby som mohla porovnať zmeny aké nastali po tom ako som vôbec začala HA užívať a následne keď som ju po 4 rokoch vysadila, keďže HA som musela začať užívať nielen z dôvodu ochrany pred otehotnením ale aj kôli nepravidelnému cyklu, či vylepšeniu kvality pleti. No a ak to mám celé zhodnotiť, tak čo sa pleti týka mierne zlepšenie pri užívaní HA, menštruácia sa po vysadení HA prvé 3 mesiace s +/- dvojtýždňovými meškaniami síce dostavila ale potom zas 2 mesiasce niččč, musela som ísť na vyvolávačku. Tak mám taký pociť že som zaz tam kde aj pred tými 4 rokmi kedy som začala s užívaním HK. Moja otázka teda znie, či si myslíte že je mercilon vhodnou HA ktorá by mala upraviť a teda spravidelniť môj cyklus až HA nadobro niekedy vysadím, keďže po tých 4 rokoch mi očividne nič neupravil.A moja druhá ozázka, ak by ste bol taký dobrý a odpovedal mi aj na ňu: V priebehu tých 6 mesiacov od vysadenia HA som spozorovala, že mi začali hustnúť a tmavnúť chĺpky nad hornou perou. Dovtedy ako som HA užívala som nič také nespozorovala. Tak že či by to aj nemohlo nejak súvisieť s vysadením tabletiek, následkom narušenia nejakej hladiny hormonov. Zmiznú mi keď si opať nasadím HA??? Véééľmipekne Vám vopred ďakujem za odpoveď, lebo čo sa týka tých chlpkov, tak už začínam byť z toho dosť nanervy. S pozdravom Ivana 25r.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvá otázka - mercilon lieči poruchu cyklu iba keď ho užívate, rovnako ako všetky antikoncepčné tablety. Zároveň lieči aj prejavy mužských hormonov, preto by ste ho mala brať ďalej.