Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dr:Dobrý deň,
    určite nie. Chuť na sex aj sexuálna energia sa v čase mení, niekedy je človek nažhavený a má orgazmus veľmi rýchlo, inokedy nie.
    Určite sa o seba nebojte, toto nie je problém, stav sa časom upraví, najma až budete mať partnera. Mykoza nemá na prenos vzruchov a schopnosť mať orgazmus žiadny vplyv.
    Dobrý deň. To nie je v tom, ze nemam taku istu hladinu nazhavenosti kazdy den.Lebo podnet kt.ma nazhavil predtym ked som mala plnohodnotny clitoridalny orgazmus ma PRESNE TAKISTO SILNO nazhavy aj dnes - ze si musim dat hned tam dolu ruku, aj hned zvlhnem, ale ked si to zacnem robit rukou, tak tie prijemne pocity spojene s tym su skresane tak ze to nie je ani 5% z toho co som prezivala predtym. Aj ked som neviem ako nazhavena, a vlhka - tak pri onanovani to uz vobec nie je to co bolo. Viem ze mi budete odporucat sexuologa, ale on skuma len psychicke priciny. A ked zisti ze problem nie je v psychike - co nie je - natolko sa dost dobre poznam - tak ma odporuci ku gynekologovi.
    Pan doktor Vy ste gynekolog- poznate urcite vsetky gyn.ochorenia, aj to ktore sposobuje stratu vzruchov v clitorise. AKE JE TO OCHORENIE ?
    Strata prijemnych pocitov nenastala ihned- ja som vnimala znizovanie citlivosti clitorisu postupne - akoby mi tam dole odumierali nervy.
    A ak take ochorenie neexistuje, tak potom fakt neviem, asi ma niekto kto cital moj text, ze mam len clitoridalny orgazmus a vagynalny nie - tak ma asi ten preklial aby som aj ten clitoridalny stratila... fakt , ak ta strata drazdivych pocitov nebude nejakym ochorenim, ale dufam ze to bude tym... tak mi ostava uz len to ze ma niekto preklial...
    Viete, nemyslite si ze hned chytam paniku - ja som si vtedy ked sa tie pocity zacali utlmovat - tak som si povedala, ze to nic , ze to prejde, ze to bude naspat take ako predtym, ale teraz ked sa to kazdym dnom len systematicky zhorsuje - uz skoro pocity uplne vymizli ! - ma optimizmus velmi rychlo presiel. Myslim si, ze moje obavy su opodstatnene.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si naozaj myslím, že bude problém v psychike, ale viem si teoreticky predstaviť aj neurologický problém. Niektoré ochorenia znižujú alebo úplne odstraňujú citlivosť oblastí genitálu. Otázka je, či si cítite konečník pri hygiene po stolici, či nemáte pocit zmeny citlivosti na vnútornej strane stehien. Vtedy by problém spadal pod neurológa. Ale ako som písal, myslím si, že sa naozaj jedná o psychický problém a konzultácia sexuloga by mohla byť prínosná.

Podobné otázky

  • covid a menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 rokov a užívam hak, Vždy dostávam menzes na 5.den pauzy...včera bol 5.den a nič, dnes je 6.den pauzy a nič...včera mi ale zároven ukázal test na covid pozitívny výsledok.može mat covid vplyv na to že mi neprišiel menzes? Viem, že choroby možu ovplyvnit cyklus, ale platí to aj pri užívaní hak?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusí to byť covidom, pri antikoncepcii sa môže menštruácia úplne stratiť, je to jedna z výhod antikoncepcie, spravte si pauzu a pokračujte v užívaní ako obvykle.

  • Iné PMS, kedy je možné urobiť test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, minulý mesiac som vysadila HA. Ovuláciu som mala 9.-10.9. (poz.test oba dni). Pohlavný styk sme mali 4 a 2 dni pred ovuláciou, 2 dni po ovulácií (nechránený). 4 dni po ovulácií ma neskutočne pichalo vo vaječníkoch (pár dni po len mierne). Momentálne ma občas pichne v podbruchu, občas mierne bolí, a tri dni ma bolia nonstop kríže (občas cítim aj stehná), nadúva ma (to už ale viacmenej prešlo). Viem, že bolesť krížov a iné môžu byť aj príznaky PMS, avšak ja som takéto nikdy nemala (vždy hodinu pred dostavením menštruácie ma bolelo brucho, ale iným spôsobom, potom už nič) - mohli sa zmeniť takto rapídne príznaky PMS po vysadení HA? Príp. by ma zaujímalo, kedy môžem urobiť tehotenský test s nejakým vypovedajúcim výsledkom, keďže ja vlastne ani neviem, či mi už mešká menštruácia kvôli vysadení HA (v minulosti po vysadení mi cyklus trošku skákal, ale bolo to ok - 26-34 dní). Po ovulácií by mala prísť menštruácia medzi 12-16.dňom, je to však pravidlo? Informujem sa najmá kvôli tomu, že v utorok idem absolvovať vyšetrenie pri ktorom by som nemala byť tehotná, preto mám trošku obavy. Dnes bol tehot.test negatívny (12 dpo). Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko čo udávate môžu byť bežné príznaky pri vysadní antikoncepcie, avšak aj príznaky gravidity.
    Test býva pozitívny cca. 10-14 dní po oplodnení (po ovulácii), takže ak je negatívny, je tehotenstvo veľmi nepravdepodobné.
    Ak Vám môžem poradiť, určite prestaňte s ovulačnými testami a sledovaním sa, je to najlepšia cesta ku psychogénnej steritlite. Ak sa Vám nebude rok dariť otehotnieť pri zdravom životnom štýle a pravidelnom sexe, potom vyhľadajte lekára. Dovtedy to určite neriešte.

  • Riziko preeklampsie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 15. týždni tehotenstva, mám leidenskú mutáciu (heterozygot) a tiež MTHFR (homozygot), kvôli čomu od začiatku tehotenstva užívam každý deň Fragmin 5000 na riedenie krvi predpísaný gynekológom. Na screeningovom vyšetrení mi vyšlo zvýšené riziko preeklampsie (1:13), kvôli čomu mi bolo doporučené ihneď užívať aspirin. Môžem užívať súčasne aspirin a Fragmin, keďže obidva lieky sú na riedenie krvi? Môj gynekológ mi aspirin v tomto prípade neodporučil, ako by som ale mohla minimalizovať riziko preeklampsie v mojom prípade? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mthfr a leiden heterozygot majú iba minimálny klinický význam a podávanie Fragminu je otázne.
    Určite však začnite užívať Aspirin, 150 mg večer, to je oveľa dôležitejšie ako zbytočný Fragmin.

  • Liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Moja doktorka pri vytere mi zistila bakterie C.trachomatis a U.Parvum chcem sa spytat co to znamena a ci to je vazne premna ?ako nejak plus dopomoct k vylieceniu nejakymi vitaminmi ? A ako zvysit laktobacily v posve vraj mam malo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdia spôsobuje infekciu krčku maternice, nie pošvy, preto jediné opatrenie je podanie antibiotík per Vás aj pre Vášho partnera. Pri antibiotikách sú vhodné probiotiká do pošvy na udržanie pošvovej flory.

  • Toxoplazmóza, listerióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať tak teoreticky alebo informatívne. Môže oslabená imunita (napr. po covide) zvýšiť rizko prenosu toxoplazmózy alebo listeriózy na plod cca do 5tt pri prvotnej nákaze ženy týmito baktériami alebo organizmami? Alebo takto oslabená imunita na to vplyv nemá? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si že oslabená imunita nemusí mať vplyv na prenos infekcie na plod. Riziko prenosu ovplyvňuje veľmi veľa faktorov, hlavne veľkosť tzv. bakteriálnej nálože, teda koľko sa dostalo baktérií a prvokov do tela matky.
    Samozrejme výrazne znížená imunita, napríklad u AIDS môže spôsobiť reaktiváciu aj skrytej infekcie, ale to je iná kapitola.