Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • diagnoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p.doktor
    chcela by som sa opytat, diagnoza hysterectomia abdominalis et adnexetcomia bilateralis znamena odstranenie maternice cez brusnu stenu a odstranenie vajecnikov?
    dakujem a prajem prijemny den
    janka

Podobné otázky

  • Tehotenstvo 10tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať ohľadom problému s miernym krvácaním v 10tt.
    Spozorovala som spinenie, išla som na pohotovosť kde ma informovali že to nieje nič vážne že asi niejaka cievka, dali mi užívať duphaston.
    Ďalší deň som navštívila svojho gynekológa, ktorý mi k tomu pridal ascorutin 3x1 tbl. V správe je napísaná diagnóza ab imminens. Čítala som že býva prítomný hematóm čo mi v oboch prípadoch povedali že nieje, žiadne bolesti ani príznaky som nemala okrem toho spinenia
    Chcem sa spýtať či je to vážne alebo to bola len ta cievka.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie v tehotnosti môže znamenať, že hrozí potrat, avšak väčšia časť tehotností po krvácaní pokračuje ďalej. Treba počkať ako sa situácia vyvinie, ak nie je plod zdravý, potratí sa.

  • Diagnóza Hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa poradiť, som na začiatku tehotenstva, posledné dva dni začalo mierne hnedé spinenie,dnes aj s čerstvou krvou. Na pohotovosti povedali že s tým nevedia nič teraz robiť a mam ísť cez týždeň k svojmu lekárovi. Viete mi prosím aspoň vysvetliť diagnózu ? Respektíve popis z ultrazvuku ? In utero GS o veľkosti 5mm, E do 12 mm,cd bez volnje tekutiny,adnexa bila negat.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku tehotnosti sa potratí cca. 20% poznaných plodov, vo veľkej väčšine prípadov je to z dôvodu náhodnej genetickej anomálie, proste nebola to zdravá spermia alebo zdravé vajíčko pri oplodnení. Toto sa naozaj nedá nijako ovplyvniť a treba počkať, ako sa situácia vyvinie. Je chyba, že rajonni gynekológovia neobjasnia toto svojim pacientkám a zbytočne sa zaťažujú pohotovostné služby. Ak je potvrdená vnútromaternicová gravidita, tak v prvom trimestri (do 13 týždňa) treba počkať ako dopadne, neexistuje liečba, ktorá by preukázateľne zabránila potratu (štúdie na podávanie gestagénov sú tiež rozporuplné).
    U vás je v dutine maternice váčok veľký 5 mm, čo znamená s najväčšou pravdepodobnosťou vnútromaternicovú tehotnosť a treba počkať 7 dní a zopakovať UZV. Ak by ste silno odkrvácala, plod sa potratil, vtedy treba vyhľadať pohotovosť, ak by ste prekrvácala viac ako 2 vložky za hodinu, inak stačí počkať a prísť po skončení ku svojmu lekárovi.

  • DIAGNOZA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    obraciam sa na vás so žiadosťou o vysvetlenie diagnozy. V závere sono mám napísané lipom veľkosti 1 cm - BIRADS 2. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    lipóm je nezhubný nádor z tukového tkaniva.
    BIRADS je hodnotenie nálezov na prsníku, ktoré určuje ďalší postup. BIRADS 2 znamená nezhubný nález, respektíve nález nepodozrivý z rizika malignity a pristupuje sa k nemu rovnako ako k negatívnemu nálezu.

  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň ja by som sa chcela opýtať či može lekár zistiť 6 dní po oplodnení, že som tehotná? snažíme sa o bábatko, testy co som si robila boli negativne.
    Za skorú odpoveď vopred ďakujem

  • HPV virus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat bol mi zisteny HPV vyrus no neviem ake cislo. Mavam cytologie CIN I raz mi to zmizne a potom znova sa objavi uiz asi 5 rok chodim na kontrolne pol rocne vysetrenia. Ale otazka je ci sa da tento HPV virus preniest aj oralne ( oralnym sexom ) ako to pisu v novinach. Nechcela by som dostat rakovinu hrtana. Je na to nejake vysetrenie vyter z hrdla alebo nieco podobne taktiez ci je mozne sa ockovat proti tomu ak uz HPV mam ale na krcku.

    Dakujem

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je pomerne chaotická.
    Cytológie nebývajú CIN I, CIN je histologická diagnóza.
    HPV síce može byť aj vkrku ale riziko rakoviny hrtana je kvoli HPV minimálne, skor výnimočné.
    A očkovanie proti HPV nemá význam ak už vírus máte, potom Vás nechráni. Chráni iba ženy, ktoré ho nemajú a potom majú styk s mužom ktorý ho má.