Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • očkovanie v prvom alebo druhom týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, asi tak v prvom alebo druhom týždni tehotenstva som sa dala prvýkrát zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde, to že som tehotná som zistila až neskôr, chcela by som vedieť, či som tým mohla bábätku nejako ublížiť a ešte, či to môže mať nejaký súvis s "Davnovou chorobou" (pretože výsledky krvi na tuto chorobu mi vyšli 1:320, čo je vzhľadom k veku 22r.- 1:1500 vyššie) Veľmi ma to trápi lebo sa bojim aby mojou chybou nebolo maličké choré. Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto náhodné očkovanie je časté. Vy ste predsa nevedela, že ste tehotná, preto sa nestresujte. Účinok vakcíny na plod nebol skúmaný, ale predpokladá sa že je bezpečná. Avšak je to očkovanie živým oslabeným kmeňom, preto Vám nemožem garantovať 100% istotu, na druhej strane výrobca doporučuje očkovať tehotné ak je to nutné, to znamená, že sa nedokázalo že by tto škodilo.
    Výsledky testov na Downa s tým na 100% nesúvisia.