Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • postoj

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský Dobrý deň,
    možete mi napísať kde zabíjajú dieťa v 21. týždni na vlastnú žiadosť ?????? Ak na to nebola medicínska indikácia tak je to trestný čin.

    ... no ako "pekne" ste to napisali, ze zabijaju ...
    na vlastnu ziadost znamena z vlastneho rozhodnutia, teda rozhodnutia po genetickom vysetreni. Ale to nie je dolezite, k trestnemu cinu by som sa urcite nepriklanala.

    Ale dakujem za odpoved, najskor ste ma dost prekvapili, nasledne upokojili, takze je to v poriadku ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    :)
    Podstatná informácia mi chýbala !!!!!
    Genetická indikácia, nie je vlastná žiadosť. Takže je to ok, je to legálne a správne :). Reagujem podráždene preto, lebo občas k nám prídu nezodpovedné pacientky po 12. týždni a chcú ukončiť tehotnosť na vlastnú žiadosť a potom to riešia cez rozne psychiatrické indikácie.

Podobné otázky

  • bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, možno zvláštna otázka, ale cca posledný mesiac po sexe mám bolesti krížov a bedrových klbov, pričom pri styku absolutne žiadny problém, ani gynekologický, ani nič a potom začnu tie bolesti, o čo by mohlo ist? mám 43. a na gyn prehliadke som bola v marci, všetko ok.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti krížov môžu byť prenesené z oblasti maternice. Maternica je fixovaná ku krížovej kosti väzmi a tieto sa môžu počas styku napínať a prenášať bolesť do krížovej oblasti. Býva to aj pri ochoreniach chrbtice. Bolo by vhodné vyšetrenie na rehabilitácií, či sa nejedná o nejakú poruchu postoja a zakrivenia chrbtice.

  • Interupcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.

    Prosim Vas neodsudzujte ma, viem, ze to co sa chystam urobit, je velmi zle rozhodnutie, ale nemam inu moznost....

    Hned na zaciatok Vam chcem napisat, ze uz mame jedno 5rocne dietatko a poctivo sa celych 5 rokov chranime pred dalsim tehotenstvom, no neviem ako, stalo sa. Dietatko si bohuzial nemozeme dovolit, manzel trva na interupcii, aj ked viem,ze ho to trapi rovnako vela ako mna. Popravde, bojim sa ak by som ho donutila, aby sme toto dietatko mali, ze by to uplne znicilo nas vztah. A ja nechcem aby nas syn, prisiel o tak skveleho otca a ja manzela. Manzel ma zdravotne problemy, tak jeho postoj chapem aj ked ma to strasne mrzi...
    Moja otazka je: zijem v zahranici a na interupciu musim ist na slovensko, avsak sestricka u mojho gynekologa je priatelka mojej matky, ktora ak sa to dozvie, to neprezije. A sestricka, jej to urcite povie. Prosim Vas, nemozete mi poradit sukromnu kliniku na zapadnom slovensku? Kliniku, kde nepotrebujem vypisanu ziadost od mojho gynekologa? A dalsi problem, mozem pricestovat len na 4dni.....prosim Vas poradte mi, je to najtazsie rozhodnutie v mojom zivote a nema mi kto poradit. Doma budem od velkonocneho pondelka, do soboty vecera, myslite, ze tak narychlo sa to da vybavit? Budem v 9tyzdni.

    Je mi velmi trapne pisat Vam, takuto strasnu otazku, no skutocne sa nemam na koho ineho obratit.....dakujem.P.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič nie je také horúce ako to vyzerá. Vždy existuje nejaké riešenie. Skúste emailom osloviť menšie nemocnice v okrese (napadli ma Malacky, Dunajská Streda), vylíčte im svoju situáciu, určite sa nájde riešenie.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,chcela by som sa vas opytat uz treti den ma bolia krize a ta bolest mi vystreluje do pravej nohy..z coho ma to moze boliet?Moze plod tlacit na chrbticu alebo to su len klebety?som v 20tt.do poradne idem az 19.2.poradte mi mozem si dat nejaku tabletku,alebo natierat gelmi..mam to oznamit aj svojmu gyn.?dakujem za odpoved

  • 3D/4D ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mam na vas otazku,
    chystame sa na 3D/4D ultrazvuk tento tyzden - som v 26tom tyzdni tehotenstva - a chcem vediet od vas ako od odbornika - odporucate tento ultrazvuk? respektive skor by ma zaujimalo, ci tento ultrazvuk moze skodit babatku? ak ano, tak ako?? hrozi nejake prehriatie plodu? ci nieco ine negativne? dnes som sa totiz stretla s nazorom, ze napr. jeden lekar z nasho mesta ho vraj neodporuca... moj lekar mi take nic nepovedal, dokonca mi povedal ze mozme ist kludne sa pozriet aj takto trojrozmerne na babo (a som presvedcena, ze moj lekar je super a verim mu).
    aky mate k tomu vy postoj? je to uplne bezpecne??? nemusim si robit ziadne vycitky ked tam pojdeme?
    ...alebo je to naozaj len o tom, ze 100 ludi, 100 chuti... ?

    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jednorázové bežné vyšetrenie 3D ultrazvukom je bezpečné, a nedokázal sa žiadny negatívny dopad na plod.
    Zatiaľ je štandardom dvojrozmerné vyšetrenie, ale predpokladám že v budúcnosti sa bude prevádzať iba 3D/4D ultrazvuk.
    Je to naozaj pekný zážitok a nie je dovod si ho odoprieť.

  • otázka..

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor,

    zacinam 17 tt, a rada by som sa spytala:

    1) ci moje prechladnutie, chripka, kasel, pripadne bolet hrdla alebo mandli moze nejako negativne ovplyvnit babatko??? Neliecim sa ziadnymi liekmi ani nijakymi medikamentami, pretoze prirodzene nechcem babu nijako ublizit. Pijem iba cajiky, med a citrony. A som trochu zmatena, pretoze som tu citala teraz nedavno taky dlhsi prispevok (niekde medzi poslednymi), kde nejaka tehulka pisala co vsetko jej sposobila obycajna chripka ci prechladnutie v tehotenstve...??? mam sa naozaj niecoho obavat? moze to plod nejakym sposobom poskodit? Teplotu nemam - ked tak, tak maximalne 37,1.

    2) a rada by som sa este spytala - viem ze v tehotnosti je bezny "hojny" vaginalny vytok (ako to niektori nazyvaju), no tiez ste tu niekde pisali, ze to moze byt aj postupne odtekanie plodovej vody???? pretoze u seba som spozorovala, najma rano taky riedky, niekedy aj cez den sa stane, ze na nohavickach si najdem taky vytok, respektive je to citit ked vyteka, nie je to ani vela ani huste - je to minimum, mozno by som to skor porovnala ako keby mi "cvrklo". tak neviem co s tym! je to normalne?? ziadne ine problemy nemam.. az na bolest krizov....a to momentalne prechladnutie.

    3) cim moze byt sposobena "takmer celodenna" bolest v krizoch? Obcas - najma vecer, ked uz som unavena, sa ta bolest tiahne cez boky az do podbruska - mavam vtedy pocit ako by som mala tazke brusko a ako keby a to tahalo.. Ked oddychujem - sedim - lezim, tak je to v poriadku.
    Je to znak niecoho zleho??

    Pan doktor ja dufam, ze ma utvrdite v tom ze je vsetko v poriadku a nemusim sa nicoho bat : )

    dakujem vam za Vasu odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. nemože ublížiť, skoro každá tehotná to prekoná. No a 20% všetkých tehotných potratí, takže určite to nejaká "tehulka" dá do súvisu s chrípkou
    2. je malá pravdepodobnosť že Vám odteká voda v 17. týždni, preto ide najskor o výtok, ak nie je mierne nakrvavený a nie je ho veľa nejde o vodu.
    3.zmenou postoja tehotných sa zapájajú iné svaly a z toho bolia kríže aj celý chrbát.