Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problémy po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, mám necelé 3 mesiace po pôrode a trápi ma pár veci. Stále cítim, že sa mi točí hlava, nie je to celý deň len niekedy, sú to také slabé mdloby som vtedy strašne slabá a vidím tak akosi "bielo" najprv som myslela, že je to "absťák" po vysadení kávy, ale trvá to pridlho, taktiež ma bolí pravá noha, bolí ma lýtko a chodidlo ma akoby páli...Toto ma trápilo už po prvom pôrode pred tromi rokmi, teraz to pretrváva a je to horšie a horšie, hlavne večer. A taktiež ma bolí pravá ruka (ľavá tiež, ale to sa dá vydržať) už v prvom tehotenstve ma veľmi bolievali ruky - zápästia mi aj tŕpli a vtedy mi lekár povedal, že to je v teh. normálne, ale mne to ostalo a na tej pravej ruke už je to fakt dosť silné...Boií ma celé zápästie, aj prsty, sústavne mi tŕpne ruka. Chcem sa opýtať, či to nemôže byť syndróm karpálneho tunela, lebo to máme v rodine...Moja teta už to má aj operované.A chcem poprosiť o radu, či sú tieto moje "stavy" spôsobené tehotenstvom a pôrodom a či s tým ísť za gynekológom, alebo k praktickému lekárovi...Ďakujem a prepáčte, že je toho moc :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže mdloby a závraty možu byť prejavom anémie po porode, ktorá je častá, alebo nežiadúce účinky liekov na tlak. Dajte si kávu, pri kojení neškdí.
    Bolesti nohy možu byť závažnou komplikáciou, potrebné je interné vyšetrenie na vylúčenie trombózy, ruka je zrejme naozaj dosledkom syndrómu karpálneho tunela, to sa spraví, až odpuchnú nervy.

Podobné otázky

  • Problémy po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    poprosila by som Vás o radu. Som 4 mesiace po pôrode. Mala som prirodzený pôrod a bábätko vážilo 4,2kg. Po dvoch mesiacoch po pôrode sa mi pri chôdzi začala objavovať zadná stena mechúra už pri vypití malého množstva vody. Môj lekár mi odporučil cvičiť cviky na posilnenie panového dna. Tie mi však veľmi nepomáhajú. Na internete som našla pomôcky na cvičenie iTouch Sure a Pelvic Toner. Máte o nich nejaké informácie či by niektorá z nich mohla pomôcť? A ešte by som sa chcela spýtať, či sústavné odieranie steny mechúra može mať dáke vážnejšie zdravotné riziká ako napr. rakovinu, pretože mi pred nedávnom objavil záhyb na svalovine a pri veľkej namáhe mi trochu krváca.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že máte avulzné poranenie levátora a že Vám cvičenie príliš nepomože. Bolo by vhodné urogynekologické vyšetrenie, vrátane 3D ultrazvuku svalov panvového dna. Riešenie je chirurgické.

  • problémy po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DDobrý den, p. doktor!
    Rodila som pred troma mesiacmi a odvtedy mám niekoľko pretrvávajúcich ťažkostí.
    1. Pri pôrode som sa veľmi potrhala zvonka aj zvnútra, navyše mi robili aj "manuálku", keďže sa mi neodlučovala placenta. Pri kontrole po šestonedelí mi obv. gyn. zistila v mieste zošitia polypy a povedala, že pri pohlavnom styku môžem krvácať. Nekrvácala som, ale styk bol veľmi bolestivý. Zároveň mám od skončenia bakteriálny výtok, na ktorý som užívala Dalacin krém a teraz Polygynax. Bude styk bolestivý aj po doliečení, je bolesť spôsobená polypmi, alebo výtokom?
    2. Pri pokusoch o návrat k pôvodnej postave (brušné cviky) som zistila, že mám rozídené priečne brušné svaly - diastázu. Ešte stále sa mi opätovne nespojili. Stane sa tak samovolne? Chcem totiž ďalšie dieťa (po nejakom čase), tak by som chcela vedieť, či si to mám pred otehotnením nejak operatívne vyriešiť, alebo to na rast brucha pri ďalšíom tehotenstve nebude mať nejaký vplyv.
    3. Ďalšia ťažkosť sú hemoroidy, ktoré však riešim už 5-tym balením homeopatických čapíkov AVENOC, ktoré mi stav vždy na nejaký čas upravia. Vyrieši sa postupne aj tento problém samovolne?
    Stále dojčím a chcela by som v tom aspoň do pol roka pokračovať, takže nemôžem užívať hocičo.
    Ďakujem za rady :-)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. styk je bolestivý pretože ste tam zašívaná a jazva občas bolí až pol roka, doporučujem lubrikačný gel a trpezlivosť
    2. diastáza sa vo vačšine prípadov zhojí spontánne, doležité je cvičenie. Zatiaľ u žiadnej mojej pacientky nebola nutná operácia.
    3. vylieči sa rovnako rýchlo samovoľne ako pri homeopatii a lokálne do konečníka možete užívať čokoľvek na hemeroidy.