Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hormonálna liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den prajem, mala by som na vás jednu otázku pán Dr., už pol roka sa snažim otehotniet, a každý mi hovori, že je to ešte normálne ked sa nepodarilo...no ale, podla mna nie....pred 3 mesiacmi som mala komplet vyšetrenie, ako preventivku, onkostery a sono prsnika, všetko mám v poriadku, menštruáciu tiež mám pravidelnu na 29 dni, trvá 4 dni, nikdy som nemávala zápaly, akurát papiloma virus teda gyn. bradavice na vonkajšich genitáliách, ale hned som si to dala vyliečiť...dala som si odobrať FSH a LH hormon počas mojej ovulácii, a FSH - mi vyšlo na 2.6 popričom norma je o 9, a niekolko, kupila som si aj 6 ovulačných testov podla ktorej tam maju byt dve čiarky ked nemám ovuláciu a ked mám jedna čiarka je silnejšia, no ja som nemala iba kontrolnu jednu čiaru, čo znamená že FSH je taká nizka že sa mi neobjavila v moči ani počas ovulácii, gynekolog mi povedal , že to ešte nič neznamená, že musim si dat odobrať krv na všetky hormony vrátane aj horm. štitnej žlaz. tak ja neviem, teraz som začala brat e vit že vraj to je dobré. nevedeli by ste mi poradit čo by som mala urobiť alebo brať?? mám 25 rokov a moj partner 28 on už má jedno dieťa...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    po pol roku nie je na uvedené odbery indikácia a dúfam, že ste si ich hradila sama, alebo aspoň lekár, čo Vám ich nabral. Inak je to rozkrádanie poisťovne.
    Ak sa budete takto analyzovať a zneužívať lekársku starostlivosť, tak určite neotehotniete.
    Pol roka je normálna doba.

Podobné otázky

  • otázočka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,mám 45 rokov a už asi rok mám nepravidelný cyklus.Pokiaľ mi lekárka nepichne injekciu,niekedy aj dve ,tak periodu nedostanem.Mám cystu-môže to byť kvôli tomu?cytolog.vyš.mám v poriadku.Je na to nejaká liečba?ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ako prvá pred prechodom odchádza ovulácia, čo sa prejaví práve nepravideľným cyklom. Vhodná by bola hormonálna liečba pre perimenopauzálne ženy.

  • Endometrióza a cysty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Asi pred 5 rokmi mi pri laparoskopii zistili endometriózu 3.stupňa (ak si dobre pamätám ten stupeň....) Nasledovala polročná hormonálna liečba a po jej ukončení sa mi podarilo do 5 mesiacov otehotnieť. V decembri 2008 mi na sone zistili endometrické (dúfam, že som ich nazvala správne) cysty. Bola mi predpísana HA Mercilon (mala som s ňou dobré skúsenosti).Teraz v januári som bola na opätovnom sono vyšetrení a stav nezmenený. Zobrali mi krv na CA125. Čakám výsledky....Na kontrolu mám prísť o 2 mesiace. Moja otázka: ak sa potvrdí endometrióza, je nevyhnutná opäť laparoskopia,kde cysty "odstránia" alebo stačí len hormonálna liečba? A ešte asi hlúpa otázka: mala som aj zhoršenú cytológiu,medzi 2-3, môže to súvisieť s endometriózou? A ešte som zabudla-mám "diagnózu" uterus duplex, cytológia zhoršená na oboch krčkoch.Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte potiaže a je to na 100% endometrióza, tak operácia nie je potrebná, závisí aj na rozmeroch cysty.
    Cytológia nesúvisí s endometriozou.
    Uterus duplex takisto s tým nesúvisí.

  • spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor, budem mat 52 rokov a uz mesiac ma trapi kazdodenne spinenie. niekedy je to len pri utreti na zachode, niekedy aj krv, niekedy miniem aj par vloziek za den. minuly mesiac som takto spinila dva tyzdne a potom prisiel normalne menzes a teraz cely mesiac spinim. ked som bola u doktorky, vravela ze to je v poriadku ze kym nepadaju zo mna velke kusiska krvy tak je vsetko ako ma byt. potrebovala by som vediet ci je to naozaj v poriadku alebo to treba riesit, ak ano ake vysetrenie alebo liecba je vhodna? su to uz priznaky prechodu? dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je porebné dokladné ultrazvukové vyšetrenie na vylúčenie organickej príčiny špinenia /myom, polyp/. Ak bude toto ok, tak by moholo ísť o prejav hormonálnych zmien v prechode a potom je namieste hormonálna liečba.

  • klimaktérium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Píšem Vám ohľadom mojej maminky. Tohto roku mala 54 rokov a cca pred rokom a pol začala pociťovať prvé príznaky prechodu, čo jej potvrdila aj gynekologička. Minulý rok v lete ju čistili kvôli polypom. Menzes máva už veľmi nepravidelne a je to skôr špinenie ako krvácanie a už jej ho aj niekoľkokrát vyvolávali injekciou. Tu by som sa chcela opýtať, či je to potrebné v jej veku vyvolávať menzes a aký to má význam. Ďalej jej nedávno zistili 2 myómy v maternici. Gynekologička, čo jej robila sono jej radila, aby sa dala operovať a všetko vybrať (neviem, či mala na mysli úplnú histerektómiu). To odporúčanie sa však nepáčilo maminkinej gynekologičke (ku ktorej chodí roky a dôveruje jej) a poslala ju na sono k inému Dr. Ten odporučil zatial s tým nič nerobiť (ak nevznikne akútny problém), že myómy sa zvyknú "vysušiť", keď sa stratí menzes úplne. Že to stačí len sledovať a nasadiť liečbu (nevieme akú). Čo by ste radili Vy? Má sa dať maminka operovať alebo ak nebudú žiadne problémy, tak čakať kým neskončí menzes. A aký máte názor na tie vyvolávacie injekcie. Neviem, či je to v tejto súvislosti podstatné, ale maminka si v mladosti veľa vytrpela, má za sebou tri potraty, pôrod mŕtveho plodu a dva úspešné cisárske rezy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je pravda, že po menopauza myómy zvyknú regredovať - zmenšiť sa, pretože ich rast je závislý na ženských hormónoch.
    Ak mama nemá obtiaže a prechod zvláda dobre, stačí počkať a operácia nebude nutná. Iná vec je, že nedostatok hormónov v menopauze nesie so sebou určité problémy, a niekedy je potrebná alebo skor prospešná hormonálna liečba. Je to na dlhšiu debatu a mama by mala absolvovať pohovor a vyšetrenie u odborníka, ktorý zhodnotí jej celkový stav.

  • menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som jeden rok po pôrode. Menštruáciu som dostala 4 mes. po pôrode. Kojiť som prestala pred 5 mes. Od začiatku mám celkom pravidelý cyklus, ale výtok pri menštruácii je veľmi slabý - iba špinenie a trvá aj dva týždne.Krvácanie však občas nastane aj mimo menštruácie napr. po pohlavnom styku, alebo pri stolici. Moja pani doktorka mi nasadila hormonálnu liečbu. Čím to môže byť spôsobené? Pomôže tu hormonálna liečba, alebo sú príčiny inde? Som zvedavá aj na názor iného odborníka. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    slabá menštruácia je naprosto normálna, nič to neznamená, sila menštruácie je veľmi individuálna a može sa meniť u jednej ženy počas života.
    Krvácanie po styku je potreba dovyšetrovať, može znamenať ochorenie čípku, preto by ste mala mať nabrané stery z čípku.