Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • PCO a zvýšený testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Mám 27 rokov a s manželom sme sa začali snažiť o bábätko.Koncom júna som vysadila antikoncepciu Diane 35. A odvtedy sa začali moje problémy s menštruáciou. Nakoľko mi po vysadení HAK nedorazila 60 dní menštruácia vybrala som sa k svojmu gynekológovi. Dostala som injekciu Agolutinu, ktorá za 3 dni zaučinkovala. Ďalší cyklus prebehol prirodzene ale po prirodzenom cykle nastal zas problem a MS nedorazila (zas len po agolutine). Tak som absolvovala ďaľšiu návštevu gynekológa. Počas preventívnej prehliadky mi povedal že mám polycystické vaječníky. A zobral mi krv na hormonálny profil. Vysledok hormonálneho profilu je, že mám zvýšený testosterón (hodnota 4,06). Ostatné hormonálne hladiny mám v poriadku.
    Odoslal ma na vyšetrenie k endokrinológovi. Tam ma ale objednali na vyšetrenie až o 3 mesiace, čo sa mi zda strašne neskoro.

    Chcela by som sa spýtať či je možné aby som otehotnela aj keď mám takto zvýšenú hladinu testosterónu (resp. či zvýšená hladina bráni prirodzenému počatiu).

    Mohla táto zvýšená hladina testosterónu spôsobiť aj polycystické vaječníky?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno vysoké hladiny testosteronu naozaj sposobuje polycystické vyječníky.
    Ak ste obézna určite by ste mala schudnúť.
    Inak bolo by vhodné Vám nasadiť Duphaston na druhú polovicu cyklu, aby sa prerušil bludný kruh neovulačných cyklov a vysokého testosterónu.