Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Poloha placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Som v 14 t.t. na poslednej kontrole pri sono lekár zistil že mám placentu uloženú tak že blokuje pôrodný kanál. Vysvetlil mi že poloha placenty sa môže v tehotnosti mierne zmeniť. Čo v prípade ak sa poloha placenty nezmení? Budem mať pôrod cisárkym rezom?Mám 31 rokov, 1 dieťa r.2002 3 kg/50cm vyvolaný pôrod 13 dní po termíne.Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 14. týždni je ešte predčasné sa vyjadrovať k polohe placenty, pretože táto obopína skoro celú dutinu. Počkajte do 30. týždňa, potom sa uvidí, ak by naozaj bola vcestná placenta, budete rodiť cisárskym rezom.

Podobné otázky

  • poloha placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    chcela by som sa spytat na otazku suvisiacu s polohou placenty. Som v 15tt a na poslednom vysetreni ultrazv. mi dr. povedal ze mam nizko polozenu placentu, ale ze s rastom maternice sa zvykne posunut vyssie. Myslite ze sex v tomto obdobi, je vhodny?

  • placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    v 12. týždni tehotenstva mi bola diagnostikovaná placenta praevia centralis, lekár tomu nedával žiadnu šancu že sa časom vytiahne. Teraz v 21. tt už je poloha placenty: vzadu až fundus, vzdialena 3 cm od krčka. Lekár na to poznamenal, že je to medicínsky zázrak, je teda možné že placenta časom ešte zmení svoju polohu aj nižšie, smerom ku krčku?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 12. týždni je placenta praevia skoro vždy, pretože obkolesuje skoro celý plod, Váš lekár ma veľmi pobavil. Nejde o zázrak, je to normálne, ale som rád, že ste mu urobila radosť. Ešte Vám mohol dávať nejaké lieky (radi dávajú magnézium) a povedať, že Vás vyliečil on :). Placenta sa bude ďalej vyťahovať nahor rovnako ako u každej tehotnej. To že je vo funde znamená, že bola hore odzačiatku, bože to je dobrééé.