Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vajicka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pDobry den,pan doktor chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor. pokusame sa s manzelom o druhe dietatko. uz pri prvom sme mali problem nakolko som nemala ovulacne cykly,ale za pomoci liekov sa mi podarilo otehotniet. teraz mam ten isty problem a taktiez beriem lieky na vyvolanie ovulacie. teraz je prvy mesiac co ich uzivam a bol mi robeny ultrazvuk na 13 den MC. podla ultrazvuku lieky pomahaju a pan doktor mi povedal,ze su dozrete az 4 vajicka a ze mame sancu otehotniet. Vzdy som si myslela,ze kazdy mesiac dozrie len jedno vajicko,ktore sa uvolni a preto by som sa Vas chcela opytat ci je v poriadku,ze mam az 4 vajicka dozrete a aka je podla Vas pravdepodobnost mat dvojicky? poznam vela parov ,kde pri probleme otehotniet nakoniec maju dvojicky. Dakujem za vas cas a odpoved. Monika

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    lieky ktoré užívate sposobujú tzv. polyovuláciu, znamená to, že dozrieva viac vajíčok. Tým sa zvyšuje pravdepodobnosť otehotnenia, ale aj pravdepodobnosť viacplodovej gravidity.Presné riziko dvojíčiek Vám neodhadnem.

Podobné otázky

  • Zamlcnany potrat a dalsie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor chcela by som sa spytat v roku 2021 som mala zamlcany potrat v 13tt bolo to prirodzene otehotenenie .Momentalne zacinam 10 tt po ivf s darovanymi vajickami .Myslite ,ze by sa to mohlo opakovat? Mam vysetrenu hematologiu kde nic nenasli ,na stitnu zlazu beriem lieky ,v prvom tehotenstve ma stym nikam neposlali.ostatne mam v poriadku .Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jeden zamlčaný potrat v minulosti neznamená žiadne závažné riziko, pretože často je to vec náhody, že sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom. Neviem prečo máte darované vajíčko, ale tým pádom máte aj geneticky úplne iný materiál, a nie je potreba podľa môjho názoru nič riešiť, aj tak sa nedá na zabránenie potratu v podstate nič urobiť.

  • Meranie vajíčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať ako sa robí meranie vajíčok.
    Moj lekár ma na to objednal aby zistil či mi dozrievajú vajíčka, ale som sa ho neopýtala ako sa to robí, čo mám očakávať? Je to bolestivé?

    Ďakujem
    Iva

  • listerioza 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď, ktorá ma ukľudnila. Chcela by som sa Vás ešte opýtať, či sa listerioza môže nachádzať v surových vajíčkach? Konkrétne - ako tehotná som zjedla dva kúsky koláča, kde boli surové domáce žĺtka o čom som však nevedela.
    Ďakujem a prajem Vám veľa úspechov.

  • vajíčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán Doktor, zaujímalo by ma ohľadne tvorby vajíčok, či sú čisto geneticky ovplyvnené, alebo má na tvorbu vajíčka vplyv aj životospráva, alkohol, fajčenie...mám 31 rokov, som po dvoch potratoch v roku 2010, a momentálne idem na operáciu kolena. Plánujeme tehotenstvo, preto ma zaujímajú rôzne vplyvy, samozrejme, že teraz musím počkať kvoli operácii a potom môžme skušať ďalej, aj hneď po výkone, či treba počkať istú dobu, kým sa organizmus ,očistí". Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na kvalitu všetkych našich buniek má vplyv naša životospráva, preto by sme mali mať zdravý životný štýľ.
    Tehotnosť po operácii je limitovaná stavom Vášho kolena, príde mi nezmysel zaťažiť operované koleno tehotnosťou, poradiť sa musíte s ortopédom.

  • zdroj toxoplazmozy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Veľa som čítala Vašich rád ohľadom toxoplazmozy.Ja som toxoplazmozu neprekonala a momentálne som tehotná.
    Na nete som sa dočítala, že ju môžme získať aj zo surových vajec. A z toho mám teraz hlavu v smútku, pretože som si pochutnávala na žĺtkových rezoch z domácich vajec. Práve na tomto koláči je poleva zo surových žĺtok vymiešaných s cukrom, ktoré sa vylejú na ešte horúci koláč.
    Chcem sa Vás opýtať, či sa toxoplazmóza nachádza aj vo vajíčkach resp. v žĺtku? Alebo či horúci koláč zničí zárodky prípadnej toxo? Mohla som sa takto nakaziť?
    Ešte som chcela vedieť či stačí variť kúpené údene bravčové stehno 45 min. na zničenie toxoplazmozy? Ďakujem Vám veľmi pekne.