Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cytologické vyšetrenie v rámci preventívky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor,chcela by som sa opýtať na Váš názor:minulý rok vo februári som mala preventívku- vtedy mi bolo urobené aj cytologické vyšetrenie s výsledkom - (sestrička mi povedala,že je to dobré je to II.st.)-vraj sú tam len pozápalové zmeny,vtedy som užívala aj Zoladex pre endometriozu.Potom som otehotnela,vo februári som porodila ( SC )a šla som na kontrolu,žiadala som o preventívku,s tým,že mi bolo povedané,že až 6 mesiacov po pôrode.Na preventívke som bola včera ,ale gynekológ mi odmietol odobrať cytologický ster,vraj teraz po novom sa to robí len raz za tri roky.Je tento postup správny ?
    Je možné,že prevencia karcinómu krčka maternica sa obmedzila len na raz tri roky ? nie je to málo?
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cytologia má význam rok po porode, dovtedy ešte doznievajú v krčku tehotenské zmeny. Preventívny ster sa má robiť raz za rok a pri 3 negatívnych sterov stačí raz za dva roky. Ale netuším ako to funguje v špecifickom slovenskom systéme, kde poisťovne hradia iba niečo a to iba limitovane.
    Informujte sa na Vašej poisťovni a ak to naozaj nehradí, tak si odber zaplaťte.