Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kvasinky..?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deń. Viem, že by som mala navštíviť svoju MUDr., no pred čakaním vo fronte vždy nakoniec radšej uprednostním návštevu detského ihriska so synkom...
    Preto najprv skúsim pomocť si Vašou radou. Rodila som pred 18 mesiacmi, prakticky celé tehotenstvo ma trápili kvasinkové nepríjemnosti (rodila som v 34tt, možno práve infekcie boli dovodom predč. porodu). Po porode sa to nezlepšilo. Posledné dni (týždne) už ale nemožem vydržať - svrbenie a teda následné škriabanie v oblasti perinea a konečníka sa stáva mojou takmer životnou potrebou! Masť Canesten nepomáha. Čo by ste mi doporučil? Sedavý kúpeľ v nejakých bylinkách? Alebo je účinnejšie zájsť do lekárne, a kúpiť si nejaký prípravok? Ešte chcem podotknúť (a i to je čiastočným dovodom, prečo sa mi nechce navštíviť gynek.), že "tam dole" cítim nepríjemný zápach, a to napriek sprchovaniu sa po toalete (mydlo nepoužívam). Veľmi Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám Canesten (Clotrimazol) nepomáha tak je možné, že nejde o kvasinky ale o iný problém. Určite by ste mala navštíviť gynekologičku, uvedený zápach skor nasvedčuje že sa jedná buď o Trichomonas vaginalis alebo o bakteriálnu vaginózu. Obe infekcie sú aj často príčinou predčasného porodu na rozdiel od kvasiniek.
    Mala by ste byť dokladne (možno aj celkovo) preliečená a niekedy sa doporučuje aj liečba partnera.

Podobné otázky

  • Kvasinky..? (oprava)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    V otázke som urobila "malinkú chybičku", keď som udala názov používaného krému "Canesten". Samozrejme, že ide o Clotrimazol...
    Takto to dopadá, keď myslím na viac vecí naraz...