Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Oddialenie termínu menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    rada by som sa opýtala, aký je Váš názor na posúvanie termínu menštruácie. Chcem si užiť dovolenku, ale vzhľadom k nepohodliu by som si rada menštruáciu posunula na neskôr. Čo odporúčate a ako na to? Neužívam hormonálnu antikoncepciu. Pomáhajú aj typické babské rady ako citrón či červené víno (ak ju chcem dostať skôr)?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pomáha jedine zmena hormonálnej situácie, škoda, že neužívate hormonálnu antikoncepciu, tam je situácia jednoduchá, stačí ju užívať bez prestávky.
    Uvedené babské rady nefungujú, citron pre obsah vitamínu C by mohol spevňovať cievy a zmierniť menštruáciu, ale ani to nie je preukázané, červené víno skôr spôsobí, že Vám to nebude vadiť, že máte menštruáciu.
    Jediný možný posun je podávanie gestagénov (napríklad norethisteron) v druhej fáze cyklu, čím sa umelo predlži hormonálna stimulácia a sliznica maternice sa udrží, po vysadení liekov odkrvácate.
    Užite si leto a nezabudnite, ze poistenci Dovery majú v rámci benefitov možnosť využiť aj zľavy na cestovné poistenie, pobyty v kúpeľoch či dovolenku.