Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • apreg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, uzila som tabletku agred hned 2 hodiny maximalne po pohlavnom styku kde sa nam omylom poskodil prezervativ tak som si rychlo kupila tuto. momentalne som mala 2-3 dni menstruaciu ktoru som mala po 17tich dnoch od poslednej menštruácie, teraz mam hnedu menstruaciu alebo vytok co to moze znamenat?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    apreg je núdzová antikoncepcia, ktorá obsahuje velmi vysoké hladiny hormonov. Preto často narušuje cyklus a spôsobuje nepravidelné krvácania. Spravte si tehotenský test, a ak bude negatívny, dajte si predpísať normálnu klasickú spolahlivú antikoncepciu.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno. Chcela by som sa opýtať. Dnes je to siedmy deň meškania menštruácie a zároveň 31. Deň od uzitia tabletky po konkrétne Apreg. Mala som aj posledný týždeň bolesti v podbrušku, bolesti krížov ako mávam pred menštruáciou ale nedostavila sa. Päť dní po užití tabletky sa dostavil najprv tmavý výrok a potom dva dni krvácanie ale podľa príbalového letáku je to bežné. Tehotenské testy som si robila v priebehu posledných 9 dní štyri a všetky negatívne. Viem že to môže rozhádzať cyklus úplne, chcem sa ale pre istotu spýtať či môžem byť pokojná keď testy vyšli tak ako vyšli. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno ak máte negatívne testy, je tehotenostvo takmer vylúčené. Počkajte na ďalšiu menštruáciu a dajte si predpísa´t antikoncepciu, aby ste nemuseli brať tieto hormonálne bomby.

  • Tabeltka Escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v krátkom čase v priebehu asi 3 mesiacov som užila 3x tabletku po z toho 2x Escapelle a 1x Apreg. Menštruáciu som po prvých razoch dostala pravidelne. Posledný krat co som užila tabletku to bolo asi koncom júna. Som dostala kravacanie na par dni trvalo to asi 2-3 nepravidelne. Tento týžden som mala opäť dostať menštruáciu no zatiaľ sa este nedostavila mešká nejake dva dni. Chcem sa spýtať ci to ze aom užila tabletky v tak krátkom rozmedzí mi môže spôsobiť nejake trvale následky. môže to ovplyvniť neplodnosť v budúcnosti ? Alebo sa menstruacia dostaví a sa to celé upraví. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, tablety obsahujú vysoké hladiny hormónov a okrem toho, že sa reálne vystavujete riziku neplánovanej gravidity, dávate si do tela vysoké dávky gestagénov, ktoré narúšajú prirodzený priebeh menštruácie.
    Dajte si predpísať normálnu antikoncepciu, ktorá je spoľahlivejšia a má množstvo pozítívnych vplyvov na Vaše zdravie (znižuje riziko smrti na rakovinu o 13%, napríklad).