Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,571 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať vždy mám pravidelný cyklus teraz mi menzes začal 21.tyzdni a už je to 8 deň a stále mám krv....môj cyklus je 4 dní Max 5
    Mám strach
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám veľmi málo informácií, preto Vám na to neviem odpovedať. Pre istotu si spravte tehotenský test, a ak krvácanie neustane, navštívte svojho gynekologa.

Podobné otázky

  • Dlhotrvajúca menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám problém jedna sa o to, že mám menštruáciu už 23 deň. Prišla skôr o týždeň a pol. Začala mi dňa 12.9 a trvá do dnes. Niekedy je slabšia ale Niekedy je silná. Mám bolesti podbrušku. Bola som s tým u doktorky všeobecnej tá mi pichla infekciu na zastavenie, žiaľ to nepomohlo. Gynekologická ambulancia má dovolenku a ja už neviem čo mám robiť, som unavená a strašne zúfalá. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade si spravte tehotenský test (neviem Váš vek). S výsledkom navštívte gynekológa, Vášho musí niekto zastupovať pre takéto prípady.

  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 45 rokov a pravidelne užívam lieky na liečbu vysokého krvného tlaku..egilok, prestarium, prestarium combi, lussopres a naposledy mi lekárka pridala medospir na odvodnenie, zacala som ho užívať cca pred mesiacom. Čítala som, že spôsobuje časté menštruačné problémy! a tu je moj problém, že v júni cyklus akoby ani nezačal ale postupne som začala krvácať a trvá to už 19.den, krvácanie začalo v čase očakávanej menštruácie....pri vysetreni mi lekárka namerala sliznicu 14.8 mm, noretisteron mi nepredpisala, že pri mojej liečbe tlaku sa nedá a automaticky ma poslala na kyretaz...doteraz som nikdy problemy s menzesom nemala, bol pravidelný, trval 4-5 dní... Moja otázka teda znie: mohol ten výkyv v cykle spôsobít ten medospir? Preto som ho vysadila....a nedá sa tento problém riešiť inak alebo to musí byť kyretaz, ktorú nechcem podstúpiť....A čo Agolutin? Nie je to možné riešenie v tom prípade, aby sa ta sliznica odlupla? Na dovolenku cestujem o mesiac, preto to lekárka tak súri s tou kyretazou, ale ja ju absolvovať nechcem, chcela by som iný spôsob riešenia problému a zastavenie menštruacie... ďakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ženy s vysokým tlakom majú zvýšené riziko vzniku rakoviny maternice, preto je dobrá myšlienka kyretáž a vyšetrenie sliznice mikroskopicky.
    Príčina u Vás však bude zrejme vynechávajúca ovulácia ako súčasť blížiacej sa menopauzy a liečba gestagénmi je vo vašom prípade indikovaná, ale najlepšie až po kyretáži, keď bude jasné, že v sliznici nie sú malígne zmeny.

  • Krvácanie mimo cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň. Som 14 mesiacov po pôrode, kde mi v maternici zostal kúsok placenty, kvôli ktorému som absolvovala dva krát kyretáž z dôvodu neprestávajúceho krvácania. Odvtedy som pravidelne dostávala menštruáciu, ktorá je však stále veľmi slabá. Môj problém sa ale týka špinenia. Už tri týždne spinim, deň po menštruácii to začalo zasa. Dva krát som bola na gynekológii, kde lekárka všetko prezrela, a skonštatovala, že je všetko v poriadkuc žiadne polypy, myomy, cysty a zrejme to bude hormonálne. Cytológia z pred polroka bola v poriadku, krčok pekný, vraj nevidí zmysel brat cyto nanovo. Neviem, ako mám ďalej postupovat, začínam sa báť. Spinenie je veľmi mierne, je ho malinko, niekedy sa objaví raz za deň, inokedy vôbec.

    Veľmi pekne ďakujem za prípadnú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto špinenei môže súvisieť aj s kyretážami, ale môže byť aj hormonálna príčina, prípadne aj zápal sliznice maternice. Ak je to iba takto slabé, malo by sa to upraviť samé, možno zvážiť antibiotiká ak by to neprestávalo.

  • meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. 31.12. som mala posledný deň menštruácie, 1.1. som musela užila escapelle, tabletku po. Týždeň nato som začala špiniť, prešlo to do veľmi slabého krvácania, trvalo to cca týždeň. Menštruácia mi dodnes neprišla 19.2., čiže mešká okolo 3 týždňov. Mám hormonálnu disbalanciu, cysty na vaječníku (PCOS), liečbu antikoncpeciou som ešte nezačala. Tehotenské testy vyšli negatívne. Mohla mi tabletka narušiť cyklus? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escapelle obsahuje veľké dávky hormonovo a ak máte vy primárne nejaký problém (PCOS), tak to nie je dobrý nápad. Počkajte na ďalšiu menštruáciu, a potom si nasaďte normálnu antikoncepciu, a nedostanete menštruáciu v ďalšom termíne, navštívte gynekologa.

  • Metroragia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, potrebovala by som poradiť ohľadom problémov s menštruačným cyklom. Mám 30 rokov a ešte som nerodila. Od leta minulého roka som začala mať problémy s menštruáciou a to konkrétne s tým,že sa mi menštruačné krvácanie nedalo zastaviť a krvacala som 2 mesiace nepretržite. Absolvovala som kyretáž, výsledky som mala v poriadku a moja gynekologička mi predpísala utrogestan od 17dna cyklu. Menstruacia sa po kyretazi dostavila až na 10týždeň a následne som mala začať užívať lieky, ktoré som nakoniec pre strach z vedľajších účinkou nebrala. A menštruáciu mám stále nepretržite už druhý mesiac. Chcela by som sa preto opýtať vás čo s tým ďalej nakoľko som už zúfalá. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa nedá presne určiť príčina, ale v podstate to môžu byť tri okruhy problémov.
    1. nejaká zmena na maternici - polyp sliznice alebo myóm na svalovine. Polyp by sa zrejme zistil pri kyretáži a myom pri ultrazvuku. Ak máte tieto vyšetrenia negatívne - tak je možné tento okruh vylúčiť.
    2. hormonálny problém - z nejakých dôvodov u Vás nedochádza k ovulácii a sliznica sa odlučuje počas celého menštruačného cyklu. Ak neplánujete momentálne otehotnieť tak najlepším liekom v tomto prípade je hormonálna antikoncepcia, udrží cyklus a hlavne vyrovná hormonálne hladiny, takže Vás chráni aj pred rakovinou a inými hrozbami. Samozrejme nesmiete mať kontraindikácie používania.
    3. poruchy zrážania krvi - hoci je to malá šanca, ale aj pri nedostatočnom zrážaní krvi môžete takto krvácať, príčina sú buď vrodené alebo získané ochorenia, niekedy aj podávané lieky. Možno zvážiť interné alebo hematologické vyšetrenie.