Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Predmenštruačné špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pan doktor, chcem sa opýtať ako mám odlíšiť predmenštruačné špinenie od uhniezdovania. Trápi ma hnedasty výtok par dni pred MS už dlhšiu dobu. Mávam ho aj 4-5 dni pred MS a zintenzívnuje sa, kým nedorazil MS. Každý mesiac tak dostávam nádej, že čo ak je to uhniezdovanie,no napokon vždy MS dorazí. Cyklus mávam pravidelný tak 29 dní, pripadne 31 - 32. Obávam sa, či to špinenie nemá vplyv na otehotnenie,či to nie je nejaký signál problému. S priateľom sa snažíme o bábätko zhruba polroka a nedarí sa nám. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    možno by som zvážil doplnenie gestagénov (napríklad Duphaston) na druhú fázu cyklu, kedy dochádza k špineniu. Môže to podporiť aj snahu o otehotnenie. Duphaston sa berie od 14. dňa cyklu 10 dní.

Podobné otázky

  • Menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    vie mi prosim niekto povedat ako si to teda mam ratat??...cely zivot som bola v tom,ze sa do prveho dna menzesu rata aj pociatocne spinenie,ale v CARe mi povedali, ze prvy den cyklu je ten den, kedy zacnem realne krvacat...lenze ja cca 4-5 prvych dni len spinim, taky hnedy vytok a az potom realne krvacam asi 2 dni....vzdy som mavala najskor taketo spinenie, aj ked nie tolko dni,ako teraz,to mam tak posledne dva roky...takze teraz nechcem vyzerat ako hlupa,ale fakt neviem ako to mam pocitat...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to nie je jednoduchá odpoveď, pretože špinenie môže byť tzv. predmenštruačné špinenie pri nedostatočnej fukncii žltého telieska, alebo to môže byť aj slabá menštruácia. Ak to však máte takto dlhodobo a pravidelne, myslím, že začiatok menštruácie už je aj to špinenie.

  • menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    som 20 mesiacov po oôrode cisárskym rezom. Menštruácia mi nabehla hneďpo skončení šestonedelia. Bola pravidelná , 28 dňový cyklus, intenzita ako pred otehotnením, len dľžka sa zmenila. Pred pôrodom mi trvala 5-6 dní a skončila. teraz mám predmenštruačné špinenie tak 2 dni pred menštruáciou, potom mám menštruáciu 5-6 dní a po tom pokračuje špinenie ešte tak 4 dni. Toto špinenie môžem označiť za malý hnedý fliačik . Bolesti nemám. pri pohlavnom styku nekrvácam, nemám iný žiadny problém. Kojila som 12 mesiacov a takáta menštruácia mi zostala doteraz. Dá sa to nejako vyliečiťť? Pred otehotnením som takýto problém nemala, môže za to otehotnenie a pôrod?
    ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ešte rok po odstavení sa upravuje cyklus, je možné, že máte prevažne anovulačné cykly a stav by sa mal postupne upraviť. Ak nie, je možné dodať gestagény na druhú fázu cyklu.