Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 rokov a doteraz cytologia negatívna, teraz mi vyšiel ascus, hpv negat. Čo okrem hpv može zhoršit výsledok cytologie na ascus?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ascus sú zmeny nejasného charakteru, ak je negatívny HPV skôr sa jedná buď o zápal alebo o reparačné zmeny po zápale. Stačí opakovaná cytológia, obvykle sa stav spontánne upraví.

Podobné otázky

  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.

  • Vysoký stupeň lézii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ako by ste postupovali ak cytológia sa preukáže vo vysokom stúpni lézii ? Aký je správny postup ? Ako sa liečiť a pod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá takto odpovedať, je tam viacero faktorov.
    V každom prípade je indikované podrobné tzv. kolposkopické vyšetrenie (pomocou špeciálneho mikroskopu sa pozrie lekár na krčok maternice) a môže odobrať vzorku z najviac podozrivého miesta, táto vzorka sa vyšetrí mikroskopicky a podľa toho sa ďalej postupuje.
    Ak sa naozaj dokáže lézia vysokého stupňa aj v odobranej vzorke, väčšinou sa vykonáva tzv. konizácia - odber časti krčku maternice. Tu je strašne dôležité, aby u mladej ženy konizáciu robil skúsený lekár, pretože ak zaberie príliš veľký kus, hrozí potom vysoké riziko predčasného pôrodu ak bude žena neskôr tehotná.

  • H-SIl plus pozitivny HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Vyšla mi cytologia H-SIL vysokeho stupna plus pozitivny test na HPV.....druhy HPV je veľa aký konkretne typ možem mať ja ak mám lézie vysokého stupňa ? 16, 18 ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpovedať takto, pri lézií vysokého stupňa môžu byť viaceré typy HPV a ani to nemá pre Vás význam. Dôležité je aby sa teraz zvolil správny postup sledovania, prípadne liečby.

  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, minulý rok mi bola robená konizácia, následne boli výsledky v poriadku. Cca o 3 mesiace mi vyšla z cytológie L sil, po 3 mesiacoch všetko v poriadku (to bolo teraz v júli). V auguste som mala preventívnu prehliadku u gynekológa, ktorý mi robil opäť cytológiu a tam mi vyšlo zas L sil. Prosím Vás je možné opätovné zhoršenie po mesiaci a pol? Som z toho dosť smutná, mám sa opäť objednať do nemocnice na zhodnotenie ďalšieho postupu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skôr si myslím, že je to vec odberov a hodnotenia nálezov na sklíčkach. Možno by nebolo zlé osloviť laboratórium nech prehodnotia všetky Vaše nálezy, či sa naozaj tak menia, alebo boli podhodnotené.
    Okrem toho sa dá spraviť expertná kolposkopia s cieleným odberom.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mám 44 r, užívam hak, bola som na preventívke a volala som si o výsledky z cytologie a bolo mi povedané, že su tam nejaké zmeny na krčku, neviem presný vysledok, len tolko, že o pol roka kontrolná cytologia, ale mám príst aj na kolposkopické vyšetrenie...doteraz som mala vždy dobru cytologiu, problémy nemám absolutne žiadne, /cca 3 krát do roka mykoza)...zlakla som sa, može ist o niečo vážne? alebo mohli tie mykozy zhoršit vyledok cytologie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez konkrétneho výsledku Vám naozaj neporadím, tieto telefonické oznamy sú absolútne scestné, normálne choďte do ambulancie, kde Vám robili ster a skonzultujte s lekárom výsledok. Na to máte právo.