Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Biely hrudkovitý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , prosím Vás , mám otázku . Začalo to silnou bolesťou v podbrušku , jemným pálením a svrbením pošvy a následne jemný biely hrudkovitý výtok . Išla som ku svojmu gynekólogovi , ktorý mi urobil len ultrazvuk a zistil , že mám tam akúsi tekutinu. Nerobil mi ani ster , ani krvné testy . Predpísal mi augmentin a gynoflor . Je to 6 dní, čo lieky užívam a zatiaľ nepociťujem žiadnu úľavu. Výtok sa znásobil a bolesti pretrvávajú . Ani neviem , či ide o zápal infekciu a či lieky na to vôbec zaberajú . Viete mi prosím poradiť ?
    Za odpoved Vám ďakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že máte skôr zápal pošvy a nie sú potrebné antibiotiká, skúste si kúpiť jenamazol krém a preliečiť sa lokálne. Voľná tekutina v dutine brušnej je častý nález.

Podobné otázky

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera som zistila že mám biely hrudkovitý výtok, skor sú to biele hrudky je ich viac. Čo to može byť?

  • Ureaplasma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    prosím Vás, v akých prípadoch preliecujete ureaplasmu a koľkými baleniami Summamedu 500? (vyšetrenéna citlivosť na azitromycín-citlivý) Ešte v októbri mi bola zistená ureaplasma species 10^4 KTJ/ml a k tomu candida albicans, dostala som macmiror a doxyhexal, ten som musela prestat jest pre strašné bolesti brucha a celého tela, aj napriek probiotikam. Teraz by som mala vyjest 5 baleni Summamedu s 5-dnovymi prestávkami, no s mojou toleranciou liekov a problemami s candidou sa toho veľmi desim, niekto ureaplasmu ani nelieči, tak sama neviem. Skúsila som sa preliecit 14 dní clotrimazolom, predtým Jenamazolom, nakoľko mam stále biely hrudkovity vytok, a dala som si na konci menzesu jednu dávku Flukonazolu, na napriek tomu mam znova ten istý biely hrudkovity vytok a aj mierne svrbenie. A momentálne aj stále nutkanie na močenie, moze to spôsobovať ureaplasma? Plus mam ovuláciu a mierne bolesti podbrušku, pravdepodobne z toho. Už som celkom zúfalá, roky bojujem s kvasinkami a infekciami, dodrziam hygienu, snažím sa mat dobru stravu, dávam probiotiká aj zdola aj ústne, bavlnená bielizen, periem uz len v "mydlovych orechoch", užívam penoxal na imunitu, atď. Bojím sa, ze ďalšie ATB to len zhoršia, ale bojím sa aj nepreliecit to. Manžel tiež vyšetrený na ureaplasmu z ejakulatu, bol negatívny, ma candidu pre istotu preliečený fungicidinom a potom jenamazolom. Sex sme nemali niekoľko mesiacov až do víkendu, nakoľko v tom dni po menzese som nemala vytok, ešte asi účinkoval flukonazol, vytok až den po styku.
    Vopred dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odborné spoločnosti už neodporúčajú preliečovať ureaplazmy, pretože môžu byť bežnou prechodnou súčasťou vaginálnej flory.
    Vašim hlavným problémom je mykóza spôsobená candidou, na to sa treba sústrediť.

  • Problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor,mám intímny problém a to taký,že pociťujem zápach z pošvy pred,po styku a aj mimo neho.A ešte k tomu,aby som nemala málo mám aj biely hrudkovitý výtok a boľavý ako keby pľuzgierik na pravej strane vnútorných pyskov.Ako môžem prosím vás liečiť seba aj partnera? Srdečne Vám ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to vyzerá na tzv. bakteriálnu vaginózu, na to neexistujú žiadne voľne predajné lieky, p otrebné je vyšetrenie, a ten pľuzgierik može byť genitálny herpes, navštívte lekára čo najskor.

  • mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mám také podozrenie že mám už chronickú mykózu, pretože ked sa preliečim čípkami, tak hned po mesiaci mám zase jej príznaky. A na dobré gynekologičky nemám šťastie. Sú povrchné, odmerané, a chcú ma čo najskôr vybaviť. Ked som bola v puberte mama ma poslala ku gynekologičke lebo som mala na gaťkách vždy biely výtok denno denne, a gyn. mi povedala že je to OK, že mám byť rada že nie som suchá a nevzala mi výter, či to nie je mykóza. Odvtedy prešli 3 roky.
    Pred 5 mesiacmi ma pri močení rezalo, mala som biely hrudkovitý výtok páchnucí za droždím, a vo vnútry vchodu do pošvy som mala biele tkanivo – myslela som si najprv že je to len výtok – tak som si vchod do pošvy utrela papierom, ale to biele nešlo dole – akoby bola biela pleseň vrastená do steny vchodu pošvy, tak som išla ku gynekologičke a ona mi pri vyšetrní povedala, že to tak má byť, že ona už videla vela pošiev, a že ženy to majú tak bežne a ešte mi povedala, že sa privelmi pozorujem. Tak som to nechala tak. No po pár mesiacoch ma pošva začala velmi štípať. Tak som išla za inou gynekologičkou, a tá mi potvrdila že to je mykóza a dala mi 2 balenia Candibene 100g po 6 tabliet.No tiež asi nie je najlepšia, pretože mi nepovedala že pošas menzesu sa nemajú tablety užívať, že nemám mať počas liečby sex s priatelom,a nedala mi ani mastičku zvonku, hoci musela vidiet, že mám začervenané okolie pošvy. Samozrejme že až taká hlúpa nie som a mastičku som si sama kúpila, a počkala som kým prejde menzes a ani sex som nemala. Ešte som si aj kupila Wobenzym a užívala som 2 x denne 8 tabliet,a 1 tabltetu Mykomax, aby som sa tej pliagy zbavila, ale ani to nezabralo. Vchod do pošvy je stále napadnutý belobou, a bojím sa že ked sa nenasadí radikálna liečba tabletami podávanými orálne, že sa mykóza dostane hlbšie do orgánov a nakoniec zamorí celé telo.
    Všimla som si už, že velmi často aj koža na nohách ma zničoho nič začne svrbieť, ja sa len jemne poškrabem a hned sa mi vytvorí mokvajúca rana ktorá sa dlho hojí, čítala som že to môže byť príznak mykózy, a na hlave som mala lupiny, čo je tiež príznak mykózy/kvasinky.
    Neviete aké tablety sú vhodné na vyničenie hlavne kvasinkovej infekcie, ak je už velmi rozšírená ? A ako dlho – kolko mesiacov 3,6,alebo viac ich brať ? Povedzte mi to Vy, lebo iným gynekologičkám neverím.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade sú potrebné niektoré opatrenia: protikvasinková diéta (nájdete na internete), jedzte veľa živých jogurtov, používajte intímne mydlo, bavlnenú bielizeň, nerobte si výplachy pošvy, a nejedzte sladké.
    Kúpte si dve balenia Canesten vaginálny krém 200 mg a Lactovag čípky. Využívajte obe balenia (aspoň 12 dní), počas liečby sex s ochranou a po liečbe si dávajte Lactovag dlhodobo, mal by posilniť imunitu pošvy.