Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas existuje nejaka liecba nejake branie vitaminov alebo niecoho ked mam endometriozu, cystu na vajecniku a neviem ci to dobre napisem a vystelku maternice prerastenu na miesto kde by nemala byt u zdravej zeny a este retro verziu maternice. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vitamíny určite nie, liečba je závislá na príznakoch a veľkosti ložiska. Ložisko možno odoperovať, alebo pomocou hormonálnej antikoncepcie zastaviť jeho rast.

Podobné otázky

  • Cysta na vaječníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prosím Vás, v decembri mi na sone dr.našiel cystu na ľavom vaječníkum. Odvtedy chodím na sono kontroly, cysta je tam a má stále 3.5 cm. Dr.povedal, že podľa neho je možno endometriálna alebo dermoidná. Podľa neho laparoskopická operácia a možno aj odstránenie ľavého vaječníka. Prosím Vás pekne o Váš názor. V januári mi bolo robené CT obličky-kameň a tiež aj vaječníky a tam bolo vtedy napísané, že hypodenzný oválny útvar cystického charakteru - vtedy mal 2.8 cm. /záver v dif.dg.cysta, event.folikuly. Bolo by dobré spraviť ešte MR? Treba to už operovať? Krv mi brali nejaký Roma index a mala som to zvýšené o jedno, tak mi bolo povedané. Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.
    Dobrý deň,
    neviem Váš vek, ale u ženy v plodnom období je útvar 3,5 cm nazývaný tzv. cystický folikul. Ak má bežné ultrazvukové známky, a nerobí problémy, nie je potrebná operácia.

    Dobrý deň. Mám 38 rokov a 2 detičky. Cysta mi bola nájdená na sone v decembri 2023. Odvtedy nezmizla. Doktor povedal, že asi to bude buď dermoidná alebo endometrióza. Pomohla by nejako MRI? Myslíte, že môže byť už nefunkčný vaječník? Neviem ako sa rozhodnúť, či ísť na operáciu alebo ešte počkať. Ďakujem za Vaše odporúčania a rady

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    MRI odlíši spoľahlivo endometriozu. Je otázka, či to naozaj treba operovať, ak nemáte problémy, či nestačí iba sledovanie ultrazvukom, ak by sa stav menil, alebo rástol, potom možno zvážiť operáciu.
    Ale je to iba k diskusii, nález som nevidel, ak by sa rozhodlo o operačnom riešení, určite laparoskopicky a čo najmenej radikálne.

  • Hrčka na ľ. prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Mám 44r, 5gyn.operacii(cysty,rakovina krčka maternice, omylom odobraty vaječník aj s vajickovodom a prešitý močovod-nasladna reoperacia a protéza močovodu, Ďalej vraj mimomaternicove tehotenstvo, kt. sa nepotvrdilo a zese endometrioza) porodila som
    teraz už 18r.chlapca a o tri roky neskôr teraz už 15r. chlapca.
    Zrasty po operáciách sú vraj také, že hrubé črevo mám prirastene o maternicu a stolica ťažko prechádza celými črevami. . Skončila som 7r.na Transtecu a potom 4r.na Fentanyle 50.
    Prisla som o zuby, klby. Odmietla som to pred 4r. brať na ACHB a predpísali mi DHC 120mg ráno a večer,k tomu neurol, maltofer,nolpaza40mg
    Vraj už mám vybuchane receptory a to su len také cukriky pre mňa.
    Psychicky som sa zrutila a 6 rokov neopustila byt a len v depke ležala na gauči a čakala, kedy skončí deň a večer sa modlila, aby som sa už nezobudila.
    Po dvoch rokoch som zrazu behom 4 mesiacov pribrala 30kg. A dotetaz postupne to je už 45kg. Nič sa nezmenilo, len menzes mam len 4razy za rok, navaly potu, akoby prechod.
    Momentálne mam na pravom vaječníku uz od r. 2010 cystu, ktorú sleduju. Nerastie, pohybyje sa v rozpätí 4-6cm.
    Nechcú ju vybrať kvôli tým zrastom. Menzes som mávala silný, niekedy aj 3 týždne. Som anemicka od puberty. Tetaz som si mojou nadvahou sposobila vytlacenie platničky v oblasti krížov. Chodím na rehabilitácie
    6rokov zanedbané svaly sa začínajú dávať pomaly dokopy a silneju. Mám aj mäkké techniky.
    A tam to začalo.
    Jeden bod pri ľavej lopatke.
    Bolí, bolí a bolí.
    Odporučila mi ľahnúť si na loptičku a nájsť ten bod.
    Vydrzala som pol hod., ale navrela mi na krku hráča, začala ma bolieť hlava, pichať v uchu.
    Pod rebrami bolesť žalúdka, akoby vás pri behu pichalo v boku-taky pocit.
    A rameno bolesť strašná.
    Po pil hodine som sa zodvihla, odgrgla si ako po pive, hlava sa mi točila a keď som zatocila ľavým ramenom, skakali, pukali, praskalo mi v ramene, akoby sa o seba všetko trelo. Bolesť taká, že sa ho nemôžem ani chytiť. Ani ďalších spomínaných miest.
    To bolo včera a dnes som si nasla hrčku.
    Na divnom mieste, lebo som si na niečo spomenula. Už
    od mala, malinka som hovorievala, že ma bolí srdiečko. Keď som mala ukázať kde, zodvihla som ľavú ruku a ukázala som prstom na ľavú stranu rebier, presne tam, kde teraz je hrčka. Na dotyk ma bolia už rebrá a tam, kde začína rast prsnika. Uplne na zaciatku. Akoby skor lezala ta gulka na rebrach. Mám obrovské prsia, tým, že som pribrala tých 45kg.
    Ale hrčka má rozmer cca olivy.
    Nie je to pod pazuchou, takže uzliny to nie sú a nie je to celkom ani v prsniku.
    Na koho sa mám teda obrátiť?
    Kým nezačnem surfovať, stresovať a začnem sa báť, že to je rakovina.
    V rodine na rakovinu zomrel dedko - na hrubom čreve ju mal.
    Je to z tých rehabilitacii?
    Alebo som v 44r.v prechode(dá sa to nejako zistiť? ), alebo to je uzlina na rebrach, alebo naozaj tá rakovina?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa. 8

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iste pochopíte, že bez vyšetrenia Vám naozaj neviem poradiť o čo sa jedná. Ale každý hmatný útvar v oblasti prsníka je potrebné diagnosticky dotiahnuť, preto sa určite objednajte k Vášmu gynekológovi čo najskôr.

  • Pretrvavajuce tazkosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    uz polroka mi pretrvavaju bolesti nizko v podbrusku. Nie su to ostre bolesti, skor take tupe, a niekedy na par dni ustanu a potom sa znovu objavia. Viem fungovat, ale niekedy mam neprijemne pocity pri styku, najma tak hlbsie. Dvakrat sa mi aj stalo, ze som po krvacala. U gynekologa som mala dvakrat aerobnu infekciu, preliecenu antibiotikami, po nich som mala asi na tyzden dva pokoj a potom sa bolest opat vratila. Momentalne na sone a vyteroch mam vsetko v poriadku, len mi bolo najdene ektropium. Okrem toho mam aj husty zltkasty vytok, bolo mi povedane, ze to moze byt z ektropia. Menstruaciu mam len mierne bolestivu, kedze som na antikoncepcii. Tieto problemy sa mi objavili asi pol roka po zacati HAK, predtym som mavala bolesti pri menstruacii prve dva dni. Moj doktor povedal, ze uz mi nevie spravit viac vysetreni, jedine, co zostava, je laparoskopia, a to bez nalezu na sone je posledna moznost a odporucil mi gastro, kedze aj na urologii som mala vsetko v poriadku. Chcela by som sa spytat, na Vase skusenosti s diagnostikou takychto problemov. Moze byt ektropion pricinou mojich tazkosti? Alebo skryta endometrioza? Kedze tieto bolesti su podla mna gynekologicke, aj kvoli tej bolesti pri styku. Moze tam byt nieco, co na sone nevidiet? A popripade, mozu taketo tazkosti suvisiet aj s gastro? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti v podbrušku, bolesti pri styku, výtok a krvácanie pri styku sú typické príznaky pre zápal krčka maternice. Aj to ektropium môže byť známkou zápalu. Indikované je podanie kombinácie antibiotík (napríklad klarytromycín + ciprofloxacín) minimálne na 14 dní.

  • Zápal krčka alebo ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať mám pozitívne hpv a na poslednej cytologii mi bolo po polroku zistené ascus predtým nilm.. bola som na kolposkopii tam to dr vyhodnotil ako nilm ale moja otázka znie každý mesiac ma začiatkom ovulácie začne bolieť brucho dr povedala že je to ovulacia ale tato bolest mi trvá od začiatku ovulácie až cca deň pred menštruáciou konci čo je niekedy aj 10 dni je to normálne ? Mávam aj krvavý výtok pri cvičení a raz sa mi stalo že aom mala jemne krv aj keď som bola na rannú stolicu, môže to spôsobovať to hpv ? Beriem podporné vitamíny a momentálne deflagyn ale bolesti mám už skoro rok ale nikto to niako nerieši. Nemôže to byt zápal ? Endometrioza ? Zistila by mi dr na preventívnej prehliadke z cytologie zápal na krčku ? Sono brucha aj vnútorne mi bolo robené všetko v poriadku.. kontrolnú cytologiu mám v januári prosím vás o radu kam s týmto problémom bolesti brucha sú niekedy obmedzujúce bolest cítim hlavne pri silnom sadnutí si niekedy ide až do konečníka.. mne to normálne nepríde len nerozumiem prečo začne a aj skončí počas tohto obdobia každý deň v mesiaci .. ( nerodila som ešte ) ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti v podbruší nesúvisia s HPV, a ak je negatívna cytologia aj kolposkopia, tak s tým by nemal súvisieť aj krvavý výtok.
    Zápal to však môže byť, ale to by mal lekár poznať pri vyšetrení. Bolesti sú podľa Vášho popisu závislé na menštruačnom cykle, zrejme pri vylučovaní progesterónu dochádza k nadmernému hromadeniu vody v maternici, čo je bolestivé.
    Ak máte negatívne vyšetrenia, určite by Vám mohla v tomto prípade pomôcť hormonálna antikoncepcia.

  • Endometrióza ľahší typ a leiomyom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.mavam stále bolesti v podbrušku aj krížov.mam dosť výrazne prejavy pms.mam 33 a nemám deti,no chcela by som len sa nedari.zistili mi endometriózu kde mám 4mansie ložiská no vajíčkovody sú čisté.jedno nám na zadnej strane močového mechura-moze ma z toho stále tlačiť močiť?pred dvoma rokmi som mala velmi silnu menštruáciu s kusmi krvi a veľké bolesti a na gyn.vysetreni s vnútorným sonom sa zistil útvar na maternici ..primár v nemocnici diagnostikoval leiomyom 2,5cm na maternici.doteraz mám silnú menštruáciu s kusmi krvi a bolesťami kĺbov a svalov.. VÔBEC žiadne libido,som nestastna s manželom sa kôli tomu stále hadame!prosím poraďte mi čo mám robiť,aké možnosti liečby s tým krvácaním sú,veď predsa musí niečo existovať ja už nevládzem v strede cyklu vždy odkedy mám myom krvacam..stále mám l zväčšenú vystielku maternice..keď prídem ku gynekológovi buď mi dá len tak bez vyšetrenia vag.gulky na mykozu ,keď prídem s bolesťou podbruška a mne sa nikdy nezdalo že by mi to pomohlo.permanentne ma bolí podbrušku a som strašne nervozna a vôbec nieje chuť na sex.prosim o pomoc a rady.dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky naozaj svedčia najskôr pre endometriózu. Neviem, či ste bola liečená, ale asi by bola potrebná laparoskopia a kompletné odstránenie viditeľných ložísk, prípadne aj myomu, ak sa bude dať.
    Predtým je možné absolvovať vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktoré je citlivé na zobrazenie endometriozy.
    Po operácií by ste sa mala snažiť čo najskôr otehotnieť, ak sa nebude dariť, treba zvážiť IVF.