Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mám 44 r, užívam hak, bola som na preventívke a volala som si o výsledky z cytologie a bolo mi povedané, že su tam nejaké zmeny na krčku, neviem presný vysledok, len tolko, že o pol roka kontrolná cytologia, ale mám príst aj na kolposkopické vyšetrenie...doteraz som mala vždy dobru cytologiu, problémy nemám absolutne žiadne, /cca 3 krát do roka mykoza)...zlakla som sa, može ist o niečo vážne? alebo mohli tie mykozy zhoršit vyledok cytologie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez konkrétneho výsledku Vám naozaj neporadím, tieto telefonické oznamy sú absolútne scestné, normálne choďte do ambulancie, kde Vám robili ster a skonzultujte s lekárom výsledok. Na to máte právo.

Podobné otázky

  • Cytológia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, minulý rok mi bola robená konizácia, následne boli výsledky v poriadku. Cca o 3 mesiace mi vyšla z cytológie L sil, po 3 mesiacoch všetko v poriadku (to bolo teraz v júli). V auguste som mala preventívnu prehliadku u gynekológa, ktorý mi robil opäť cytológiu a tam mi vyšlo zas L sil. Prosím Vás je možné opätovné zhoršenie po mesiaci a pol? Som z toho dosť smutná, mám sa opäť objednať do nemocnice na zhodnotenie ďalšieho postupu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skôr si myslím, že je to vec odberov a hodnotenia nálezov na sklíčkach. Možno by nebolo zlé osloviť laboratórium nech prehodnotia všetky Vaše nálezy, či sa naozaj tak menia, alebo boli podhodnotené.
    Okrem toho sa dá spraviť expertná kolposkopia s cieleným odberom.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 rokov a doteraz cytologia negatívna, teraz mi vyšiel ascus, hpv negat. Čo okrem hpv može zhoršit výsledok cytologie na ascus?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ascus sú zmeny nejasného charakteru, ak je negatívny HPV skôr sa jedná buď o zápal alebo o reparačné zmeny po zápale. Stačí opakovaná cytológia, obvykle sa stav spontánne upraví.

  • Cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať od pôrodu mám “zlu” cytologiu. Pred štyrmi mesiacmi som bola na kolposkopii a musím ísť zasa. A prstom je ta cytologia nezmenená od predošlej . Prosím vás , mám už myslieť na rakovinu alebo ? Mám dosť strach ďakujem Hormonálny status
    zodpovedá

    Organizmy
    Zmiešaná bakteriálna flóra

    Iné nenádorové nálezy
    vystupňované reaktívne zmeny
    reparácia/regenerácia
    metaplázia
    parakeratóza

    Epiteliálne abnormality
    Skvamózne epitélie
    Low -grade skvamózna intraepiteliálna lézia (LSIL)

    Glandulárne epitélie
    Negatívne v zmysle intraepiteliálnej neoplázie alebo malignity (NILM) . Výsledky z cytologie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte zmeny na krčku nízkeho stupňa, tento stav sa zvykne aj sám vyhojiť, ale samozrejme môže sa aj zhoršiť, je potrebné opakované sledovanie tak ako Vám odproúča váš lekár. Ak bude nález pretrvávať, bude zrejme indikvoaný aj odber tkaniva pomocou knips biopsie.

  • Chronicky zapal krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám 35 rokov a už 5 rokov trpím na gynekologické zápaly (svrbenie v pošve, špinenie mimo cyklu, výtok a bolesti v podbrušku a krížoch). Viac krát som bola liečená antibiotikami ale bez výsledku. Krčok pri klasickej prehliadke vyzerá byť v poriadku a aj cytologia bola ok. Chcem sa ale opýtať či pri týchto mojich príznakoch nebolo možné absolvovať nejaké zmrazenie krčka alebo ošetrenie laserom? A ešte sa chcem opýtať či je možné, že tieto problémy mi spôsobuje hormonálna nerovnováha? Bol mi robeny aj hormonalny profil, kde bol trocha nizsi estrogen (neviem aka bola hodnota, to mi len povedal moj lekar). Ale pocitujem uz zhruba tych 5 rokov zhorseny pms a bolesti hlavy pred a pocas menstruacie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zmrazenie časti krčku alebo laserové ošetrenie má jeden cieľ, zlikvidovať časť vnútornej sliznice krčka, ktorá je vyvrátená do pošvy a prebieha na nej chronický zápalový proces. Toto je dobre viditelné pri vyšetrení, ak máte krčok pri kolposkopii bez nálezu, je málo pravdepodobné, že by Vám podobný výkon priniesol benefit.
    Príznaky sú však typické pre zápal, otázka znie, či ste boli správne preliečená a či bol preliečený prípadne aj partner.
    Mne sa osvedčila kombinácia ciprofloxacín, klarytromycín a metronidazol na dlhšiu dobu 14 - 21 dní, rovnaká liečba aj pre partnera.
    Nemyslím si, že tieto problémy čo máte spôsobuje porucha hormonálnej situácie.

  • Problém s krčkom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám dlhodobé gyn. problémy, výtok, svrbenie a bolesti v podbrušku. Tiež mávam špinenie po a pred menštruáciou. A bolesti po steroch z krčka - aj krvácanie. A takisto mávam bolesti aj po rôznych čípkoch na vkladanie - aj krvácanie. Viac krát som bola preliečená antibiotikami - doxyhexal, dalacin, biseptol, nolicin. A samozrejme aj antimykotikami - aj celkovými (flukonazol) Krčok vyzerá byť pri vyšetrení v poriadku, aj cytológia bola ok. Neviem ako ďalej postupovať aby som sa dopracovala k nejakej diagnóze? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky sú naozaj typické pre zápal krčka maternice, je otázka, či bola liečba dostatočná a či bol preliečený aj partner. Osobne by som navrhol kombináciu ciprofloxacín + klarytromycín aspo%n 10 dní a určite preliečiť aj partnera.