Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Trombofilny stav v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr, chcem sa opytat aka liecba by bola pre mna vhodna z gyn. hladiska ak som uz prekonala 2x MA 7. a 8.tt......neuzivala som vtedy vôbec nic.
    Presla som si vsetkymi vysetreniami, genetika - ok, partnerov smermiogram- OK, reproimunologia - OK, na endokrinologiu ma neposlali, ale dala som si spravit profil stitnej zlazy- ten mi vysiel OK, z gyn.hladiska tiez vsetko OK
    Najdene mi bolo nieco len na hematologii a to: "vrodeny trombofilny stav:heterozygotna mutacia FII G20210A zatial asymptomaticka
    deficit FXII 22,9-24% klinicky nezávazny (môze sposobovat predlzenie aPTT)
    lupusovy inhibitor v nizkom titri, pozitivita non- criteria APA typu anti-fosfatidyletanolserin IgG 9/23-2/23, antitrombin screen 2/23,, ostatne antifosfolipidove protilatky su negativne

    odp. pri planovani/po potvrdeni gravidity pridat ASA 100mg denne (anopyrin/aspirin) pre pozitivitu non-criteria APA+LA "

    Chcem sa opytat staci podla vas uzivat pocas tehotenstva anopyrin? alebo by ste pridali pre istotu aj clexane/fraxiparine? + odporucany mi bol aj progesteron (reproimunologom )
    Pripadne od kedy by ste vy ako gynekolog navrhli uzivat hned od pozitivneho testu?

    Geneticka, reproimunologicka a dve hematologicky sa priklanaju aj k anopyrin/aspirin v nizkych davkach...ale aktuálny hematolog (mam noveho) navrhuje len anopyrin.

    Ja mam vsak velky strach ze by sa to zopakovalo znova. Stretli ste sa s podobnym pripadom?
    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko sú to iba hraničné výsledky. Je potrebné povedať, že 20% všetkých poznaných tehotností sa potratí, takže aj dva potraty za sebou môžu byť náhoda a nie choroba.
    Anopyrín si kľudne nasaďte pri antifosfolipidovom syndróme je účinnejší než fraxiparine. Okrem toho si môžete dať Duphaston 1 tbl. od 14 dňa cyklu každý mesiac, ak otehotniete, budete s ním pokračovať celý prvý triemster.