Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ako dalej postupovat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ja by som sa chcela opytat na Vas nazor.

    V Marci 2023 som bola na cytologii, cakala som 2 mesiace (nakoniec moj gynekolog pourgoval), vysiel mi vysledok ASCUS. Kedze som uz nemala nervy na to cakanie, ja som pred tymto vysledkom, teda v Maji odisla ako samoplatca na cyto + zistenie HPV (mam staleho partnera 13 rokov, ale pre istotu).
    Medzitym mi moj Dr. poslal aj tu prvu cytologiu na dovysetrenie kvoli HPV.

    Minuly tyzden som bola aj na kolposkopii, ktora mi vysla fajn, az na to, ze mam na povrchu citlive miesta. Odporucil mi hpvirin a deflagyn. Povedal, ze podla neho je to hpv, lebo tie robi ASCUS vysledky, avsak som povedala, ze som mala mierny zapal mocovych ciest a velakrat ma svrbel krcok. Podla neho to nie je kvoli tomu.

    DNES mi prisli vysledky z dovysetrenia HPV - negativne a aj nove vysledky (ako samoplatca) z cytologie + hpv - vsetko negativne a nemam ani ascus.

    Ci mam robit? Ist na kontrolnu cyto o 6 mesiacov? Uz som si kupila hpvirin a deflagyn - mam ich uzit? Nemozu mi uskodit? Ako je mozne, ze za 2 mesiace mam zdravu a negativnu cytologiu? Ja som strasne rada, ale ten stres, neprajem nikomu.

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ASCUS je nález nejasného významu, vôbec nemusí súvisieť s HPV infekciou. hpvirin je neuveriteľný nezmysel, neexistuje dôkaz, že by takáto kombinácia vitamínov ovplyvňovala infekciu HPV. Po prečítaní zloženia deflagynu tiež mám pocit, že je šarlatánstvo, bez jediného dôkazu o účinku.
    Vy to však nemusíte užívať, pretože ste HPV negatívna a ASCUS zrejme bol spôsobený iným procesom, stačí kontrolný ster za pol roka.

Podobné otázky

  • dcerka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor chcela by som sa spytat na moju 3,5 r.dcerku. Pred dvoma tyzdnami sa u nej objavil zlty vytok. Boli sme u nefrologicky s mocom, ten vysiel negativny aj u gynekologicky na vyter, ktory tiez vysiel negativny. Pocas liecby sme pouzivali masticku Bactroban. No po dvoch tyzdnoch sa nam vytok opät objavil.Prosim viete nam poradit ako dalej postupovat?
    Za odpoved dakujem.