Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prsia po IVF

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    cca pred 3 rokmi som podstupila IVFko, nedostala som vysoke davky hormonov na stimulku, ale v pravom prsniku sa zmenila ako keby struktura, a v jednej casti je ako keby tvrdsia plocha. Spomenula som to hned vtedy Dr. a povedala, ze co sa cudujem, ved tie hormony maju vplyv aj na prsia, poslala ma aj na USG, a nevideli tam vobec nic, ibaze su ako keby zlazy zhustene, ale nic patologicke. Chystam sa opat na USG v ramci preventivnej prehliadky, ale ja sa normalne bojim, aby ta "zmena" nepresla do rakoviny. Ta cast je ako keby znecitlivena, ale ked ho omylom zatlacim (napriklad si lahnem na brucho), tak okolo tej plochy ma boli...

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležité klinické vyšetrenie a ultrazvuk. Takto naozaj nie je možné posúdiť, aký dej prebieha v prsníku, ale je malá pravdepodobnosť, aby to súviselo s IVF. Riziko rakoviny je iba hypotetické, ak bol UZV negatívny.