Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Endometrióza ľahší typ a leiomyom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.mavam stále bolesti v podbrušku aj krížov.mam dosť výrazne prejavy pms.mam 33 a nemám deti,no chcela by som len sa nedari.zistili mi endometriózu kde mám 4mansie ložiská no vajíčkovody sú čisté.jedno nám na zadnej strane močového mechura-moze ma z toho stále tlačiť močiť?pred dvoma rokmi som mala velmi silnu menštruáciu s kusmi krvi a veľké bolesti a na gyn.vysetreni s vnútorným sonom sa zistil útvar na maternici ..primár v nemocnici diagnostikoval leiomyom 2,5cm na maternici.doteraz mám silnú menštruáciu s kusmi krvi a bolesťami kĺbov a svalov.. VÔBEC žiadne libido,som nestastna s manželom sa kôli tomu stále hadame!prosím poraďte mi čo mám robiť,aké možnosti liečby s tým krvácaním sú,veď predsa musí niečo existovať ja už nevládzem v strede cyklu vždy odkedy mám myom krvacam..stále mám l zväčšenú vystielku maternice..keď prídem ku gynekológovi buď mi dá len tak bez vyšetrenia vag.gulky na mykozu ,keď prídem s bolesťou podbruška a mne sa nikdy nezdalo že by mi to pomohlo.permanentne ma bolí podbrušku a som strašne nervozna a vôbec nieje chuť na sex.prosim o pomoc a rady.dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky naozaj svedčia najskôr pre endometriózu. Neviem, či ste bola liečená, ale asi by bola potrebná laparoskopia a kompletné odstránenie viditeľných ložísk, prípadne aj myomu, ak sa bude dať.
    Predtým je možné absolvovať vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktoré je citlivé na zobrazenie endometriozy.
    Po operácií by ste sa mala snažiť čo najskôr otehotnieť, ak sa nebude dariť, treba zvážiť IVF.