Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Spinenie po pohl. styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už dlhšiu dobu sa mi stáva, že vždy po pohl. styku, zhruba na 3-4 deň mám špinenie, väčšinou hnedé, teraz nedávno už aj mierne s krvou zmiešané. Lekárov som vymenila už troch, môj terajší mi tvrdí že výsledky sú v poriadku, Cyto. II a vraj sú to len stresy, prípadne hormonálna nerovnováha. Ale prečo sa to deje vždy po pohl. styku? Niekedy je to aj mimo neho, ale to veľmi zriedka, väčšinou to bádam po strávenej noci s partnerom. Už premýšľam, nemôžem mať HPV? Lekár ma tiež trochu nastrašil, vraj za tým môže byť kadečo a nemusí to byť len gyn. problém. Mám už dlho zväčšené uzliny, prekonala som chlamýdie, mykoplazmu, ureaplazmu, časté mykózy, mám na krčku maternice tiež ranku (veľkosti starého 10 halierníka), menštruáciu som mávala kedysi 7 dní, dnes už len 2 či tri, výtoky mávam na bežnom poriadku, bez intímky sa nepohnem ani na krok, nemôže aj to vadiť? Kedysi som tiež brala tri mesiace Roaccutane – dosť silné tabletky na pleť. Neviem, ak by to pomohlo, možno by ste mi vedeli pomôcť kde hľadať príčinu a na koho sa obrátiť. Lebo takto to asi znie všetko veľmi hrozivo a partnerov som veľa nemala. Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    HPV mať možete, má ho až 70% ľudí, ak nemáte zmeny na cytológii, tak potiaže nie sú v súvislosti s HPV.
    Ale to čo popisujete mi pripadá ako príznaky chronického zápalu krčka maternice. Zrejme chlamýdie neboli dostatočne preliečené a ostali v krčku. Pri styku sa "ranka" podráždi a dojde k slabému špineiu a krvácaniu. Okrem toho zápalový sekrét z krčka mení pH pošvy a tým podmieňuje vznik opakovaných mykóz pošvy.
    Určite je potrebné znovu dokladné vyšetrenie, ale osobne by som Vás preliečil dlhodobo (mesiac) kombináciou antibiotík (napríklad klarytromycín, ciprofloxacín, metronidazol) celkovo a aj partnera. Počas liečby by bola vhodná podpora vaginálnymi probiotikami. Chlamýdie sú pomerne časté a ich liečba nemusí byť jednoduchá, majú aj tzv. inaktívne formy, ktoré nie sú citlivé na antibiotiká, preto liečba musí byť dlhodobá a kombinovaná.