Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bakteriálna vaginóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Asi 2 mesiace som mala biely dosť zapáchajúci výtok, najviac to bolo cítiť pri pohlavnom styku. Ale bohužiaľ až teraz som sa rozhodla navštíviť lekára, nasadil mi liečbu. Tabl. na užívanie + vkladanie Entizol. Už asi 1/2 roka sa snažím otehotnieť, nedarí sa. Prosím o váš názor, či mi môže spôsobiť táto infekcia a neskorá liečba neplodnosť a pod. Veľmi sa nad tým trápim a vyčítam si. Mám 30 rokov. Čo mi hrozí?! Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte si nič vyčítať, bakteriálna vaginoza je častá a stačí ju bežne preliečiť, po liečbe entizolom je vhodné pokračovať s Lactobacilom na zlepšenie imunity pošvy.
    Vaše snahy nemusíte prerušovať ani kvoli liečbe ani kvoli vaginóze, nemá to s otheotnenim nič spoločné. Pol roka je veľmi krátka doba.

Podobné otázky

  • bakerialna vaginoza enterococcus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím, pred troma týždňami mi bola diagnostikovaná bakteriálna vaginóza, kultiváciou sa zistilo že ide o enterokoka, doktorka mi pred výsledkami predpísala entizol, po ktorom sa mi príznaky zhoršili, tak mi o týždeň predpísala polygynax, po ktorom nastala u mňa alergická reakcia, tak som kontaktovala obvodnú lekárku, ktorá mi predpísala amoksiklav, ten som včera dobrala a príznaky stále pretrvávajú - svrbenie, pálenie, kŕče v rôznych častiach podbruška, len teplota mi už klesla, crp 4.1... vzala som ešte vag čapíky proti kvasinkám, beriem laktobacily aj brusinky.. chcem sa spýtať či by mi macmiror len pohoršil alebo mohol pomôcť voči enterokokovi, ďakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na bakteriálnu vaginózu sa odporúča buď Dalacin krém alebo lepšie Macmiror vaginálne tablety, pri ktorých nedochádza k vyhubeniu laktobacila (ak v pošve nejaký bol). Kultivácia nemá zmysel, dôležitý je klinický obraz pošvy prípadne vyšetrenie pH.
    Enterokok bakteriálnu vaginózu nespôsobuje, je to normálna súčasť pošvovej flory. Vaginóza je porucha osídlenia, kedy sa premnožia predovšetkým anaeeróbne baktérie.

  • Bakterialna vaginoza , zapal mocoveho mechura

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, chcem sa informovať, minulý rok na jesen som mala zamlcany potrat, bol mi nasledne na kotrole po zakroku zobraty ster, nejakym nedopatrenim mi sestricka neoznamila ze mi tam vysla bakteria(presne neviem ale nejaka crevna), zistila som to az vo februari pri dalsej navsteve, doktor si vysledky steru prezrel ale k tomu sa nevyjadril. Pytala som sa ho ci to nemohlo sposobit potrat, vraj nie to by muselo byt hlboko. Nedal mi ani nic na preliecenie. Nemala som ziadne priznaky. Sestricka mi povedala ze to mohlo aj zmiznut ze sa s tym telo vysporiadalo. Neviem...doba presla, na jar som mala mykozu (preliecena canestenom bez lekara), a aktualne mam zapal mocoveho mechura, zapricineny bakteriou e coli. Zaujima ma vas nazor, nakolko planujem otehotniet. Je mozne ze mam stale tu bakteriu? A cely cas som bezpriznakova? Kedze aj ten zapal.mechura mam. Uzivam antibiotika biseptol. A davam si zenske probiotika gynimun trio. Bolo by najlepsie ist na ster ? Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem, prečo naberá niekto ster bezpríznakovej žene. V pošve sa baktérie menia a dôležitý je ich vzájomný pomer. Neexistuje baktéria, ktorú by bolo možné považovať za "chorobnú" ak nemá žena príznaky.
    Ak máte zápal močového mechúra, to je iný problém, ten sa musí preliečiť.

  • bakteria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, bola mi zistena bakterialna vaginoza, konkretne gardnerella (zavazne problemy som nemala, len pred menstruaciou pocit suchosti, mierne nutkanie na svrbenie sem-tam) nasadeny bol entizol, chcela by som sa opytat, ci je po liecbe potrebny nejaky kontrolny ster, pretoze by sme sa chceli zacat snazit o babatko a teraz neviem, ci je to zavazne ochorenie a treba pockat, preliecit alebo to nema nejaky "extra" vplyv pri otehotneni a mozeme sa zacat snazit, dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prítomnosť gardnerelly pri kultivácii vôbec nemusí znamenať vaginozu, Vaše príznaky nie sú pre ňu typické (typický je šedavý mierne zapáchajúci výtok).
    Jedine, čo má význam ak už sa naberie kultivácia je, či sú prítomné laktobacily v pošve. Pretože nie je probléym gardnerella ale problém je nedostatok až úplné chýbanie laktobacilov. Netreba kontrolu, kúpte si vaginálne probiotiká a preventívne si ich dávajte, to je najlepšia ochrana imunity pošvy.

  • Bakteriálna vaginoza alebo niečo iné?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, približne mesiac sa mi vracali opakované výtoky , ktoré konzistenciou pripomínali tvaroh, občas žltkastej farby, spojene s veľmi veľkým svrbením, začervenanim a občas som pociťovala aj jemne palenie pri močeni. Užívala som vaginálne čipky , vtedy zvykli problémy ustúpiť . Od určitého momentu sa mi tento problem vracal kazde 2-3 týždne po dobu 2-3 dni . Moja pani doktorka nie je dlhodobo v ambulancii a doktorka , ktorá ju zastupuje mi dala termín až 20 februára. Pred pár dňami som začala pociťovať vodnatejsi vytok so zápachom. Spravila som si domáci test od gyncanesten a ten sa sfarbil na svetlomodrú farbu čo ukázalo bakteriálnu vaginozu popripadne trichomoniazu .
    Chcela by som sa opýtať , je mozne žeby sa mohlo jednať o nejakú pohlavnú chorobu? O trichomoniaze som sa Dočítala , že príznaky sa prejavia po inkubačnej dobe a potom sa uz nezvyknú vracat . Popripadne chlamydie , ale kde skôr bolo pisane aj o špinení po pohl. Styku čo nemavam. Partnerov nestriedam , mám dlhodobo jedného .
    Ďakujem za vašu odpoved ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky sú typické pre mykózu, nedostatočne zaliečenú, ktorá sa vracala. Avšak samozrejme opakované nedoliečené mykozy môžu spôsobiť následne aj celkovú poruchu vnútorného prostredia pošvy (dysmikrobiu) kedy máte vyššie pH pošvy /čo ukázal daný test/.
    Osobne by som odporučil dôkladne preliečiť mykozu, prípadne rovno dať kombinovaný preparát (macmiror complex, alebo polygynax) minimálne 10 - 14 dní a následne dlhodobo vaginálne probiotiká.
    Nejedná sa o pohlavne prenosné ochorenie.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám menštruáciu ktorá vždy nepríjemne zapácha. Prosím poraďte mi čo mám s tým robiť? Prečo to vlastne je? Bude to navždy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné že máte v pošve pomnoženú nesprávnu baktériu, ktorá sposobuje zápach pri kontakte s alkalickou menštruačnou krvou. Volá sa to bakteriálna vaginóza. Dajte si predpísať entizol alebo macmiror vaginálne a následne sa preliečte Lactovagom.