Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zhubný nádor krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosim vas velmi pekne o radu, nakolko som velmi zufala. Mam 29 rokov, zistili mi polypy, ktore mi odstranili a tie sa znovu objavili. Nakoniec mi oznamili ze mam zhubny nador krcka maternice, ktory mi operaciou odstranili. Liecim sa a chodim aj pravidelne na kontroly k mojmu onkogynekologovi. Co znamena C53? to je diagnoza? A prosim vas, docitala som sa ze nakaza je sposobena pohlavnym stykom prilis striedanim partnerov, ale ja mam prveho, uz 3 roky. Je mozne ze ma nakazil moj priatel, ci uz od zien ktore mal predomnou, alebo ako som sa mohla nakazit? Dakujem velmi pekne za odpoved. S priatelom uz nie sme spolu asi 3 mesiace, nakolko sme sa rozisli, len som chcela vediet co mi to sposobilo? A keby mi to aj on preniesol, teraz ma novu priatelku tak moze nakazit aj ju? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste mala naozaj zhubný nádor krčka maternice, tak jeho najčastejšou príčinou je vírus HPV, ktorý sa prenáša pohlavným stykom, ale nádorové zmeny sposobuje iba u nepatrného počtu nakazených ľudí. S vírusom HPV sa stretne vo svojeom živote až 70% žien, ale pretrvávajúcu infekciu, ktorá by viedla k nádorovým zmenám má z nich iba veľmi malé množstvo ľudí.