Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,554 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • laktobacilóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám 28 rokov a už od puberty mám problémy s výtokmi, vystriedala som už 3 doktorov, ale žiaden mi nepomohol. Preliečovali ma roznymi čípkami aj perorálnymi antimykotikami, ale nič nezabralo. Kultivácie mi u všetkých lekárov vyšli negatívne na kvasinky, anaerobne bakterie, v kultivácii na laktobacila vyšlo: Lactobacilus sp. Skúšala som sa preliečiť aj Canestenom 18 dni v kuse a nasledne dlhšiu dobu Lactovag, ale ani to nezabralo. Lastovag mi trošku zmiernil výtok, ale stále ma to tam dole štípe a styk je bolestivý. Moj výtok je hustý biely až žltý a má kyslastý zápach. Myslela som , že je to tak správne, lebo v pošve je kysle prostredie, ale na nete som sa dočítala o diagnoze laktobaciloza. Príznaky su podobné ako kvasinky, ale kultivácie bývaju negatívne. Da sa to nejakým vyšetrením rozlíšiť? Čitala som, že sa to lieči výplachmi so sodou , je potrebne po vyplachoch aplikovať aj čípky ako Lactovag alebo práve tie čípky su nežiaduce? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    o lactobacilóze som čítal, ale nikdy som sa s tým nestretol. Je to premnoženie agresívnych foriem lactobacila, ktoré napádajú pošvové bunky.
    Aj kyselé prostredie pošvy nevylučuje mykozu, tá je pravdepodobnejšia než lactobacilóga.
    Ak Vám lactovag pomohol, tak nejde o laktobacilozu, lebo lactovag obsahuje laktobacily. Ešte može ísť aj o trichomoniázu, ktorá sa kultiváciou nedokáže, vhodné je aj mikroskopické vyšetrenie výteru.

Podobné otázky

  • Laktobaciloza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor. Chcela by som sa opytat, ci ste sa vo svojej praxi stretli s laktobacilozou (prip. cytolytickou vaginozou). Ak su prejavy podobne, ako pri kvasinkovej infekcii, ako sa urcuje tato diagnoza?
    Mam problemy s vytokom, uz 3.rok. Stery na kvasinky negativne niekolkokrat (raz e.coli). Probiotika (peroralne) uzivam pravidelne uz viac ako rok, kedze som alergik (atopicky ekzem) a zda sa, ze pomahaju pri ekzeme. Lieky predpisane na kvasinkove infekcie mi nezaberaju ani na chvilu. Lokalne probiotika (gynoflor) obvykle situaciu zhorsia - silnejsie palenie, diskomfort. Su pripadne nejake kozne ochorenia alebo alergie, kt.sa mozu prejavovat vytokom, svrbenim?
    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne som sa s laktobacilozou nestretol, ale je popísaná v knihách preto na ňu myslím, lieči sa sodou bikarbonou.
    vhodné by Vám bolo vyšetriť aj stery krčka maternice, niekedy zápal krčka reaktívne vyvoláva zápal v pošve. Gynoflor je dosť agresívny.
    Skúste lactovag, obsahuje nielen samotný lactobacil, ale aj vitamín C.