Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • PCO syndróm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcem Vás požiadať o radu. Mám 25 rokov a trojročnú dcérku. Približne tri- štyri posledné mesiace sme sa s manželom snažili o druhé bábätko, no neotehotnela som. Pred pár dňami som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa(akurát som mala ovuláciu a zväčšený folikul cca 16mm- ak si dobre pamätám) a ten mi povedal, že mám PCO syndróm a keď chceme druhé dieťa, tak čo najskôr. Nikdy som nebrala HA, napriek tomu mám takmer na deň presnú menštruáciu (akurát dosť silnú), mám jemné chĺpky na bradavkách, nemám a ani som nikdy nemala problém s nadváhou. Niekde som čítala, že šport pomáha k uvoľneniu vajíčka (veľmi aktívny športovec nie som). Chcem sa opýtať, vzhľadom na môj vek, či si myslíte, že skutočne je dobré otehotnieť čo najskôr a tiež, je možné si nejak pomôcť? myslím napríklad ten šport, alebo je to možné iba hormonálnou liečbou? Doktor mi antikoncepciu zatiaľ neodporučil, vraj mám najprv skúsiť otehotnieť a ak sa nám to do roka nepodarí, začne s liečbou a stimuláciou vaječníkov. ešte mám ísť na odber krvi, zrejme na hormonálne testy. Spomenul, že je dobré, že sme to podchytili tak skoro, že nemám predpoklady na príliš vysokú hladinu mužských hormónov. dočítala som sa o tomto syndróme veľa hrôzostrašných vecí, od operácie po odobratie vaječníka atď. aká liečba nasleduje ďalej? aj keď sa mi podarí otehotnieť, čo ďalej? ďakujem pekne za radu. Prajem príjemný deň.

Podobné otázky

  • PCO syndróm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, či neostanem tehotná sme s manželom skúšali tri-štyri mesiace, no keď som tehotná neostala, povedali sme si, že to necháme a zatiaľ sa o dieťa nebudeme snažiť. odvtedy si dávame pozor. mysleli sme, že druhé dieťatko budeme chcieť neskôr, o rok, dva, no potom z ničoho nič som sa dozvedela túto "diagnózu" - PCO syndróm, bolo mi povedané, že mám skúsiť otehotnieť čo najskôr, že odkladať to nemá zmysel, lebo vekom sa mi to bude zhoršovať, hoci mám len 25rokov. Tie lieky sú vraj potrebné na preliečenie, aby sa vaječníky zregenerovali. zrazu som postavená pred "hotovú" vec, jednoducho mám otehotnieť a teraz neviem, či to skutočne tak súri, aby som čo najskôr mala druhé dieťa.
    ešte raz ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič nesúri, diagnóza PCO nie je istá, ste mladá. Ak teraz chcete dieťa, tak sa nechráňte, ak ho chcete neskor, tak sa chráňte až do doby, kedy ho budete chcieť.

  • PCO syndróm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, pred časom som Vám písala, že môj gynekológ mi oznámil, že mám PCO syndróm, hoci nemám výrazné jeho príznaky a máme 3 ročnú dcérku. Dnes mám aj výsledky testov, ktoré potvrdili mierne zvýšené hladiny mužských hormónov a tiež vyšší prolaktín. Doktor mi predpísal na tri mesiace antikoncepciu Chloe a tiež Medocriptine na preliečenie. Po troch mesiacoch by sme vraj mohli skúsiť stimuláciu vaječníkov. čo si o tom myslíte? mám, či nemám PCO? je postup môjho doktora správny? pýtam sa preto, aby som neužívala lieky, ak to nie je potrebné. tiež to detailné doslova plánovanie druhého dieťatka ma trocha metie. ďakujem.

  • PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    bolo mi diagnostikovany PCO syndrom na zaklade USG a hormonalnych testov...Z diabetologickeho vysetrenia - porucha glokozovej tolerancie. Doporucena hormonalna liecba, ale uz raz som lezala s podozrenim na emboliu,tak ma dali presetrit na hematologiu, tam mi vysli zle vysledky, hematolog povedal, ze nemozem ziadne hormony, pretoze mam predispoziciu na trombozu. No moj gynekolog mi chce aj napriek tomu dat hormony. Nemoze sa to liecit nejakou inou formou? Bez hormonalnej liecby?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u Vás je jednoznačne indikovaná liečba gestagénmi, ktoré sú aj pri poruche zrážania povolené.
    Hematolog by mohol niečo začať čítať.

  • spinenie2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Pisala som vam ohladom spinenie,ktore mam 3-4 dni pred menstruaciou...Asi to normalne nieje ze??Taktiez som vam pisala ze mam zvyseny prolaktin a to raz tolko ako ma byt...napisali ste mi ze zavisi na pricine zvyseneho prolaktinu a vhodne je endokrinolog. vysetrenie. Mne spravila gynekologicka odbery na stitnu zlazu, TSH , T3 a T4 a je to v norme,mysleli ste tieto vysetrenia ze si mam urobit? Doktorka mi povedala ze nevie preco mam zvyseny prolaktin a ze sa to vo vacsine pripadov ani neda zistit takze je to idiopaticke,tak nejak to nazvala. Tak neviem ci sa mam s tym uspokojit,alebo by ste este nieco odporucili vysetrit? Malo by sa to liecit,kedze po liecbe sa prolaktin vracia na povodnu uroven,nie?Takze aj to spinenie ak mam z prolaktinu tak po liecbe mozem cakat ze sa spinenie opat vrati???? Za 2 ste mi napisali ze to moze byt zo zapalu. Mysleli ste zapalu krcka maternice? Chlamydie som prekonala,kvapavku snad nemam. Takze by som mohla spinit aj zo zapalov pochvy ako aeroby,mykoplazma,ureaplazma, gardnerela ci trychomonaz? Asi vela otazok ale uz by som rada prisla na to co mi je,kedze gyndoska krci plecami a ja som z toho nestastna. Dakujem za odpoved pan doktor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme máte to špinenie podmienené hormonálne, pretože sa vyskytovalo v rovnakej dobe cyklu. Krvácanie zo zápalu býva nepravideľné, niekedy po styku.
    Vysoký prolaktín občas býva aj u obezity pri tzv. PCO syndróme.
    Ak pri liečbe sa Vám hodnoty upravili a nešpiníte, tak by to malo byť ok a liečba by mala byť dlhodobá.