Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vnutromaternicove teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobri den ja sa chcem spitat či exsistuje vnutromaternicove teliesko na pribratie?ztoho dovodu že kojim a som ešte chudčia ako som bola ešte pred otohotnenim a neda sa mi pribrat lebo kojim a pre kojace matki niesu ani tabletki na pribratie a nechcem prestat kojit tak mi porate prosim za odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    priberá sa z jedla a vnútromaternicové teliesko na priberanie nemá vplyv.
    Vhodná je plnohodnotná strava, velice kaloricky hodnotné sú smotanové jedlá, tučné jogurty a miláčiky.

Podobné otázky

  • Krvácanie po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, rada by som sa opýtala. V pondelok 27.2 som mala kyretaz, dôvod, velmi silne krvacanie spojené s tym ze som mala zavedené vnútromaternicové teliesko ktoré nakoniec samovoľne moje telo vypudilo. Krvacala som zrazeniny krvy a tak som podstúpila akútne kyret. Dnes je 2.3 a ja som dva dni po kyret začala krvácať, je presne aj obdobie kedy by som mala mat menštruáciu. Bola som na kontrole u môjho gynekológa, ten ma nevyšetril, iba objednal o 14 dni s tym ze ak krvácanie do pondelka neprejde alebo sa nezlepší, mam prist. Konzultovala som s nim cely môj stav, ale jeho odpoveď ma plne neuspokojila a hlavne neupokojila.
    Moja otázka preto znie, bolo by mozne ze toto krvácanie je aj menštruačné? Po zákroku som nekrvacala vôbec. Alebo je to komplikácia ktorá sa ukázala az teraz? Krvácanie nie je spinenim- ako mi to doktor opísal, ale skôr naozaj krvácaním akoby som mala menzes. Za den vymením tak 4 vložky aby mi bolo pohodlne.
    Ide o to, ze uz som naozaj vykrvacana az moc a nerada by som mala ďalšie komplikácie.

    Velmi pekne dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno jednoznačne sa jedná o menštruáciu, kyretáž nijako neovplyvní Váš hormonálny cyklus. Odplavili sa zvyšky sliiznice, ktoré neboli odstránené počas kyretáže. Mal by Vám nabehnúť znova normálne cyklus ako ste mala.

  • vnutromaternicove teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem si dat zaviet DANU. No mam uz cca tyzden po menzesi a moj doktor ju chce zaviest aj tak. Chcem sa opytat ci je to v poriadku, ze pri zavedeni nebudem mat menzes a ci je to viac bolestive? Dakujem Erika

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    teliesko sa obvykle zavádza počas menštruácie, lebo vtedy je krčok maternice viac otvorený. nemám skúsenosti so zavedením mimo cyklus, ale asi je to možné.

  • zapach s posvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Vazeny Pan Mudr.Zahumensky. V juli sa my narodila dcera cisarskym rezom,v novembri som si dala vnutromaternicove teliesko znacky Mirena od vtedy mam strasny zapach s posvy moze to byt zapricinene tym?Navstivila som mojho gynekologa len on my vravel ze ta spirala vlastne teliesko je v poriadku,len si neviem vysvetlit preco nastal ten problem je to neprijemne.Vytok nemam ziaden len obcasne bolenie v podbrusku ale zapach stale mozem sa sprchovat aj 2 krat do dna a nepomaha to ,nikdy som takyto problem nemala . Nezmenila som prasok ani sampon neuzivam ziadne tabletky len vitaminy zelezo a este stale kojim.Velmi pekne Vam dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mirena može mať vplyv na bakteriálnu flóru v pošve. Vhodné by bolo preliečiť Vás lokálne buď macmiror complex, alebo polygynax, či betadine a potom dlhodobo Lactovag vaginálne tablety na úpravu prostredia.

  • Chlamidien

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.

    Pretoze sa chystam otehotniet navstivila som vseobecnu lekarku ohladom ockovani pred otehotnenim.Moja prva otazka je;ktore by som mala absolovovat??
    Obraciam sa na Vas ale predovsetkym koli tomu, ze dotycna pani doktorka mi zobrela krv aby zistila vyskyt protilatoch v krvi a po zisteni vysledkov ma informovala ze mam akutne alebo chronicke ochorenie chlamidiami.Docitala som sa tu ale ze na to aby sa zistili chlamidie je potrebne gynekologicke vysetrenie, stery.Tak teraz neviem co mam robit, vseobecna mi tvrdi ze vysetrenie u gynekologa momentalne nepotrebujem vobec, predpisala mi Doxyclin Forte, 8 tabliet.Moje vysledky vyzeraju nasledovne:Chlamydien IgG(EIA) 1.1
    IgA(EIA) 3.8
    IgM(EIA)1.3
    dufam, ze Vam pomozu pri odpovedani.
    Nakolko mam jedneho partnera tak ma tato diagnoza prekvapila a zaroven ze tato choroba, ak je chronicka a neliecena sposobuje neplodnost tak sa toho aj trocha bojim, pretoze pred osmimi rokmi mi diagnostikovali neprichodny vajickovod, ale o chlamidiach mi vtedy nikto nic nepovedal.Prosim Vas poradte mi co mam robit, v Januari by som si chcela dat vybrat vnutromaternicove teliesko a pokusit sa otehotniet, a to neviem ci mozes ak by som brala teraz antibiotika.
    Voped srdecna vdaka za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite proti chrípke. Ak ste neprekonala ovčie kiahne, tak aj proti nim je očkovanie veľmi výhodné, lebo kiahne v tehotnsoti sú nepríjemná komplikácia.

    Protilátky proti chlamýdiam v krvi máme tuším všetci, je to nezmyselné vyšetrenie, až 40% mladých žien malo chlamýdie a má teraz proti nim protilátky celý život. Chlamýdie okrem toho nemusia byť iba genitálne. Osobne by som to neliečil, maximálne čo možete urobiť je navštíviť gynekológa, nech Vám vezme ster, ale som presvedčený, že bude negatívny. Inak takáto krátkodobá liečba pri chlamýdiách nie je príliš efektívna.

  • Tmavy vytok a vnutromaternicove teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    rada by som sa vas opytala jednu otazku. Na konci januara som porodila dcerku. o dva mesiace som si dala zaviest vnutromaternicove teliesko. pred dvoma tyzdnami som dostala prvu menstruaciu po otehotneni/porode. trvala 7 dni a 2 dni bolo vsetko v poriadku a potom sa mi spustil tmavy az krvavy vytok. nepachne a nic ma nesvrbi, len ma obcas zaboli v krizoch a v podbrusku ako pri menstruacii. Neviete prosim vas cim by mohol byt ten vytok sposobeny? je to normalne po zavedeni telieska?
    Dakujem za odpoved,
    Lenka