Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    poprosim o radu, chcem sa informovat, ake ukony ma obsahovat preventivna gynekologicka prehliadka a v akych casovych intervaloch. Mam 43 rokov, teto rok sa mi skratil menstruacny cyklus na 26-28 dni, doteraz bol 28-30, krvacanie je silne a bolestive uz od 13 rokov. Mam polyp, opakovane idem na ultrazvuk; v mesiaci august som mala silny menzes 2x. Chcela by som gynekologa poziadat o citologiu a hvp, pretoze mam casto vytoky, krvacanie okolo dna ovulacie, caste mykozy, vykyvy nalad, vyrazky po celom tele. Budem si musiet za vysetrenie na hvp zaplatit, ci je to preplacane od poistovne /vszp/ ako sucast preventivnej prehliadky? Este musim dodat, ze po rontgene prsnikov som mala zvacsene a bolestive uzliny v podpazusi, triesli a vzadu na hlave. Gynekolog mi neveril, takze nic neliecii. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna prehliadka obsahuje: vyšetrenie, ultrazvuk a cytologické vyšetrenie. HPV je úplne zbytočné.
    Ak máte potiaže, tak to už nie je preventívna prehliadka ale diagnostika aliečba potiaží, v tom je rozdiel.

Podobné otázky

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mám 38 rokov, 2 deti a už dávno som nebola u gynekológa. Vždy na to zabudnem. Uvedomujem si, že to nie je dobre a chystám sa to napraviť. Ako vlastne často mám nárok na preventívnu gynekologickú prehliadku? Som poistenkyňou Dôvery.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preventívna prehliadky u gynekológa pozostáva z klinického vyšetrenia vrátane ultrazvuku a z odberu steru z krčka na cytologické vyšetrenie, ktoré má schopnosť odhaliť predrakovinové zmeny na krčku, ktoré sú plne riešiteľné. Frekvencia prehliadok závisí od výsledku predošlých vyšetreníe, najprv sa robia po roku a ak sú opakovane negatívne stačí raz za 2 až 3 roky.
    Poisťovňa Dôvera má k dispozícii aplikáciu na mobilný telefón, ktorá Vám umožní si nastaviť si notifikácie a upozornenia tak, aby ste nabudúce na preventívnu prehliadku nezabudla, pretože naozaj včasné odhalenie zmien dáva obrovskú šancu na úplné vyliečenie. Aplikácia plní funkciu zároveň elektronickej pobočky.

  • preventivna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! 26.4 som bola na preventivnej prehliadke u svojho gynekologa a po usg vysetreni mi nasiel gynekolog zakrvacanu cystu,bola som v druhej polovici cyklu,je mozne ze sa cysta strati sama? 2Tyzdne po prevenivnej mam prist pore vysledky (teda mal iby byt zajtra) a gynekolog m ima robit kontolny usg ohladom tej cysty.
    Este mi bolo povedane ze poreventivna sa najlepsie robi tesne po menzes,je to pravda?
    dakujem

  • preventívna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Na preventívnej prehliadke som u svojej gynekologičky bola asi pred dvoma rokmi. Pred dvoma mesiacmi som podstupila IVF, ale neúspešne. Chcem sa opýtať, či som bola dôkladne vyšetrená, kedže my to prepláca poistovňa, alebo mám isť na preventívnu prehliadku k svojej gynekologičke. Vyter mi nebrali. Ďakujem.

  • menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam od porodu 7 mesiacov,stale este dojcim.Ale este som nemala menstruaciu.Po sestonedeli bolo vsetko v poriadku a bola mi hned vykonana aj preventivna prehliadka.Je to v poriadku alebo by som to mala zacat riesit.Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dojčení je normálne, že nemáte menštruáciu, ale je normálne aj menštruáciu mať a dokonca je normálne aj nepravideľné krvácanie.

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám otázku, na ktorú asi bude ťažké podať odpoveď, ale skúsim to. Na preventívnej prehliadke mi pán doktor robil klasické vyšetrenia a testy. Telefonicky som sa informovala o výsledku a sestrička mi povedala, že sa mám opäť na tie testy zastaviť o 4 mesiace, nakoľko tam vyšiel "nejaký zápal." To sa mi ale nezdá, aby sa zápal neriešil okamžite. Z akých dôvodov sa zvyknú najčastejšie opakovať testy po dobe kratšej ako rok? Chcem ešte uviesť, že nemám žiadne problémy okrem toho, že sa už takmer dva roky po spontánnom potrate pokúšame s manželom o bábatko. Vopred Vám ďakujem za odpoveď, aj keď viem, že to budú len dohady....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne tak, sestričky po telefóne sú najcennejším zdrojom informácii o nawom stave.
    Osobne si myslím, že šlo o cytologiu a vyšlo PAP II, čo sú zmeny nepodozrivé z dysplázie, ale potreba je to zopakovať.
    Ale ak máte zápal krčka maternice, potreba je ho preliečiť ak sa snažíte neúspešne otehotnieť.