Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bolisti po perácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor obraciam sa na Vás s mojím problémom. Na konci marca som podstúpila laparatomiu pre endometriózu. Celý pravý vaječník šiel von. prvá menštruácia trvala 16 dní a bola veľmi silno bolestivá. Na piaty deň menštruácie som začala užívať decapeptil-depot na pol roka, no opäť ma pobolieva pravá strana, môže to súvisieť s hormonálnou činnosťou? Keď mám dostať menštruáciu, hoci ju nedostanem mám boleti ako predtým, hoci sú slabšie ale sú a nemôžem sa sústrediť na inú činnosť, proste to stále pracuje. Môže byť endometrióza odolná aj voči hormónom? Je potom po polroku potrebná kontrola? A ešte by som sa chcela opýtať, ak išiel celý vaječník von, vyberá sa aj vajcovod? ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem, aký ste mala celkovýnález, ale bolesti možu sposobiť aj zrasty, či iná endometrioza, kontrola je určite potrebná. Ak ide von vaječník, tak sa vajcovod nemusí vyberať, závisí na jeho stave.