Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Co robit

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den Pan doktor.
    Chcem sa opytat: Dnes mi pan doktor potvrdil zvysenu davku muzs.hormonu az 10 nasobne a nasadil mi lieky na tri mesiace. Mam 31 rokov a bojim sa , ako to bude dalej, ci budeme mat babatko. Pomoze to?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by sa malo zistiť, prečo máte tak vysoké hladiny mužských hormónov - dokladné endokrinologické vyšetrenie a hlavne vylúčiť nádor vaječníka a nadobličky. Liečba bude podľa výsledkov.

Podobné otázky

  • Roky opakujúce sa zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.. Dlhé roky (takmer 15) mám opakujúce sa zápaly pošvy. Spočiatku par krát do roka; postupne sa intenzita zvyšovala a v súčasnosti som v stave, že ich mám už neustále ..svrbenie, pálenie. Spočiatku candida, streptokok, posledné roky skor e-coli...nič iné..všetky ostatné baktérie negat..Partnera mám celý život jedného, nikdy sme análny styk nemali, v tomto, resp. poslednom čase už takmer žiadny styk, hygienu dodržiavam, možno priveľmi (po každej stolici sprcha zdola), no napriek tomu som došla do štádia, že mi už nič nepomáha. Vyskúšala som snáď všetko, čo bolo a je dostupné na trhu..na predpis i voľnopredajné .. Lieky vaginálne robené v lekárni, taktiež na podporu imunity ..brala som rôzne probiotiká orálne i vaginálne... Bola mi robená vakcina na mieru, končím poslednú udržiavaciu dávku a všetko bez výsledku .. Užívala som preventívne imunor na podporu celkovej imunity, tiež wobenzyn, robila som si bylinkové kúpele či v hypermangáne, užívala som urovaxom ..bez výsledku.. (Zápal močových ciest som mala jediný raz v živote po poslednom pôrode... problémy s močovými cestami nemám). Viete mi prosím poradiť, čo ešte môžem urobiť na podporu slizničnej imunity alebo čo robiť, aby som sa z tohto stavu dostala? Budem Vám neskutočne vďačná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že už Vám príliš nepomôžem, je veľmi pravdepodobné, že máte kompletne zničenú imunitu pošvy, ktorá už reaguje na všetko silnou zápalovou až alergickou reakciou. Bude asi takmer nemožné obnoviť v pošve rovnováhu, pretože ste boli zrejme rôzne chaoticky liečená na základe výsledkov kultivácie, čo je nezmysel, pretože kultivačné vyšetrenie iba zriedka ukáže pravého pôvodcu problému.
    Teraz stačí aby ste mali v pošve malé množstvo kvasieniek a už máte príznaky zápalu, pretože na ne reagujete alergickou reakciou.
    Určite dlhodob odporúčam režimové opatrenia - protikvasinkovú diétu, probiotiká, intímne mydlá a bavlnenú bielizeň, doma chodiť bez bielizne. Nejesť sladké (dajte si vyšetriť hladinu cukru v krvi aj po záťaži, tzv. oGTT), nesprchujte sa často aby sa v pošve mohli usídliť kvalitné probiotické kmene.
    Dlhodbo by som odporučil Gynoflor obdeň do pošvy. Počítajte však s dlhým procesom liečby.

  • Špinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam už skoro rok antikoncepciu Dienorette, vždy týždeň pred menštruáciou mám celkom silné špinenie ktoré trvá celý týždeň. Nebolí ma nič ani menštruáciu nemám potom nejakú silnú len to špinenie je dosť nepríjemné ako aj v intímnej stránke tak celkovo. Dá sa s tým niečo robiť alebo čo to môže znamenať.

  • Chronický zápal pobrušnice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov a dlhodobo problémy po gynekologickej stránke - bolesti podbruška, zhoršené menštruačné bolesti, aj napriek tomu že krvácanie je slabšie ako bolo pred tým, hlienovitý výtok a svrbenie v pošve, ktorý nereaguje na žiadnu liečbu. Mám za sebou brušné operácie - 1999 prasknutý apendix a zápal pobrušnice, 2020 salpingektomia, 2021 som mala zase akutny zapal pobrusnice kvôli cyste naplnenej hnisom. Mám uz len jeden vajecnik a maternicu, vajickovody boli odobrate pri gyn. operaciach. V poslednej sprave z nemocnice som zahliadla diagnozu pelveoperitonitis chronica. Je možné, že táto diagnóza mi spôsobuje gynekologické problémy? Čítala som, že táto diagnóza môže byť spôsobená aj autoimunitou? Stretli ste sa už s niečím podobným vo svojej praxi? Teraz stojím nad dilemou či by hysterektómia vyriešila môj problém? Už sa trápim 5 rokov, kvalita môjho života je výrazne znížená a naozaj neviem čo robiť. Ďalšia operácia je rizikom nakoľko mám strašne veľa zrastov - posledná gyn. operácia trvala asi 5 hodín.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napadá mi, či nemáte skôr chronický zápal sliznice maternice, z toho by mohol byť aj hlienovitý výtok a bolesti pri menštruácii.
    Ako prvý bod by bolo možné spravi´t kyretáž, aj s odberom sliznice na mikrobiologické vyšetrenie a ak by sa potvrdil zápal, dať antibiotickú liečbu. S chronickým zápalom pobrušnice som sa osobne ešte nestretol.

  • zapaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, od min.roka ma trápia opakovane zápaly moč.mechura od februára 2022 do dnešného dňa som vybrala 10x Atb kvôli tomu, gynekológ pri vyšetrení sonom aj pošvy vždy keď zaplatí mechúr alebo ako to opísať tak to boli, ale nemám žiadne štipanie ani pálenie len takú typu bolesť ktorá sa nikde nešíri, taký tlak. cez leto som bola aj u urologa sono Ok moč brani cievkou tiež ok. v januári tento rok z vyteru mam enterokoka fekalis a ešte niečo čo uz neviem ako sa vola, čo mi povedal že je výsledkom neustálych Atb, nanho mi nasadil aj betadin čipky do posvy aj atb fo úst a po douzivani až doteraz mam gynoflor. momentalne čakám na výsledky z imunologie lebo môj gynekológ povedal že na tie baktérie musí spolupracovať aj s imunológm lebo su na skoro vsetko rezistentné. Imunológ navrhol ešte liečby autovakcinami a teda počkám na výsledky z krvi, ale že veľakrát su výsledky ok a tie zápaly nemusia byť spojené so slabou imunitou. Takze popravde ja už neviem čo robiť. Ako sa zbavit opakujúcich bolesti mechúra a ako sa zbavit tej baktérie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakvoané zápaly močových ciest sú častým problémom u mladých žien. Mám iba málo informácii ale vo výtere pošvy je enterokokus normálny ak ste nemali problém s výtokom nemalo sa to liečiť.
    Osobne by som navrhol vyhľadať urológa aby to začal riešiť z jeho stránky.

  • chirurgicky prechod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vaz. p. profesor,
    som 2 mes po LSK pre recidiv.cysty p.ovaria 5-7-8cm za 8 rokov, blokovali pravidelnu M, spinila, bolesti, tlak na mic.mechur, nauzea, nafuknutie.
    Viackrat praskli,bolest,nahle krvacanie mimo cyklu, male mnozstvo vol.tekutiny..no nic ine nestalo..
    No pri LSK mi vzali aj oba vajcovody /onko prevencia/ resekcia lutealnej cysty lav.ovaria, histologia celkovo negat. paratubarne cysty prav.vajcodu.
    Hned v prekvapeni /dufala len prave o von/ zlakla skorsej menopauzy, co vyvratil operater.
    4 dni po zakroku zacali navaly, nespim 4hod v noci co nikdy predtym, opuchli slabiny - lymfa a odvtedy je mi fest zle. Endokrin.vys v oktobri FSH 4, estrogen 80...vcera z odberu z januara Estrogen 10, FSH 80. Endokrinologicka so strachom a lutostou..chirurg.prechod, nic horsie sa Vam nemohlo stat.
    Som.z toho otrasena...aj bez toho som "polymorbidny pacient" hrozny vyraz..
    Nemladnem, neuznavam kult vecnej mladosti ale zacali ma boliet kosti, nevladzem...mam 5nalad za den..a obv.gynekolog na kontrole /2mes bez menzes sliznica nizka/mi vraj HRT nepredpise, tromboza v anamneze, TIA...

    Je mozne nieco urobit aby sa lavy vajecnik nakopol? PROSIM mam mu dat sancu, verit v zazrak?

    Do operacie boli cysty, neprav cyklus riesene opakovane progesteronom /Norethisteron, Utrogestan/ kt.som pre sy lep.dosticiek netolerovala, trombophlebitidy aj z Duphastonu.jedla Vitex jahnaci, zohnala bioident.progesteron pod jazyk z Viedne a pod.pokusy.
    Tazkosti s hormonal.dysbalanciou a poruchami MC nastali hned po 2.traumat porode v Belgicku/38 rokov/zdrav stav zhorsil natolko /opakov.synkopy co lekari tam neriesiki/museli aj napriek pomoci mamy vratit na SK.
    Kontaktovala som endokrinoligicku v BE ktora vzhladom ze na slabu laktaciu, brut.unavu, krvacanie po znizeni davky a po uplnom vysadeni Euthyroxu 3 tyzd.krvacanie, vyjadrila spatne ona podozrenie na zriedkavy Sheehan sy.
    ukoncila " prikojovanie" v 7mes kvoli Luthenylu, cyklus nevratil ani 1.5 po porode /do porodu ako swiss watch/ ak, tak krvacala 2-3x za rok do nezastavenia
    Po navrate tu Lubochni kontroly 3x za 5 rokov/mikroadenom hypofyzy horm.afunkcy..ktory sa "stratil" vstrebal?/ to vyvratili - vraj by vypadlo viac hormonov...Zahranic.literatura uvadza niekedy "len" druha faza - progesteron a rastovy hormon ktory mam na nule dlhodobo. Celkovo pri spatnom nasadeni Euthyroxu na moju ziadost sa tazkosti zmiernili, sama zvysila davku, lepsie citila no nenasla endokrinologa ktory vidi za tabulky...a cita zahranicne zdroje. Kazdemu to booo doslova jedno ze nevladzem zit..
    Naposledy sa v Lubochni 6/2023 sa vyjadrili pre 3nasob..zvys estrogen riesit stav gynekol.cestou a kazali znovu skusit Euthyrox znizit ci vysadit a
    uz pri znizeni znovu velke cysty...dalej nekomentujem. Nie som lekar ani dr.google no mam velmi, velmi zle skusenosti s ochotou..podrobnym vypocutim suvislosti,ochotou hladat... nezomierste, nic onko zijte, priberajte, spite poobede, robte co chcete.
    Velmi lutujem ze som ich zas posluchla, momentalne beriem 50 a vysledky aj tak na hornej hranici.. a mozno pricina celeho stavu bola - centralna hypothyreoza,symptomy sedia ci hyperstimulacny sy.lieci Euthyrox 75. Nasla dany clanok noc pred operaciou, v den prijmu tam cysta ani nebola no suhlasila so zakrokom po tych rokoch peripetii...
    /2x kyret diagnos.laparoskopia negat, oper.panv.dna, konizaciu, boj za zachovanie maternice /hypermobilita.cystokela../
    Nemam rada placky typu co by bolo keby bolo no velmi spatne "zbrkly zakrik" lutujem, vahala, mala vziat tasku a prv skusit navyset Tirosint na 75.
    jednoducho zutekat, nezomierala som, nehas co Ta nepali..a este sa zakrok presunol o 1den co asi mala brat ako znamenie?
    Dost..,chapem,nevedelo sa histologia bude negat no s tym ze sa lave ovarium nespamata a nenakopne som fakt neratala. A s tymto sucasnym stavom uz vonkoncom. Co robit?
    ups..snazila 9 rokov opisat strucne :) vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi komplexný problém a ja som plne presvedčený že patríte do rúk erudovaného ednokrinológa. Avšak vysoké FSH mi nehrá pre Sheehanov syndrom, a práve ani nemáte na to anamnézu (úraz, ťažký pôrod alebo niečo podobné).
    Avšak ak sa Vám uľavilo pri substitúcii euthyroxom, nechápem, prečo sa v ňom nepokračuje.
    Čo sa týka pohlavných hormónov, jediná možnosť naozaj je substitúcia. Ja by som ju zvážil aj napriek riziko trombozy (treba nájsť osvieteného hematologa), pretože ide o kvalitu života a nemôžete sa takto trápiť.