Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vnútromaternicové teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 6 mesiacov po pôrode, kojém a beriem Cerazette,začala som špiniť a trvá to už asi 9 dni, podobný problém som mala aj po prvom tehotenstve, vtedy som musela prestať s používaním lebo sa to opakovalo skoro každý druhý týždeň. Uvažujem o vnútromaternicovým telieskom len sa neviem rozhodnúť medzi Danou a Mirenou, totiž pred tehotenstvami aj tabletky Lyndinette mi robili problémy. Ďakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne si myslím, že Mirena má výhody oproti teliesku bez hormónov, je lepšie znášaná, je účinnejšia, a má menej nežiadúcich účinkov. Nevýhoda je vyššia cena.

Podobné otázky

  • Vnutromaternicove teliesko

    , Autor: Drobec03

    Dobrý deň, chcem.sa opýtať, či je vhodné vnutromaternicove teliesko (Levosert), ak kojim . Som po 2 pôrode 2 mesiace ( sekcia a babo vyše 5kg). Kedy si ho mozem dat zaviesť? Je to spoľahlivá forma antikoncepcie? A je lepsie hormonalne alebo bez hormonov? Obávam sa tak skoro ruptury maternice a depresie ako neziaduceho účinku.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno vnútromaternicové teliesko je vhodné pre ženy po pôrode, zaviesť sa môže po šestonedelí, takže už je to u Vás možné. Viac sa prihováram za hormonálne teliesko, gestagény, ktoré vylučuje sú pri dojčení bezpečné. Riziko ruptury maternice po sekcii pri správnom zavedení je minimálne.

  • Krvácanie mimo menzes Telya

    , Autor: VerkoM

    Dobrý den, mala som zavedenú antikoncepciu Telya, vaginalny kruzok, lenže som začala po menstruacii krvácať a mat bolesti podbruska, rovnako tak migrény a celkovo pocit nepohody. Kruzok som teda odstránila a prestala používať hneď v prvý mesiac. Rada by som vedela ako dlho po odstránení krúžku sa môj stav dostane do pohody? Jedna sa hlavne o krvácanie mimo menštruácie. Kedy mozem očakávať ze krvácanie skončí, resp co mozem očakávať, kedy navštíviť gynekológa? Nerada by som stav zanedbala nakoľko som v marci absolvovala kyretaz kvôli vnutromaternicovemu teliesku ktoré mi spôsobilo na maternici myomy a nepredstaviteľne silne krvácanie s kusmi zrazenin. Preto ta moja obava z krvácania mimo menzes pri tejto forme HAK.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    začnem odkonca, vnútromaternicové teliesko Vám v žiadnom prípade nespôsobilo myomy, naopak, vnútromaternicové teliesko, ktoré produkuje hormóny brzdí rast myomov.
    Škoda, že ste si vybrali krúžok, prvý mesiac po zavedení dochádza často k neprav. krvácaniu, avšak vo Vašom prípade to môže byť aj v dôsledku myomov, ktoré samotné sú častou príčinou krvácania. Dohodnite si s Vašim lekárom nejakú účinnú liečbu myomov a stratí sa aj krvácanie.

  • Vnutromaternicove teliesko

    , Autor: Monč

    Dobrý deň, prosimmvas natiahla som sa po ceste na látke. Tak blbo že mi dole niečo puklo. Je možné že sa mi pritom posunulo vnutromaternicove teliesko?

  • Antikoncepcia

    , Autor: 1Lucia1

    Dobrý deň,
    beriem HAK Maitalon, ale na prelome 2/3 týždňa užívania blistra som mala asi 3 dni riedku stolicu. Po odoznení týchto problémov tiež pohlavný styk, pričom ejakuloval mimo mňa. Užila som pre istotu Escapelle, nakoľko viem, že sperma môže uniknúť aj počas styku. Prišlo mi krvácanie z vysadenia. Je normálne ak by toto krvácanie bolo nižšej intenzity ako obvykle?
    Mám sa na začiatku nového blistra chrániť ešte napríklad Pharmatexom? Kondóm partner neznesie.
    Ešte by som sa s vami rada poradila o možnostiach inej antikoncepcie ako tabletkovej. Práve kôli týmto problémom ako sú hnačka, či zvracanie by som rada prešla k inej alternatíve, ktorá by ma chránila pred nechceným tehotenstvom a nemusela som myslieť na to, že musím užiť tabletku a čo keď zabudnem a podobne. Bolo by vhodné napr. vnútromaternicové teliesko s hormónom? Alebo čo by ste mi odporučili?

    Vďaka za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    k prvej otázke, riziko zlyhania je veľmi malé, ale ak použijete Pharmatex, tak ho znížite na nulu.
    Páči sa mi Váš zodpovedný prístup, tablety možno nahradiť aj iným druhom antikoncepcie - sú k dispozícií náplaste, vaginálny krúžok, alebo aj hormonálne teliesko pre mladé ženy, prípadne implantát. Všetko sú to veľmi spoľahlivé a účinné metódy a nezaťažujú Vás denným užívaním tabliet.