Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pharmatex

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, mala som styk s priateľom a použili sme pharmatex aj kondóm. Počas používania pharmatex sa 2 hodiny pred stykom nesmie prísť do kontaktu s mydlom. Ja som to dodržala ale priateľ sa hodinu pred stykom umyl aj mydlom. Ja som si zaviedla pharmatex (počkali sme asi 30-40 minút) a následne sme mali styk ale aj s kondómom. Chcem sa opýtať či je problém že sa priateľ umyl aj mydlom alebo pri použití aj kondómu je to v poriadku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste kombinovali pharmatex s kondomom tak je spoľahlivosť veľmi vysoká aj pri použití mydla. U chlapa to použitie mydla je pomerne málo významné, dôležité je zachovanie účinnosti v pošve ženy.

Podobné otázky

  • HAK a ATB

    , Autor: Moni.K

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Maitalon a zároveň aj antibiotiká Megamox Bid 1g. Ovplyvňujú tieto antibiotiká účinok HAK? Ak áno, budú ako doplnkova forma ochrany stačiť Pharmatex čapíky? Priateľ kondóm neznesie. Vďaka

  • Pharmatex a kúpeľ v čistej vode

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, ak si dám kúpeľ v čistej vode bez rôznych prísad a mydiel min. 26 hod pred stykom tak bude znížená účinnosť Pharmatexu? Po použití Pharmatexu samozrejme sa umývaniu vyhnem. V príbalovom letáku píšu, sa treba vyvarovať kúpeľu. Ale keďže som sa kúpala len včistej vode tak teraz neviem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že 26 hodín je veľmi dlhá doba. Pharmatexu škodí iba mydlo, ktoré znižuje jeho účinnosť. Ak sa aj po styku osprchujete bežnou vodou bez mydla, účinok ostane zachovaný. A samozrejme aj pred stykom.

  • Stolica

    , Autor: Danka02

    Dobrý den, dnes ráno okolo 3 hod som mala styk kde som použila aj Pharmatex a následne o 6:50 som užila tabletku antikoncepcie leverette avšak okolo pol 11 som mala stolicu. Nebola to vôbec hnačka ale stolica bola mäkšia avšak mala tvar (pardon za popis). Nezdala sa mi ani redšia. Je možné, že je znížená účinnosť antikoncepcie?

  • Pharmatex - pretrhnuty prezervatív

    , Autor: Sj

    Dobry večer p. doktor. S priateľkou sme mali pohlavny styk. Použili sme pharmatex+kondom. Po dlhšom styku som zacitil že sa kondom pretrhol a chvilku sme suložili bez kondomu a prestali sme. Nedošlo k vyvrcholeniu ani do priateľky ani celkovo. Hned po tom čo sme zistili ze kondom je roztrhnuty sme išli kupiť tabletu “po” do 20 minut.
    Chcem sa opýtať aka je šanca na tehotenstvo a či môže tabletu “po” ovplivniť to že priateľka mala ešte v deň styku posledny deň menštruacie.
    Po užiti lieku do 30 minut začala este trochu krvacala. Je to z lieku alebo menštruacie?
    Zakladna otazka ale je, aka je šanca na otehotnenie?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko tehotenosti je minimálne, tableta po spôsobuje poruchy cyklu, podľa mňa ste ju nemuseli užiť, pretože pharmatex je spoľahlivý aj pri zlyhaní kondomu.
    Dajte priateľke predpísať klasickú hormonálnu antikoncepciu a ušetríte sa takýchto stresov. Znížite jej tým aj riziko smrti na rakovinu maternice, vaječníka a konečníka a keď sa rozhodnete mať deti, budete mať o 30% nižšie riziko potratu. To sú všetko priaznivé efekty hormonálnej antikoncepcie.

  • Pharmatex

    , Autor: Maťa97

    Dobrý deň,
    v príbalovom letáku pre Pharmatex krém je napísané, že "Je potrebné sa vyhnúť umývaniu alebo výplachom vagíny mydlom 2 hodiny pred a 2 hodiny po styku". Chcem sa opýtať, či umývanie sa mydlom 2 hodiny pred stykom platí taktiež aj pre muža, alebo sa to týka len ženy ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    týka sa predovšetkým ženy, mydlo neutralizuje účinok pharmatexu a spermie ostávajú v pošve ženy, kde by mohlo mydlo negatívne účinkovať.