Uvoľňujúca masáž pri pôrode

Redakcia | 12. apríl 2017
Uvoľňujúca masáž pri pôrode

Budúcej mamičke veľmi pomôžete a uľavíte masážou. Tú, samozrejme, treba u tehuliek vykonávať veľmi opatrne, ale i laik môže rodiacej žene náročné chvíle spríjemniť.

Na masáž použite mastnejší krém alebo masážny olej (zakúpite v lekárni či špecializovaných bylinkových obchodoch). Z éterických olejov sa pri pôrode odporúčajú používať olejčeky zo šalvie, jazmínu, ruže, ale i levandule či mandarínky. 
Prečítajte si: Pomáha masáž hrádze?

Masáž počas pôrodu pôsobí uvoľňujúco

Pri pôrode možno použiť tieto masážne hmaty: trenie, roztieranie a mierne hnetenie, ostatne techniky sa neodporúčajú. 
  • Masáž chrbta, krížovej oblasti (aj počas kontrakcií)
Mamička si sadne na stoličku tak, aby sa ramenami oprela o jej operadlo. Partner si môže kľaknúť a tak tehuľke pomasírovať a uvoľniť chrbát.
  • Masáž dolných končatín (medzi kontrakciami)
Mamička si ľahne na posteľ alebo si sadne na stoličku a vy jej jemnou masážou uvoľníte lýtka a chodidlá. Nezabudnite ani na prsty, pokojne ich akoby „povyťahujte“ – uvoľňuje to.

Pokiaľ partnerke masáž robí dobre, tak jej môžete pomasírovať aj stehná a v stoji (krúživými pohybmi) i sedacie svaly a oblasť okolo bedrových kĺbov. 
  • Masáž horných končatín (medzi kontrakciami)
Začať môžete od pliec, keď partnerka sedí na stoličke alebo na fit lopte, a potom prejsť na dlane a prsty. Je to veľmi uvoľňujúce! 
Masáž rúk a nôh mamička veľmi ocení, ak je potrebné dlhodobejšie monitorovanie kardiotokografom (CTG), pri ktorom je nevyhnutné ležať.
Prečítajte si: Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?

Prečítajte si: Masáže v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: