Masáže v tehotenstve

Redakcia | 20. február 2017
Masáže v tehotenstve

Dobrá masáž dokáže spríjemniť deň, uľaviť od bolesti, navodiť pocit pohody. Nemusíte si ju úplne odopierať ani počas tehotenstva, treba však dodržať niekoľko pravidiel. V prvom rade sa vždy spýtajte svojho gynekológa, či je masáž vo vašom štádiu gravidity vhodná.

Masáž v tehotenstve sa nesmie robiť

  • v prvom trimestri,
  • v prípade rizikového tehotenstva.
Okrem toho treba dodržiavať všetky ďalšie obmedzenia, ktoré sa masáže týkajú všeobecne – napr. masáže sa nesmú vykonávať pri horúčkovitom ochorení, pri onkologickom ochorení ap.

Ak ide o masáž chrbta, treba zvoliť vhodnú polohu – hneď, ako bruško začne rásť, odporúča sa poloha na boku, pričom bruško možno podložiť vankúšom a ležať treba raz na jednom, raz na druhom boku. Hornú časť chrbtice možno premasírovať aj v sede, prípadne tak vykonať celú masáž.

Prečítajte si: Cvičiť v tehotenstve - áno alebo nie?

Vyberte si na masáž vhodné partie

Uvoľňujúco môže pôsobiť jemné hladkanie krížov aj pri začatí pôrodných kontrakcií, nesmie však ísť o silný tlak. Celkovo platí, že masáž počas tehotenstva má byť veľmi jemná.

Aby sme nezabudli – príjemne pôsobí masáž nôh, tú si žena môže dožičiť (okrem výnimiek) počas celého tehotenstva. Ale aj tu má ísť skôr o veľmi jemný tlak a hladenie smerom k srdcu, aby sa podporilo odtekanie krvi z nôh. Nesmie sa však robiť, ak má žena kŕčové žily.

Ak má žena záujem o masáž v čase gravidity, mala by sa obrátiť na skúseného fyzioterapeuta, aj keď je takáto masáž často finančne náročnejšia. Ten však najlepšie vie, akým reflexným bodom sa počas gravidity vyhnúť a naopak. 
Prečítajte si: Problémy a problémiky v tehotenstve vs. pohodové tehuľkovanie

Prečítajte si: Ashtanga joga a tehotenstvo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: