Tehuľky, pozor na konzumáciu týchto rýb!
Som tehotná a dala by som si rybu... Môžem???
To, že konzumácia rýb je ľudskému organizmu prospešná, je všeobecne známe. No nie je ryba ako ryba. Na náš stôl prichádzajú ryby sladkovodné i morské, z rybej farmy aj z „divého“ odchytu. V poslednej dobe sa však v súvislosti s konzumáciou rýb vynárajú najrôznejšie pochybnosti.
Ryby? Určite áno!
V čom spočíva prínos konzumácie rýb?
Jednoznačne v prísune tých „správnych“ omega-3 mastných kyselín. Ich dostatočný obsah v organizme je dôležitý nielen pre samotnú tehuľku, ale aj pre zdravý a správny vývoj plodu. Týždenná dávka rýb by sa mala pohybovať okolo 300 až 350 g.
Tehuľky, so sushi opatrne!
Je však potrebné konzumovať ryby vždy dôkladne tepelne upravené – čiže v čase tehotenstva zabudnite na sushi alebo surovú rybu upravovanú len marinovaním v rôznych druhoch omáčok (napr. v citrónovej šťave).
Ryby a morské živočíchy veľmi ľahko podliehajú skaze, preto ich treba vždy dôkladne tepelne upraviť. Pozor – údenie sa za dostatočnú tepelnú úpravu rozhodne nedá považovať, takže na údeného lososa tiež radšej zabudnite. Zvážiť treba aj konzumáciu konzervovaných rýb, hlavne pri konzervách s vysokým obsahom soli, hoci kvalitný konzervovaný tuniak sa považuje za dostatočne vhodnú potravinu aj pre tehuľky.
Všeobecne sa za najlepšie považujú morské ryby „priamo z mora“, vhodné sú však aj ryby pochádzajúce z kvalitných sádok a tiež sladkovodné ryby. Neodporúča sa konzumovať „veľké“ morské ryby (napr. žraloka), ktoré žijú dlhšie, a tým sa v ich telách predpokladá vyšší obsah škodlivých látok.