Pretrhnutie (dirupcia) vaku blán počas pôrodu

Redakcia | 23. november 2016
pretrhnutie dirupcia vaku blán pôrod

Amniotómia, čiže pretrhnutie vaku blán počas pôrodu je vlastne umelé pretrhnutie plodových obalov. Kedy sak nemu pristupuje? Ako a kedy sa dirupcia vykonáva, či prináša aj nejaké riziká...

Kedy pôrodník pristupuje k amniotómii, čiže pretrhnutiu vaku blán?

V priebehu 1. doby pôrodnej odtečie plodová voda zvyčajne  sama. Ak sa tak ale nestane, býva v týchto situáciách realizovaný výkon, ktorý sa nazýva dirupcia vaku blán, čiže umelé prasknutie plodových obalov a pustenie plodovej vody.

Vykonáva sa tak, že pri pôrodníckom vyšetrení pôrodník alebo pôrodná asistentka kovovým háčikom pretrhnú plodové blany, ktoré sú pred hlavičkou plodu, čím sa umožní odtok plodovej vody, ktorá odteká po celú dobu pôrodu.

Samotný výkon nie je bolestivý, ale často po ňom príde k výraznému zosilneniu maternicových kontrakcií. Mal by sa vykonávať iba v prípade, keď je to nutné, čiže nie u každej rodičky!

Zároveň je možné presvedčiť sa o kvalite plodovej vody, ktorá napovie, ako sa má samotný plod a umožňuje ho sledovať, keďže je prístupná hlavička plodu.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Pôrod je cieľ: A je to tu – rodím!

Vykonáva sa aj vtedy, ak je potrebné vyvolať pôrod, napr. pri potermínovej tehotnosti, ak dôjde k spomaleniu pôrodnej činnosti alebo ak pri tuhých plodových obaloch nedôjde k spontánnemu odtoku plodovej vody a tá bráni zostupovaniu hlavičky do pôrodných ciest.

Pretrhnutie vaku blán a odtok plodovej vody vedie k urýchleniu pôrodnej činnosti. Netreba zabúdať na to, že prirodzené, fyziologické tehotenstvo trvá 38 - 42 týždňov. Ak sa  akokoľvek zasiahne a je snaha pôrod vyvolať skôr ako začne prirodzenou cestou, či urýchliť ho, následne vzniknú určité riziká.

Umelo vyvolaný pôrod totiž často vedie k  ďalším následným umelým zásahom do neho. A k takým prvotným zásahom môže patriť  aj k dirupcia vaku blán (o.i.  aj podanie umelého oxytocínu)

Pretrhnutie vaku blán prináša aj isté riziko

Samotný výkon sa musí urobiť tak, aby nedošlo k prepadnutiu pupočníka, takže ak toto naozaj hrozí, rodička by už  nemala chodiť.

Priskoro vykonané prerušenie vaku blán však zvyšuje riziko infekcie u matky i dieťaťa a riziko, že bude pôrod ukončený cisárskym rezom, indikovaný pre tieseň plodu.

Aký je názor WHO na amniotómiu?

Amniotómia skracuje pôrod o relatívne krátku dobu a nie je faktorom, ktorý by mal zásadný vplyv na dĺžku pôrodu. Výskumy prospešnosť amniotómie nepotvrdili.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Prvý test života alebo Apgar skóre

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: