Ocko, chceš ísť k pôrodu?

Veronika Nováková | 18. máj 2021
Ocko pri pôrode

Čím bližšie ste k očakávanému termínu, tým viac si možno kladiete otázku, či byť pri tom, alebo radšej počkať za dverami. Je to veľmi osobné rozhodnutie, do ktorého by ste sa ani vy, ani nikto iný nemali tlačiť nasilu.

Ale keď sa k tomu odhodláte, bude to zážitok vášho života. To vám ručíme.

Ocko pri pôrode byť NEMUSÍ

V poslednej dobe sa rozšírila myšlienka, že otec pri pôrode musí byť. A hotovo. Veď tak to robia predsa všetci! Ale nie u každého to musí takto fungovať. Pre niekoho je možno už len samotná predstava pôrodu náročná... A niekde je to práve žena, ktorá o prítomnosti muža nechce ani len počuť. Dôležité je, aby ste sa rozhodli spolu a obavy toho druhého s plnou úctou rešpektovali.

Mužov najčastejšie trápi predstava, že by mali v priamom prenose akt, keď bábätko príde na svet. S tým súvisí aj to, že potom pre nich partnerka možno nebude až tak sexuálne príťažlivá... Verte mi, ani ženy pri tejto predstave nie sú nadšené. Dôležité je o svojich obavách komunikovať, hľadať si informácie alebo možnosti. A vedzte, že dobrým otcom môžete byť aj bez toho, aby ste asistovali pri pôrode.  

SPOLU na predpôrodnom kurze

Možno sa vám niečo ako predpôrodný kurz môže zdať úplne banálne, ale mnohým nastávajúcim mamám pomáha, ak sú v skupine žien, ktoré sú v rovnakej situácii. Zároveň sa im dostanú odpovede na tie najintímnejšie otázky a vďaka podpore sa rozplynú aj mnohé ich obavy. Zrazu to celé nebude vyzerať tak hrôzostrašne. A vaša prítomnosť to všetko ešte viac podporí.

Okrem iného sa dozviete, ako pristupovať k bábätkám po narodení, skamarátite sa s rastúcim bruškom a zistíte, ako svojej partnerke pomôcť, aby sa cítila pohodlne. Je normálne, že v tomto období prídu na rad aj obavy, ako by ste jej mohli pomôcť počas pôrodu. A práve na kurze si toto všetko postupne preberiete a vyjdete z neho obaja silnejší a obozretnejší.

Na pôrod sa síce úplne konkrétne pripraviť nemôžete, ale aspoň budete vedieť, s čím všetkým by ste relatívne mohli počítať. Máte predsa právo pýtať sa na všetko, čo vás zaujíma.

Rola  otca pri pôrode

Podľa prieskumov nie je na „pôrod“ žiaden budúci otec na 100 % pripravený, takže si pokojne vydýchnite... A nielen to. Prezradíme vám, že vaše miesto pri pôrode je pri partnerkinej hlave a hlavnou úlohou je držať ju za ruku a psychicky ju podporovať. 

So svojou skúsenosťou sa podelil aj Peter (42): 

„Už pri vchode do pôrodnej miestnosti mi bolo hneď na začiatku povedané, že sa mám postaviť k partnerke, a ak by mi prišlo nevoľno, tak sa radšej nedívať alebo si sadnúť na zem. Lebo pri pôrode nie je čas venovať sa odpadávajúcim oteckom, ani ich podpore.

Tak som sa s malou dušičkou postavil k žene, držal ju za ruku, miestami sa mi síce chcelo omdlievať a cítil som sa bezmocný, lebo som jej tak veľmi chcel nejako pomôcť, ale snažil som sa zachovať pokoj a dať jej istotu a pocit spolupatričnosti, že sme v tom spolu.“  A presne toto je to, čo žena, ktorá rodí, potrebuje. 

Ako byť užitočný pri pôrode a čo mať so sebou?

Začnime tým, že vašu partnerku odveziete do pôrodnice, kde jej pomôžete s prvotnými vybavovačkami. A potom jej budete robiť spoločnosť v prvých fázach pôrodu, keď bolesti striedajú pokojnejšie fázy. Podáte jej pohár vody, pomasírujete chrbát či plecia, počas bolestí držíte za ruku.

Môžete jej pomôcť, keď bude chcieť zmeniť polohu, alebo jej pomôžete vstať z postele. Možno bude chcieť od vás počuť povzbudzujúce slová, a možno vám pri tom bez príčiny vynadá alebo, naopak, bude chcieť ticho a svätý pokoj. A vy to, prosím, akceptujte a nehádajte sa.

ocko pri pôrode

Rodiť bude ona a sama vie, čo jej v daný moment robí najlepšie. A keď príde k samotnému pôrodnému aktu,  jednoducho dôverujte, že to všetko dopadne najlepšie, ako môže.   

Podľa malého prieskumu si otcovia do pôrodnice so sebou najčastejšie berú malý snack, pretože pôrod môže trvať dlho a nie vždy je príležitosť zbehnúť si do bufetu. Pri sebe majú vždy aj mobilný telefón s nabíjačkou, aby mohli po pôrode podať radostnú správu rodine a kamarátom.

Väčšina z nich si pribalí aj fotoaparát, aby mohli prvé sekundy života svojho potomka zvečniť. Pozor však na jednu vec: novorodencov nikdy nefoťte s bleskom, aby ste ich nevyľakali. Tak či tak je pre nich všetko nové a nepoznané. 

Keď pôrod NEJDE PODĽA PLÁNU 

Môže sa stať, že ste absolvovali so ženou pôrodný kurz, všetko ste si naštudovali a ide to podľa plánu. V pôrodnici však zistíte, že to tak predsa len nie je, vaša žena má veľké bolesti a chce epidurál. Alebo sa vyskytnú komplikácie a skončí sa to cisárskym rezom a vy ostanete stáť za dverami. Nepanikárte a nič si nevyčítajte. Veď viete, ako to je, človek mieni...

A zatiaľ, čo sa vaša žena bude zotavovať po operácii, lebo priznajme si, cisársky rez je chirurgický zákrok, vy budete mať tú česť držať vaše dieťa v náručí a strávite s ním prvé minúty či hodiny života. A toto sú, milí páni, chvíle, na ktoré sa len tak nezabúda...   

Magický okamih pôrodu

To malé krehké stvorenie uzrelo svetlo sveta a zrazu je tu s vami. A čo vy? Nebojte sa ho vziať na ruky, aj keď budete mať pocit, že by ste mu tým mohli ublížiť. A hlavne: nebojte sa ukázať emócie. Mnohí muži priznali, že po pôrode sa jednoducho od radosti rozplakali. Lebo je síce pravda, že samotný akt pôrodu absolvuje žena, ale tým, že ju svojou prítomnosťou podporíte, zažijete aj vy váš osobný ohňostroj emócií. 

„Cítil som sa, akoby som práve zdolal Mount Everest alebo sa spustil na tej najadrenalínovejšej horskej dráhe. Bolo to niečo neuveriteľné. Krajší pocit som ešte nezažil, a to som pri pôrode pôvodne ani nechcel byť. Ale som hrdý, že som tam bol, lebo nás to s partnerkou ešte viac zblížilo a myslím, že práve tam v pôrodnici začala naša spoločná životná cesta – ako rodina,“ skonštatoval môj dobrý kamarát.

Ako to chodí vo svete?

V našom prieskume si prítomnosť muža pri pôrode chváli až 80 % žien a hodnotí to ako výraznú psychickú podporu. V slovenských pôrodniciach je prítomnosť otca pri pôrodoch tak 50 na 50 a nemocnice môžu mať svoje vlastné „pravidlá pobytu na pôrodnej sále“ a s tým súvisiace rôzne poplatky. V Taliansku či Francúzsku je prítomnosť otcov pri pôrode úplne bežná vec, bez poplatkov a bez pravidiel, a je dokonca vítaná a plne akceptovaná.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: