Mýty a PRAVDY o plodovej vode

Mgr. Jarmila Hýroššová | 3. máj 2019
Mýty a PRAVDY o plodovej vode

Tak ako s pupočnou šnúrou, placentou a vlastne s celým tehotenstvom i pôrodom, je aj s plodovou vodou odpradávna spojených veľa mýtov. Väčšina z nich nemá žiaden reálny základ a my sa vám pokúsime ozrejmiť prečo. No sú i také, ktoré za mýtus považujeme a opak je pravdou...

Pôrod sa začne vtedy, keď odtečie plodová voda

U mnohých žien môže plodová voda presakovať a dá sa to zmýliť s únikom moču. Veľkej skupine žien dokonca plodová voda neodtečie a plodový vak musí narušiť až pôrodník.

Po odtečení plodovej vody si musí žena ľahnúť na chrbát, aby nedošlo k prípadnému priškrteniu pupočnej šnúry hlavičkou

To nie je mýtus! Riziko prolapsu (prepadnutia) pri odtoku plodovej vody existuje, pretože ak masívne odtečie plodová voda a hlavička nie je dostatočne fixovaná v panve, môže prúd odtekajúcej vody strhnúť so sebou aj pupočník. Pri odtoku plodovej vody, ak bábätko nalieha nôžkami, tiež hrozí riziko prepadnutia pupočníka. Preto je potrebné si po odtečení plodovej vody ľahnúť na chrbát.

„Pokazená“ plodová voda

Aj toto je mýtus, plodová voda sa nemôže pokaziť. Môže sa objaviť skalená plodová voda, o ktorej sme písali. Takže, ak odtečie farebná plodová voda, treba ísť do pôrodnice ihneď. Znamená to, že dieťa má problém, neznamená to však, že by sa voda skazila – napr. prenášaním.

Otcovstvo je možné zistiť ešte pred narodením dieťaťa? 

Keď je plod ešte v brušku, buď sa mu invazívne odoberie vzorka DNA (z plodovej vody odobratej amniocentézou) na špecializovanom gynekologicko-pôrodníckom pracovisku alebo sa zvolí iný variant, a to, že sa oddelí DNA zo vzorky matkinej krvi. Táto metóda je však menej presná. V oboch prípadoch sa ale vôbec nejedná o lacnú záležitosť a ceny za túto službu sa pohybujú v stovkách eur.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: