Plodová voda: Čo znamená, keď je jej viac alebo menej?

MUDr. Peter Brenišin | 4. september 2018
Plodová voda: Čo znamená, keď je jej viac alebo menej?

Plod v maternici spočiatku pripomína akúsi rybičku – deväť mesiacov si pláva v špeciálnom akváriu, no voda v ňom nie je len taká hocijaká.

Plodová voda je v podstate taký malý zázrak, v ktorom je drobčekovi náramne dobre a  v prípade potreby nám vie aj veľmi veľa povedať o  aktuálnom zdravotnom stave malého plavca.
Viac nám prezradí gynekológ MUDr. Peter Brenišin.

Akú úlohu plní plodová voda

Plodová voda je číra tekutina s mierne bielym nádychom, ktorá obklopuje plod vo vnútri plodových obalov v maternici. Plní niekoľko dôležitých úloh.

Mimo odbornej verejnosti nie je príliš známe, že plodová voda sa „vymieňa“ medzi matkou a plodom, pričom úplná obmena tekutej zložky prebehne za tri hodiny. Plod sa v plodovej vode viac či menej voľne pohybuje (závisí to, samozrejme, od štádia jeho vývoja), vytvára mu optimálne prostredie pre vývoj, tlmí nárazy a tak plod chráni.

Ten si z nej občas trochu „uchlipne“ a potom si zasa do nej aj „cikne“. Netreba mať však obavu, že by sa drobec pohyboval v znečistenej tekutine – už vieme, že plodová voda sa v podstate neustále obmieňa. Z diagnostického hľadiska je plodová voda veľmi cenným materiálom napríklad pri genetickom vyšetrení.

Množstvo plodovej vody

Objem plodovej vody počas tehotenstva kolíše – spočiatku je jej veľmi málo, no v polovici gravidity jej objem narastie na 0,5 litra.

Množstvo vody rastie naďalej, a to asi zhruba do 38. týždňa tehotenstva, kedy jej objem dosiahne okolo 1,0 – 1,5 l. Potom môže jej množstvo poklesnúť, pričom prílišný pokles môže signalizovať zhoršenie funkcie placenty. Množstvo plodovej vody sa sleduje priebežne počas tehotenstva, pretože jej nedostatočné alebo nadmerné množstvo môže poukazovať napríklad na poruchy vo vývoji plodu.

VEĽA plodovej vody

Zvýšené množstvo plodovej vody sa označuje termínom polyhydramnion a hovoríme o ňom vtedy, ak je plodovej vody viac než 1,5 až 2,0 litre. Polyhydramnion sa prejavuje na prvý pohľad zväčšeným okrúhlym bruchom tehotnej.

Na maternici je možné vyvolať tzv. fenomén fluktuácie: ak prstami klepneme na jednu stranu maternice, zreteľne cítiť náraz plodovej vody na druhú stranu maternice (podobne, ako by sa tekutina presúvala vo vnútri balóna naplneného tekutinou). Plod je veľmi pohyblivý, plodové ozvy sú horšie počuteľné. Diagnóza sa potvrdí aj pri ultrazvukom vyšetrení.

  • Tehuľka má zároveň nepríjemné pocity – sťažuje sa na bolesti brucha, napätie v brušku, únavu, sťažené dýchanie (zväčšená maternica uberá priestor pľúcam), opuchy dolných končatín. Koža na bruchu je veľmi napätá, lesklá, budúca mamička iba slabo cíti pohyby plodu.
  • Príčina nárastu objemu plodovej vody nie je vždy jasná. Do úvahy prichádza buď zvýšená tvorba plodovej vody alebo porucha jej vstrebávania (pre túto príčina hovorí častejší výskyt polyhydramnionu u plodov s vrodenou srdcovou chybou a pri prekážkach v placentárnom obehu).
  • Ultrazvukové vyšetrenie pri polyhydramnione je dôležité nielen kvôli potvrdeniu väčšieho množstva plodovej vody, ale aj kvôli tomu, že polyhydramnion zvyčajne signalizuje nejaký zdravotný problém u matky alebo u plodu.

Ak je príčina na strane matky, ide zvyčajne o cukrovku, nefritídu (zápal obličiek) alebo inkompatibilitu krvnej skupiny plodu a matky. U plodu zas môže polyhydramnion signalizovať výskyt vrodených vývojových chýb, napr. rázštep, nepriechodnosť pažeráka alebo tenkého čreva či iné.

plodová voda

MENEJ plodovej vody

V niektorých prípadoch sa zasa stáva, že gynekológ pri vyšetrení zistí v maternici menej plodovej vody, než by tam malo byť. Odborne sa tento stav nazýva oligohydramnion a príde sa naň zvyčajne pri ultrazvukovom vyšetrení.

  • Nižšie množstvo plodovej vody môže byť zapríčinené buď nedostatočne fungujúcou placentou, alebo môže súvisieť s niektorou vrodenou vývojovou chybou plodu, pričom medzi najčastejšie príčiny patria problémy s obličkami, močovým traktom, ale niekedy sa objavia aj problémy s pľúcami plodu.
  • Ak ide len o nepatrne menšie množstvo plodovej vody, žena i plod sú intenzívnejšie sledovaní. Vážnejšie stavy môžu byť dôvodom skoršieho ukončenia tehotnosti, aby nedošlo k zhoršeniu zdravotného stavu dieťatka.

Farba plodovej vody

Ako sme si už povedali, plodová voda je číra, ku koncu tehotenstva môže byť s miernym sivastým nádychom. Ak je plodová voda skalená, niekedy sfarbená až dozelena, znamená to, že plod nemá optimálne podmienky – môže byť v tiesni alebo došlo k infikovaniu plodovej vody.

K vzniku infekcie môže dôjsť napríklad pri predčasnom odtoku plodovej vody – ak plodová voda začne odtekať skôr, než je termín pôrodu. Do určitej miery možno udržať tehotenstvo aj pri mierne odtekajúcej plodovej vode, ale práve miesto, kde došlo k prasknutiu vaku blán, je zároveň kritickým bodom, kadiaľ sa k plodovej vode a následne k dieťaťu môže dostať infekcia.

Plodová voda so zelenkavým nádychom môže znamenať hypoxiu (neodkysličenie) plodu. Mliečne skalená plodová voda sa objavuje pri prenášaní plodu (ak sa pôrod posúva za hranicu 40. týždňa gravidity). Ak je v plodovej vode prímes červenej farby, môže ísť o známky predčasného odlučovania placenty.

Menej plodovej vody v tehotenstve
Prečítajte si tiež:

Menej plodovej vody v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: