Majú ju len tehotné: Čiara života

Redakcia | 27. máj 2022
Linea negra

Aj také romantické pomenovanie má špeciálna čiara, ktorá sa na ženskom tele objaví iba v tehotenstve.

Mnohé ženy, najmä tie s tmavšími vlasmi a pokožkou, môžu počas tehotenstva objaviť na svojom tele tmavšie škvrny. Je to bežný jav, podobne tak môžu stmavnúť aj bradavky, ale sa zvýraznia jazvy či pehy.

Tehotenské problémy s pokožkou
Prečítajte si tiež:

Tehotenské problémy s pokožkou

Zmeny na pokožke v tehotenstve

K týmto zmenám dochádza vďaka hormónom estrogén a progesterón, ktoré telo počas gravidity produkuje vo väčšom množstve. Estrogén a progesterón stimulujú v pokožke melanocyty, čo spôsobuje, že produkujú viac melanínu, pigmentu, vďaka ktorému pokožka tmavne.

Stredom brucha nám prechádza biela čiara, ktorá sa nazýva linea alba. Keď sa produkcia melanínu počas tehotenstva zvyšuje, čiara tmavne a je zreteľnejšia, stáva sa z nej linea negra.  Netreba sa jej báť, nie je škodlivá pre vás ani pre vaše dieťa. Po narodení dieťatka postupne zoslabne. 

POZOR, mamy: Na jej odstránenie nepoužívajte bieliaci krém, pretože to môže byť pre vaše dieťa škodlivé. Keď vystavujete svoje bruško slnečným lúčom, používajte vždy opaľovací krém. Aj vďaka slnečnému žiareniu môže byť linea negra (ext. zdroj linea negra) ešte tmavšia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: