Plánujete tehotenstvo? V týchto prípadoch ho radšej odložte

redakcia | 15. november 2017
Plánujete tehotenstvo? V týchto prípadoch ho radšej odložte

Sú situácie, keď treba tehotenstvo zvážiť, odložiť na neskôr, aby nedošlo k jeho ohrozeniu či k ohrozeniu zdravia budúcej mamičky.

Minimálne pol roka po pôrode

Vo všeobecnosti je jasné, že je potrebné počkať určitý čas po pôrode – organizmus potrebuje zhruba pol roka, kým sa po pôrode zotaví a dostane do pôvodnej kondície. Ak dôjde k otehotneniu skôr, hrozí pri ďalšom tehotenstve zvýšené riziko potratu. V prípade, že žena rodila cisárskym rezom, treba počkať s ďalšou graviditou aspoň rok, aby sa jazva na maternici dôkladne zahojila.

Pozor na infekčné choroby

S otehotnením treba počkať aj v prípade infekčného ochorenia  – hlavne v 1. trimestri totiž plod ohrozuje zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb. Ak žena prekonala žltačku, treba počkať ešte rok po odznení ochorenia, aby mala pečeň dostatok času na zregenerovanie.

Chronické ochorenie vyžaduje nastavenie liečby

V prípade, že sa objaví ochorenie štítnej žľazy, cukrovka alebo iná choroba, kde je potrebné aplikovať dlhodobú liečbu, odporúča sa vyčkať, kým si organizmus na liečbu zvykne a kým sa nastaví optimálna hladina medikamentov. Aj potom však treba tehotenstvo plánovať až po porade s pôrodníkom a špecialistom na dané ochorenie.

Samozrejme, v živote sa môžu vyskytnúť aj iné špecifické situácie, kedy je potrebné radšej vyčkať. Ak nemáte istotu, poraďte sa so svojím gynekológom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: