Hematóm v tehotenstve - dôležitý je kľudový režim

Redakcia | 14. september 2022
Hematóm v tehotenstve - dôležitý je kľudový režim

Býva častou komplikáciou v tehotenstve a budúcu mamu vystraší. Treba sa obávať?

Pod pojmom hematóm označujeme krvnú zrazeninu. V tehotenstve sa môže vytvoriť v priestore medzi placentou a maternicou. 

Táto zrazenina vzniká pri úniku krvi – niekedy je len malá a žena o nej ani nevie, ak je však väčšia, môže sa prejaviť aj krvácaním z pošvy. Príčina vzniku hematómu nie je úplne jasná. Vyskytuje sa pomerne zriedkavo, u žien nad 35 rokov o čosi častejšie.

Ohrozí hematóm tehotenstvo?

Keďže nevieme, ako vzniká, nie je známy ani spôsob, ako vzniku hematómov predísť. Pokiaľ je hematóm malý, zvyčajne nepredstavuje pre ženu ani pre priebeh tehotenstva nebezpečenstvo. Ak je však väčší či ďalej rastie, môže viesť až k potratu – tieto prípady sú však, našťastie, zriedkavé. Najpresnejšia diagnostika hematómu je pomocou ultrazvukového vyšetrenia, pričom lekár vidí jeho umiestnenie i veľkosť a dokáže aj odhadnúť, či hematóm neohrozuje placentu, bez ktorej dieťatko nemá šancu na ďalší vývoj.

Kľudový režim v tehotenstve 

Keďže je jasné, že krvná zrazenina vznikla na základe nejakého krvácania, v „boji“ s hematómom treba urobiť všetko pre to, aby sa čo najskôr vstrebal a aby nedošlo k ďalšiemu krvácaniu. Budúca mamička by mala odpočívať – teda žiadna námaha, ani pohlavný styk. Treba dbať aj na správne trávenie, najmä na dostatočný príjem tekutín, aby nemusela pri stolici príliš tlačiť. Samozrejme, ak sa objaví počas tehotenstva krvácanie, je nutné okamžite navštíviť gynekológa.

Rovnako aj počas liečby hematómu musí byť tehuľka monitorovaná lekárom, vo vážnejších prípadoch aj hospitalizovaná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: