Riziká obchodovania so spermiami

Redakcia | 10. október 2017
Riziká obchodovania so spermiami

Diskusiu o "moderných" metódach asistovaného počatia rozprúdil najmä americký film s Vinceom Vaughnom v hlavnej úlohe s názvom “Delivery Man” – Doručovateľ.

Prečo sú SPERMIE ešte dôležitejšie ako vajíčka? TOTO by mali čítať všetky snažilky!

Je o chlapíkovi, ktorý svoj vlastný rodinný život zvláda len obtiažne a situáciu mu výrazne skomplikuje zistenie, že ako darca spermií pred zhruba dvadsiatimi rokmi sa musí vyrovnať s otcovstvom niečo vyše 530 detí.

Približne 140 z nich sa po dovŕšení dospelosti rozhodlo požiadať o odtajnenie identity svojho biologického otca a tisíce ľudí sa spolu s médiami zaoberajú tým, či Hollywood preháňa alebo či by takáto absurdná situácia mohla nastať aj v skutočnosti.

Pravda je desivá, pretože na túto otázku neexistuje uspokojivá odpoveď. Nikto to totiž nevie. V Spojených štátoch amerických v súčasnosti nikto nevedie evidenciu o tom, koľko mužov je darcami spermií, ani to, ako často svoj genetický materiál venujú, či koľko sa z darovaných spermií narodí detí.

Prečítajte si: Spermie, vajíčka – darujete?

Neexistuje žiadna evidencia darovaných spermií

Na rozdiel od hollywoodského happyendu má chýbajúca a nedostatočná evidencia pre darcov i deti, ktoré sa z ich spermií narodia, reálne dôsledky.

Journal of the American Medical Association publikoval prípadovú štúdiu zdravého, 23-ročného mladíka, ktorý sa stal prenášačom geneticky podmieneného srdcového ochorenia, preneseného na prinajmenšom osem z dvadsiatich dvoch detí, ktoré sa z jeho darovaných spermií narodili, vrátane batoľaťa, ktoré na toto ochorenie zomrelo.

Americká spoločnosť pre reprodukčnú medicínu odporúča genetický skríning darcov spermií, mnoho spermobánk ich aj vykonáva, vláda to však nevyžaduje a riziká sa zvyšujú s narastajúcim počtom detí, ktoré boli počaté od jedného darcu.

Ako sme sa však dostali až takto ďaleko? Nedostatok kontroly, evidencie či regulácie spôsobil, že sa z intímneho činu dvojice, do ktorej vstúpil vďaka medicíne tretí človek stal úkon, ktorý pripomína masovú výrobu.

Darovanie spermií má dlhú históriu

Jeden z prvých zaznamenaných prípadov darcovstva spermií je z roku 1909 a správa o ňom pochádza z pera lekára, ktorý spomínal na svoje študentské obdobie, počas ktorého sa ako praktikant stretol s bohatým 41-ročným obchodníkom a jeho manželkou, ktorým sa nedarilo počať dieťa.

Vyšetrenie ukázalo, že sa manželovi netvoria spermie. Lekár si teda vyžiadal vzorku od najvzhľadnejšieho študenta v ročníku. Manželku pozval na vyšetrenie, podal jej chloroform a bez jej vedomia vykonal insemináciu so spermiami študentovej vzorky. O deväť mesiacov sa stala matkou zdravého chlapca.

Niekoľko aspektov tohto prípadu akoby sa stalo sudičkami budúceho vývoja darcovstva spermií a nemáme pritom na mysli fakt, že inseminácia prebehla bez súhlasu a vedomia spomínanej ženy.

Lekári aj naďalej zohrávali kľúčovú úlohu a boli to oni, kto i naďalej vyberal darcov na základe ich "vynikajúcich" ukazovateľov a kvalít. Akt zostal zahalený rúškom tajomstva alebo sa odohrával v tichosti a spermie boli produkované pre konkrétneho prijímateľa.

V päťdesiatych rokoch podľa jednej štúdie, ktorá sledovala niekoľko sto darcov, každý z nich odovzdal svoju vzorku v priemere menej ako desaťkrát.

AIDS všetko zmenil. Keď lekári v osemdesiatych rokoch zistili, ako sa vírus prenáša, ukončilo to prax prenosu čerstvých spermií od darcu príjemcovi. Začali používať zmrazené spermie z komerčných spermobánk, pretože darcovia týchto zariadení boli opakovane testovaní na H.I.V. každých šesť mesiacov.

Mimotelové oplodnenie (in vitro fertilizácia – IVF)

Z darovania spermií sa stal výhodný biznis

Komercializácia za týchto podmienok prispela k masovej výrobe, pretože dávala zmysel. Dodávky spermií začali vyžadovať personál, ktorý viedol záznamy o darcoch, laboratórny personál, ktorý vzorky testoval, zariadenia a priestory, v ktorých boli zmrazené vzorky uložené a distribučné oddelenia, ktoré vzorky rozosielali po celom svete.

Lekárom a ich možnostiam tento kolotoč prerástol cez hlavu, dôsledkom čoho sa získavanie spermií presunulo do komerčných firiem, ktorých prvoradým poslaním je, pochopiteľne, vytvárať zisk.

Dnes sa dodávky spermií v Spojených štátoch skoncentrovali do malého počtu firiem s pobočkami po celej krajine, umiestnených väčšinou pri vysokoškolských internátoch.

Ich odvážne inzeráty znejú: nechajte si zaplatiť za niečo, čo už robíte. Stovky odhodlaných záujemcov prechádzajú prísnym sitom lekárskych vyšetrení, cez ktoré prejde len "pár vyvolených" s počtom spermií takým vysokým, že dostatok prežije aj kryomrazničku.

Keďže investície do nájdenia ideálnych darcov sú nemalé, spermiobanky po mužoch vyžadujú pravidelné dodávky počas mnohých mesiacov, čím vznikajú dávky od jednotlivcov dostatočne veľké na to, aby nimi boli oplodnené stovky žien a narodili sa z nich desiatky, ak nie stovky detí.

Legislatíva a regulácia neudržali krok so zásadnou zmenou vo vývoji na ceste, ktorou sa uberá priemysel dodávky spermií do procesu asistovanej reprodukcie.

Neexistuje žiadna federálna alebo profesionálna organizácia, ktorá by monitorovala počty mužov, ktorí svoje spermie predali (o darcovstve je tu reč už len symbolicky alebo priamo z dôvodu zavádzania), o počte predaných dávok, či o deťoch, ktoré sa z nich narodili.

Prečítajte si: Spermiogram: ako prebieha vyšetrenie a čo sa ním dá zistiť?

Jeden darca spermií môže mať aj stovky detí

Úrad pre kontrolu potravinovej bezpečnosti a liekov od spermiobánk vyžaduje, aby darcov testovali na rozličné ochorenia, nezbiera však žiadne údaje o tom, koľkokrát sa daný jednotlivec stal darcom.

Centrá pre kontrolu chorôb a prevenciu každoročne vypracovávajú štúdiu o klinikách, vykonávajúcich umelé oplodnenie, na darcovstvo spermií sa však nepýtajú.

Samotné spermiobanky tvrdia, že majú maximálny počet detí narodených od jedného darcu pod kontrolou, nemajú však k dispozícii žiaden nástroj, ktorý by zákazníkovi ukladal povinnosť tehotenstvo či pôrod nahlásiť.

Nekontroluje sa ani množstvo darovaných vajíčok

Podobná nevedomosť či informačná agónia o počte darkýň (opäť zavádzajúce pomenovanie) a narodených detí panuje aj v oblasti darovaných vajíčok.

Až donedávna však trh s vajíčkami viac pripomínal tú staromódnu verziu darcovstva spermií. Žena vyprodukovala malé množstvo čerstvých vajíčok pre konkrétnu zákazníčku.

Odkedy však vedci prišli na to, ako úspešne zmrazovať vajíčka, vznikajú vajcobanky a dopyt i vývoj naznačujú, že tento priemysel môže čoskoro stáť pred rovnakými problémami, aké v súčasnosti trápia spermiobanky.

Zber základných údajov a dát dlžíme predovšetkým "darcom" spermií a deťom z nich narodeným. Údaje o tom, koľkokrát spermiobanka predá materiál od jedného darcu by mali byť od týchto inštitúcií požadované zo zákona rovnako ako údaje o ich využití a výsledku od centier asistovanej reprodukcie.

Tieto rozumné kroky sú nevyhnutným predpokladom pre diskusiu založenú na faktoch a reálnych číslach. Pre rozhodnutie o tom, či legislatívne obmedziť počet detí od jedného darcu. Aspoň by sme sa dozvedeli, či je to v priemere naozaj niekoľko desiatok detí alebo celé stovky.

Sex a otehotnenie – pravdy & povery

Spracované z pomocou materiálu Unregulated sperm industry autora Rene Almelinga, ktorý vyšiel v prílohe denníka The New York Times, Sunday Review.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: